Dierendagen

Is er al een komkommerdier aangetroffen in Oost Gelre? Een zomernieuwsdier? Een poema of een wolf? Een enge tropische spin, zoals van de week in Rijnsburg of een appeletende slang? Spinnen zijn trouwens veel minder eng dan mensen dus waar die angst vandaan komt?.
Ik heb al wel een paar varkens en kevers gezien en ook een paar padden. En binnenkort worden er ook weer wat ratjes verwacht, in elk geval eentje.

En paarden en pony's zijn er, waren er in elk geval met kermissen vroeger.
De Grolse Kermis heeft als leus: Deur en Veur Grolle. Klinkt wel een beetje xenofoob (zo heet dat toch?). Terwijl iedereen wel degelijk welkom is, zoals het volgens de centrale verdediger van niet alleen mijn maar ook jouw magazine ook hoort. In elk geval de gemeentegenoten (en de Berkellandse lezers) zijn welkom, voor een soort extendedfamilygevoel.
Waar het om gaat - niet alleen bij die Grolse Kermis, maar ook bij de Lichtenvoordse en de kerkdorpse en de buitengebiedse kermissen - is het natuurzuivere gerstenat. De samenwerking tussen de Groenlose kermis en Grolsch is voor de komende jaren weer verzekerd. Verrassend? Nee. Geruststellend? Ja.
Die bekende bierbrouwer (ik wil niet telkens merknamen noemen) van naast Heineken, Amstel, Bavaria, Hertog Jan, Brand, Jupiler, Warsteiner, Alpha en Dommelsch een van de meest succesvolle pilsjes van Nederland viert dit jaar een jubileum. In het kader daarvan hebben ze een aantal - fraaie - blikken uitgegeven. Maar waar is het blik met de landkaart?! Daar waren toch allerlei variaties van. Ik ken ze nog uit mijn pre-bier periode, zeg maar the days before you came (volgens mij was dat in die tijd een hit). Waar ik toen alleen nog maar mocht kijken maar aankomen niet (dat was toen allang een hit geweest).

Olifanten zijn er ook deze zomer. In een porseleinkast dat is.
Men (altijd die men weer) is van plan om de Kevelderstraat in Groenlo te verfraaien en revitaliseren. Dat is op zich natuurlijk mooi, want het is nogal een weinig opbeurend geheel, dit Grolse adertje, de leuke plekken niet te na gesproken (het valt niet mee om iedereen te vriend te houden).
Maar nu willen de overheid en een aantal ondernemers een aantal gebouwen slopen en op die plekken weer van die eenheidsworstige panden neerzetten. Ik ben niet onder de indruk van de vrijgegeven impressie. Retrogevels. Vlees noch vis, is het. Vegetarische architectuur.
Dat is natuurlijk maar een mening. Maar wel mijn mening.
Het opknappen van de veel authentiekere gebouwen die er nu staan zal technisch en financieel wel niet haalbaar zijn. "Alleen de originele gebinten blijven." Kun je die zien dan?
Jammerrrrr. In het potentieel prachtige Groenlo - dat moet ik ook als niet-Grollenaar zonder meer toegeven - is al zoveel gesloopt, waarna men noodgedwongen weer Eftelingetje moest gaan doen met replica's.

Op de hoek van die Kevelderstraat snappen ze het beter. Daar worden ondergrondse kerkers onder het stadhuis zo authentiek mogelijk hersteld. Zij snappen het gevoel beter. In elk geval mijn gevoel (en dat is behoorlijk gevoelig), en je moet ergens beginnen.
Er worden in overleg met dierenpark De Halve Maan - ondersteund door het Wentholtpark - in die kerkers weer kakkerlakken uitgezet.
Er is misschien ook al iemand die een tijdje in die kerkers komt te wonen, als toeristische attractie. Zo levert hij eindelijk eens geld op voor Oost Gelre. Het verblijf voor hemzelf is gratis, we willen hem niet met dubbele woonlasten opzadelen.
Dat zou beestachtig zijn.