Wethouder René Hoijtink wenst Lando Klein Gunnewiek veel succes.
Wethouder René Hoijtink wenst Lando Klein Gunnewiek veel succes. Foto: Theo Huijskes

WorldSkills 2015 in São Paulo Brazilië

Lando vertegenwoordigt Nederland bij WK

Groenlo - Lando Klein Gunnewiek uit Groenlo vertegenwoordigt Nederland in augustus tijdens de in het Braziliaanse São Paulo te houden WorldSkills 2015, oftewel het wereldkampioenschap voor beroepen. De 21-jarige Grollenaar, nog woonachtig bij zijn ouders aan de Oude Aaltenseweg, is nationaal kampioen Plumbing and Heating en wordt om die reden uitgezonden naar Brazilië. Afgelopen donderdag werd Lando op het gemeentehuis in Lichtenvoorde ontvangen door wethouder René Hoijtink, die hem een attentie aanbood en daarbij alle succes toewenste.

Door Theo Huijskes


Lando Klein Gunnewiek vertrekt op 6 augustus, samen met zijn ouders en vriendin alsmede een expert en een tweetal leerkrachten, naar Brazilië om op 19 augustus weer in Nederland terug te keren. Aan WorldSkills 2015 nemen de beste jonge vakmensen uit de gehele wereld deel. Voor de verschillende disciplines worden in totaal 1.200 kandidaten uit circa 73 landen naar het WK afgevaardigd. Het zijn kandidaten uit onder andere landen als Canada, Japan, China, Rusland, Duitsland en Nederland. In zijn discipline, te weten cv-techniek, moet Lando het bij een in vier dagen, gedurende in totaal 22 uur, uit te voeren opdracht opnemen tegen 29 concurrenten. Experts/coaches, leerkrachten, familieleden en anderen niet meegerekend, bestaat het totale Nederlandse WK-team uit 35 personen. Het betreft hier allemaal mbo'ers, die in hun discipline de voorrondes en nationale finalewedstrijden van onder andere VHG, Vakkanjers en Skills Heroes, alsmede de vakwedstrijden voor het mbo succesvol hebben doorstaan.
Grollenaar Klein Gunnewiek weet niet goed hoe hij zijn kansen moet inschatten. "We zijn met betrekking tot het onderdeel cv-techniek met 30 kanshebbers uit de gehele wereld. Met een plaats op het erepodium houd ik geen rekening. Wel wil ik één ding voorkomen en dat is als laatste eindigen. Mijn hoop is in ieder geval gevestigd op het behalen van 80% van alle te behalen punten. In dat geval ga ik tenminste met de 'Medal Excellent' huiswaarts."
In het Anhembi Park in São Paulo, met 400.000 vierkante meter het grootste beurscomplex van Latijns-Amerika, wordt een recordaantal bezoekers verwacht tijdens de vier wedstrijddagen. De laatste keer, in 2013 in Leipzig Duitsland, waren er rond de 250.000 bezoekers. Dat alles maakt WorldSkills 2015 tot het grootste internationale beroepenevenement ter wereld.

Lando Klein Gunnewiek volgde na de basisschool De Ni-je Veste, locatie Buitenschans in Groenlo en het Marianum in zowel Groeno als Lichtenvoorde. Op dit moment heeft hij een dienstverband bij InstallatieWerk Achterhoek en Rivierenland in Didam, waarbij hij de werkweek vult met vier dagen werk en één dag school. De Grollenaar is inmiddels gespecialiseerd in het aanleggen van complete in een woning voorkomende installaties, zoals een warmwatervoorziening en een centrale verwarming. Omdat hij op specifieke vakaspecten - zoals maatvoering, gasdichtheid, accuratesse en snelheid - hoog scoorde, werd hij in november 2013 gevraagd om deel te nemen aan de voorrondes van het Nederlands Kampioenschap. "De destijds in Drachten gehouden voorrondes kwam ik succesvol door, waarna ik in twee stappen, eerst in Den Haag en later in Vlissingen, Nederlands Kampioen werd door in december 2014 tijdens een driedaagse wedstrijd een directe concurrent uit Breda met een score van 84% van het maximale aantal punten te verslaan. Deelname aan WorldSkills kwam daarmee vast te staan. In de afgelopen maanden zijn alle voorbereidingen in gang gezet."