De Markt oftewel het hart van een straks ‘Kei Sterk’ Lichtenvoorde.
De Markt oftewel het hart van een straks ‘Kei Sterk’ Lichtenvoorde.

In het kader van een integrale aanpak van geheel Oost Gelre

Projectvoorstel 'Kei Sterk' gelanceerd

Lichtenvoorde - In de afgelopen week hebben burgemeester en wethouders van Oost Gelre ingestemd met het projectvoorstel 'Kei Sterk'. De hoofdmoot van dit projectvoorstel houdt in dat er op de grote kern Lichtenvoorde een integrale blik wordt geworpen en dit met name op het centrum en de schil daaromheen. Volgens wethouder Vincent van Uem is het centrum van Lichtenvoorde een aantal jaren terug op de schop gegaan, maar wordt het desalniettemin de hoogste tijd om een aantal wezenlijke zaken aan te passen c.q. her in te richten.

Door Theo Huijskes


"In Groenlo kennen wij het Programma Stad Groenlo. Een succesvol project, dat zijn vruchten reeds heeft afgeworpen en dat nog steeds doet. Een project dat in nauwe samenwerking met tal van organisaties en in het bijzonder met de burgers zelf tot stand is gekomen, is ingevuld en ten uitvoer is en wordt gebracht. Omdat het Programma Stad Groenlo een schot in de roos is, willen wij iets dergelijks ook in Lichtenvoorde bewerkstelligen. Er moet in Lichtenvoorde een nieuwe koers gevaren worden. Om dat te kunnen bereiken, kiezen wij ook hier voor een interactieve aanpak. Daarbij is het vooral zaak om iedereen erbij te betrekken, om iedereen zijn of haar ideeën te laten lanceren en wat misschien nog wel het belangrijkste is: om daarbij met name gebruik te maken van elkaars kennis en deskundigheid."

Zoals bekend heeft het centrum van Lichtenvoorde een grondige opknapbeurt gekregen van vooral de openbare ruimte en heeft er veel nieuwbouw/herstructurering plaatsgevonden. Ondanks dat heeft Lichtenvoorde te kampen met minder aantrekkelijke plekken in het centrum, leegstaande winkelpanden, ontwikkelingen op het gebied van wonen en zorg en de druk die de evenementen op het centrum leggen.

"Daarbij komt dat wij tegenwoordig anders naar het centrum moeten kijken dan tien jaar geleden. Zo zijn zaken als verbetering van de leefbaarheid, goede samenwerking en meer beleving in het centrum voor de toekomst van Lichtenvoorde bijvoorbeeld veel belangrijker dan wat er in stenen al is opgeknapt. Nu moeten wij alles meer bekijken op een integrale manier," aldus wethouder Van Uem.

Doelstelling en resultaat
De doelstelling van het project is om gezamenlijk, en dat met iedereen die zin heeft om mee te doen, een koers voor de toekomst uit te zetten. Dit moet uiteindelijk leiden tot een programma dat tot de verbeelding spreekt en richting kan geven aan het opstellen van beleid, het beoordelen van ontwikkelingen en het stellen van gemeentelijke prioriteiten. Wat betreft het resultaat, moet gedacht worden aan een door de gemeenteraad vast te stellen realistisch programma 'Kei Sterk Lichtenvoorde'.

Conceptversie wordt januari 2016 afgerond

Voor de ontwikkeling van een dergelijk programma zijn er in het projectvoorstel reeds enkele belangrijke pijlers c.q. thema's aangereikt, zoals sociale leefbaarheid en werkgelegenheid, vrijetijdseconomie/recreatie en evenementen, centrumontwikkeling en bereikbaarheid/openbare inrichting, alsmede cultuurhistorie en beeldkwaliteit. In dat verband is er in het kader van de Ruimtelijke Atlas reeds een overzichtstekening gemaakt van Lichtenvoorde. De gemeente Oost Gelre is opdrachtgever, waarbij ten behoeve van het project reeds een organisatie is aangewezen. Door een stuurgroep worden strategische keuzes gemaakt en wordt de rode draad bewaakt.

Verder is een ambtelijke werkgroep c.q. een projectteam verantwoordelijk voor het tot stand komen van het programma. Reeds vastgelegde externen zijn de Centrumcommissie en centrummanager Harald Bus. Inzake uitbreiding van de groep externen wordt gedacht aan ondernemers, instanties, verenigingen, inwoners, experts, ontwikkelaars, organisatoren van evenementen, recreanten enzovoort. Belangstellenden zullen via algemene oproepen worden uitgenodigd. Ook zal een aantal doelgroepen actief en rechtstreeks benaderd worden om inbreng te leveren.

Planning en financiën
Er is inmiddels ook een voorlopige planning gemaakt. Naast de reeds in de afgelopen maanden plaatsgevonden hebbende activiteiten, is de planning er tot en met december aanstaande op afgestemd dat er in november/december sprake is van een voorlopig uitgewerkt plan. Vervolgens is het de bedoeling dat in januari/februari 2016 de conceptvisie wordt afgerond en vervolgens wordt besproken met doelgroepen, college en gemeenteraad.

Wat de kosten betreft, is er vooralsnog alleen sprake van voorbereidingskosten, waarbij het merendeel hiervan gepaard gaat met de interne en zeker de externe communicatie. Voorlopig is er een budget beschikbaar van € 50.000,00, op voorstel van het college te dekken uit de vrije reserve. Verder zal er in de gemeentelijke Kadernota een bedrag van € 100.000,00 worden opgenomen om het proces in 2016 te kunnen voortzetten.