John Arink van Ekoboerderij Arink in het in aanbouw zijnde Biotel.
John Arink van Ekoboerderij Arink in het in aanbouw zijnde Biotel. Foto: Theo Huijskes

Biotel Achterhoek als sluitstuk van
Ekoboerderij Arink

Oost Gelre - Burgemeester en wethouders van Oost Gelre hebben besloten om in het kader van het gemeentelijke Innovatiefonds een subsidie van € 46.250,00 toe te kennen aan Ekoboerderij Arink, op de Garsteveldsdijk in Lievelde. Namens het college zegt wethouder Marieke Frank dat de gehele opzet van de boerderij inhoudelijk helemaal past in de regeling IOG: "Aan de voorwaarden dat de boerderij een innovatief en/of duurzaam project moet zijn met een economische meerwaarde voor Oost Gelre, wordt voldaan. Daarom deze positieve beslissing."

Door Theo Huijskes


John Arink, eigenaar en exploitant van de Ekoboerderij, werkt met veel passie aan de verwezenlijking van zijn plannen. Naast de Ekoboerderij in een bijzonder mooie, natuurschoonrijke omgeving nabij de Besslinkschans en het Vragenderveen, is thans alle aandacht gericht op de realisatie van Biotel Achterhoek. "Het gaat hier niet om een bed & breakfast, wat velen mogelijk zullen denken, maar om een biologisch hotel annex restaurant," vertelt een enthousiaste John Arink. "Biotel Achterhoek moet het sluitstuk zijn van Ekoboerderij Arink en vormt tevens de schakel tussen biologische landbouw en samenleving. Vertaal het maar met de woorden 'Van grond tot mond!'. Dat uitgangspunt nastrevende, zullen wij ook absoluut geen concessies doen aan het motto dat alles biologisch moet zijn." Arink zegt dat er met de bouw van Biotel Achterhoek in mei een start is gemaakt en dat het rond de Kerst en dat dus eind van het jaar helemaal gereed moet zijn.
Bij Ekoboerderij Arink is naast een boerenbedrijf ook reeds geruime tijd sprake van het runnen van een boerderijwinkel en een camembertmakerij. Om ook anderen kennis te laten maken met biologische landbouw in de ruimste zin van het woord, worden er door Arink en de zijnen tevens excursies verzorgd en daarnaast educatieve programma's voor scholen aangeboden. Zo zijn er op iedere donderdag vijf leerlingen van de Hamalandschool om te ervaren wat er allemaal op een dergelijke boerderij gebeurt. Daarbij wordt het accent gelegd op het geven van veel en duidelijke informatie over hoe het ook anders kan, en dat vooral zonder kunstmest, gif en andere kunstgrepen.

Contouren Biotel
De contouren van het nieuwe Biotel zijn inmiddels zichtbaar. Met gepaste trots laat Arink het in aanbouw zijnde hotel/restaurant zien.
"Het gaat hier om een project dat tot stand komt met gebruikmaking van alleen maar organische bouwmaterialen, zoals inlands hout, bedrijfseigen stro en leem. Het Biotel gaat uit twee verdiepingen bestaan. De begane grond is bedoeld om een veertigtal gasten een plaats te kunnen bieden voor het gebruiken van een biologische lunch of een biologisch diner. Op de tweede verdieping van het Biotel kunnen acht tot tien personen overnachten." Arink wijst erop dat er in de driehoek, gelegen tussen de N18 en de N319, geen dergelijke voorziening voorhanden is. "Belangstellenden voor een biologische lunch of een biologisch diner kunnen op dit moment in de omgeving tussen Doetinchem in de Gelderse Achterhoek en Enschede in Twente nergens terecht. Er zijn natuurlijk wel meerdere biologische boerderijen, maar een dergelijke voorziening ontbreekt daar. Wij gaan er dan ook vanuit dat de straks hier aangeboden mogelijkheden om biologisch te lunchen of te dineren met name door lokale consumenten en dagjesmensen, voorbijkomende toeristen en doelgerichte gasten zullen worden aangewend. Overigens kan de begane grond van het Biotel ook ingezet worden als een platform voor educatie en informatie, workshops en dergelijke."

Een belangrijke reden voor burgemeester en wethouders om een gemeentelijke subsidie van ruim € 46.000,00 aan dit voor deze regio unieke project te verbinden, houdt naast alle biologische doelstellingen ook verband met het gegeven dat naast de werkgelegenheid, die het Biotel gaat opleveren, het initiatief van Arink ook moet worden gezien als een springplank voor andere (landbouw)bedrijven in de Gelderse Achterhoek.


Vossenjacht in Ruurlose doolhof

Ruurlo - In de Ruurlose Doolhof is er woensdagmiddag 29 juli een Vossenjacht. Kinderen moeten de vossen die ronddolen zoeken. De vossen lopen de hele middag in leuke opvallende kleding rond. Leuk voor jong en oud.

Bij de kiosk krijgt iedereen een briefje met een pen. Elke vos heeft een vraag. Schrijf het antwoord van de vraag op het briefje. Als het briefje met alle antwoorden na afloop bij de kiosk wordt ingeleverd krijgt eenieder een traktatie. Daarnaast maakt men kans om nog een prijsje te winnen. Uit de ingeleverde briefjes trekken de vossen namelijk later de prijswinnaars. De prijzen worden opgestuurd. Kom met het gezin voor een leuke gezellige middag naar de Doolhof. De Doolhof ligt aan de Hengeloseweg in Ruurlo. De vossen beginnen te lopen vanaf 13.30 uur. De entreeprijs voor kinderen is twee euro en voor volwassenen drie euro.


VVV Ruurlo, telefoon 0573 453926
www.vvvhartjeachterhoek.nl


Zwarte Cross introduceert 'Zoepsidie'

Lichtenvoorde - In deze zware economische tijden met grote werkloosheid en dalende koopkracht neemt Zwarte Cross festivaldirectrice Tante Rikie het op voor bezoekers van haar evenement met een krappe beurs. Om de spanning op het huishoudboekje te verlichten introduceert Rikie de 'Zoepsidie'. Een microkrediet bestaande uit een x-aantal muntjes per persoon, zodat bezoekers met beperkt budget ook een keer een rondje in kunnen doen of de kinderen kunnen trakteren op een frietje of ijsje.

De 'Zoepsidie' is een nieuwe dienst van de organisatie om de bezoekers met een krappe beurs wat te verlichten. Op het festivalterrein rijdt een mobiel aanvraag loket. Bezoekers kunnen bij de 'Zoepsidie' ambtenaren een verzoek indienen en hun situatie uitleggen. De strenge, doch rechtvaardige, ambtenaren behandelen ieder verzoek volledig objectief en besluiten ter plekke of het gehonoreerd kan worden. Het aantal munten wordt door de ambtenaren ook direct ter plaatste bepaald.