Een dancehit componeren stond ook op de bucketlist. Foto: Martijn Koolmees.
Een dancehit componeren stond ook op de bucketlist. Foto: Martijn Koolmees. Foto:

"Blijf jezelf, blijf nuchter en neem jezelf niet te serieus"

In gesprek met tante Rikie

Hummelo/Lichtenvoorde - Festivaldirectrice, gravin van de Hummelse hei, oma, moeder tante; dat en nog veel meer is tante Rikie. Voordat ze zich in het feestgedruis van de Zwarte Cross stort, wil de redactie van Elna graag weten hoe ze het elke keer weer voor elkaar krijgt.

Heeft u nog tijd om de Hummelse hei op te gaan?
"Vooral tijdens deze drukke periode maak ik daar bewust tijd voor. Heerlijk vind ik het om een flinke wandeling te maken over de hei en mijn gedachten de vrije loop te laten. Menig idee heb ik al opgedaan tijdens zulke wandelingen: teksten, ludieke spreuken en acts die de Zwarte Cross zo bijzonder maken.

Hoe lukt het u om zo puur te blijven?
"Blijf jezelf, blijf nuchter en neem jezelf niet te serieus. Dat is voor sommige mensen heel bijzonder, maar ik denk dat de meeste Achterhoekers dat prima kunnen."

Hoe lang blijft u festivaldirecteur?
"Ik heb de mooiste baan van de wereld en nu ik met pensioen ben, begint het pas ècht! In overleg met mijn medewerkers hebben we gekozen voor een leiderschap Noord-Koreaanse stijl. Dan bedoel ik niet de dictatoriale kanten van dat afschuwelijke regime, maar het eeuwige leiderschap. Ik hoop nog tientallen jaren op deze aardbol te mogen rondlopen, maar als ik ooit op reis ga naar de eeuwige festivalweides zal ik aanblijven als festivaldirectrice van de Zwarte Cross. Waarom zou je immers stoppen met iets wat je leuk vindt om te doen?"

Wordt de Zwarte Cross niet te groot?
Zoals het nu is, is het prima. We willen vooral inhoudelijk een steeds mooier festival neerzetten. Van kinderen, tot motorcrossfanaten, tot theaterliefhebbers, tot rastafari's en rockers; iedereen is welkom en voor iedereen is er wat te beleven. Die enorme stap vooruit zou ik nooit willen terug draaien en terugverlangen naar de eerste editie doe ik dan ook totaal niet. Ik hou sowieso niet van achterom kijken."

Waar kijkt u het meest naar uit?
"Het optreden van Anouk op vrijdag. Klasse wief vind ik dat! Daarnaast ben ik ook weer super benieuwd naar het programma op de crossbaan. Ieder jaar word ik weer enorm verrast door de creativiteit van de deelnemers."

Wat wilt u nog doen voordat u sterft?
Een ruimtereis maken, iemand tatoeëren, een roman schrijven, studeren (wijsbegeerte), daten met Dalai Lama, skinny dipping in brak water, leren breakdancen, mijn eigen snack op de markt brengen, zingende zaag leren bespelen.