Het huidige aanzicht in de Lichtenvoordse Dijkstraat.
Het huidige aanzicht in de Lichtenvoordse Dijkstraat. Foto: Eveline Zuurbier

Ontwikkeling Dijkstraat hoog op agenda van centrumondernemers

Lichtenvoorde – De ontwikkeling van de Dijkstraat staat bij centrumondernemers hoog op de agenda. Nu er een begin is gemaakt met het programma 'Kei Sterk' Lichtenvoorde om winkelleegstand en internetshoppen het hoofd te bieden, gaat de grootste zorg uit naar de Dijkstraat. De verpaupering in deze aanloopstraat naar het centrumwinkelgebied, is menigeen al jarenlang een doorn in het oog.

Door Eveline Zuurbier


Er bestaan plannen de leegstaande winkels te slopen en te vervangen door woningen. Ook voor de achterzijde, aan de Koemstraat, staan plannen gereserveerd voor een woongebied. Dit alles staat in een voorbereidingsbesluit van het college aan de gemeenteraad waaraan die in december goedkeuring gaf. De vestiging van nieuwe detailhandel wordt daarin gezien als ongunstig. Maar is in de Dijkstraat detailhandel daadwerkelijk ongewenst? Er zijn andere geluiden en ideeën.
De aangestelde centrummanager Harald Bus heeft al eens geponeerd dat alleen panden herbestemmen naar wonen een te simpele voorstelling van zaken is. De problematiek moet in een breder verband worden gezien. Gemeente Oost Gelre heeft daarop eind mei een informatieavond gehouden met als motto: wat gaan we samen van de Dijkstraat maken? In Antoons Restaurant werd duidelijk dat wonen daar wel kan, maar dat de status van een levendige centrumstraat zoveel mogelijk behouden moet blijven. Er werden ideeën gespuid voor creatieve detailhandel en innovatieve ambachten waaruit iets groters kan groeien. Er heerst namelijk zorg over de bestaande panden en de economische waardevermindering waardoor kapitaal verloren gaat. "Van de Dijkstraat in een paar jaar herontwikkelen kan geen sprake zijn. Het is een kwestie van 10 jaar en langer. Goede ideeën voor de aanloopstraten als aantrekkelijke overgang naar het centrum zijn welkom," aldus de LOV. In de nieuw gepresenteerde LOV-vorm, LOV 2.0, zetten winkeliers en horeca in op meer beleving en sfeer in het centrum. Een andere bron van zorg is de bereikbaarheid. Vrachtwagens moeten in de bocht Van der Meer de Walcherenstraat - Koemstraat regelmatig terugsteken waardoor het overige verkeer tijdelijk vaststaat. De centrumrouting moet anders. Bij evenementen als de Zomermarkt zit het centrum aan de zuidkant op slot. Er werd zelfs geopperd de Markt aan een zijde weer toegankelijk te maken voor autoverkeer. Een goede routing heeft alles te maken met de verdere ontwikkeling van de Dijkstraat en de Koemstraat, aldus de buurt en de aanwezige ondernemers.