Een fanatiek team van tien personen  met Rob Domhof als coach.
Een fanatiek team van tien personen met Rob Domhof als coach. Foto:

Strijd om de titel 'Mooiste dorp van Gelderland'

Zomer in Mariënvelde

Mariënvelde - Op woensdag 12 augustus gaat Mariënvelde de strijd aan om de titel 'Mooiste dorp van Gelderland'. Dit gaat gebeuren tijdens een live tv-uitzending van het programma Zomer in Gelderland van Omroep Gelderland. Dit programma zal 's avond om 18.15 uur live vanuit hartje Mariënvelde worden uitgezonden en hierin zal het dorp zich in onder meer presenteren tijdens een spectaculaire parade.

Toen het dorp via Mariënvelds Belang werd benaderd om mee te werken aan deze competitie, was een groot aantal mensen direct enthousiast. Na enkele bijeenkomsten was er al een fanatiek team van tien personen samengesteld met Rob Domhof als 'meedogenloze' coach. Dit team krijgt 's ochtends vroeg al een opdracht die ze gedurende de dag met succes moeten gaan uitvoeren, om naast de titel ook de hoofdprijs in de wacht te kunnen slepen. Hiervoor mogen en kunnen ze terugvallen op een grote achterban van dorpsbewoners met elk hun eigen discipline.

Apart hiervan is tevens een speciale commissie van een aantal creatieve dames in het leven geroepen, die samen zo ongeveer heel Mariënvelde op de been weet te brengen tijdens een knotsgekke parade.

De voorbereidingen zijn grotendeels klaar en de complete organisatie heeft er echt zin in. Eén van de opdrachten is dat er om 17.45 uur driehonderd mensen op het kerkplein verzameld moeten zijn. Iedereen die wil mee werken aan de telling wordt verzocht om op tijd aanwezig te zijn. Veel mensen hebben zich inmiddels via Facebook al aangemeld voor dit evenement. Verder roept Mariënvelde iedereen - en dus ook alle vakantiegangers - om op de dag zelf stemmen via een speciale smartphone app. Deze is nu al te downloaden via www.omroepgelderland.nl/Page/38.

Gezellige zomerse afterparty
Op woensdag 12 augustus gaat het allemaal gebeuren. Al met al zal het zeker een bijzondere dag worden voor het dorp en zijn bewoners. En mocht de titel alsnog aan dit mooie dorpje voorbij gaan? De organisatie en horeca zorgen er persoonlijk voor dat het een fantastische happening wordt met een gezellige zomerse afterparty inclusief DJ en barbecue. Dus iedereen die dit eens mee wil maken is van harte welkom in Mariënvelde.


www.omroepgelderland.nl/Page/38


Expositie Bezetting en Verzet 1940-1945

Lichtenvoorde - Oorlogen zijn van alle tijden en alle oorden.Ook de inwoners van de gemeente Lichtenvoorde hebben dat aan den lijve ondervonden. De Oudheidkundige Vereniging Lichtenvoorde brengt dat via een expositie in herinnering.

Op de ochtend van 10 mei 1940 vielen de Duitse troepen Nederland binnen. Ze stuitten daarbij aan de grens met de Achterhoek op weinig verzet. De Duitsers waren gemotoriseerd. De Nederlandse soldaten in de Achterhoek beschikten slechts over fietsen.Ooggetuige Fie Kruip uit de Rentenierstraat in Lichtenvoorde schreef hierover een verslag in haar oorlogsdagboek. De inwoners van de gemeente Lichtenvoorde kregen nauwelijks Duitse soldaten te zien. Die waren op snelle doortocht naar het Nederlandse front aan de IJssel en de Grebbeberg, waar later ook enkele soldaten uit de gemeente Lichtenvoorde sneuvelden.

Op 15 mei 1940 gaf Nederland zich over. Voedselbonnen en verplichte Ausweis werden snel ingevoerd en de gemeente Lichtenvoorde werd ingedeeld in blokken met aan het hoofd van elk blok een blokhoofd. Dat moest o.a. melding maken van elk voorwerp dat in zijn blok uit de hemel neerviel. Dat waren in het begin verdwaalde bommen die door aangeschoten geallieerde bommenwerpers uit nood gelost werden. Op het eind van de oorlog waren dat echter gecrashte bommenwerpers, waarvan de bemanning meestal omkwam. De in de gemeente Lichtenvoorde omgekomenen werden begraven op de algemene begraafplaats in Lichtenvoorde en op het kerkhof in Mariënvelde. Soms lukte het de bemanning tijdig per parachute het neerstortende vliegtuig te verlaten, zoals die van de bommenwerper die 8 februari 1945 neerviel bij Spanjaard aan de Boschlaan in Lichtenvoorde. Bemanningslid Stan Hanson beschreef zijn ontsnapping en die van zijn kameraden in zijn boek " Sprong in het duister".

Terwijl de luchtoorlog boven Lichtenvoorde dag en nacht doorging ontstond in de gemeente Lichtenvoorde een verzetsbeweging. Die zorgde voor schuilplaatsen en voedsel voor ontsnapte krijgsgevangenen, neergekomen piloten, vervolgde joden en later ook voor plaatselijke onderduikers. Soms moesten deze verzetsmensen dat met de dood bekopen. Ze werden gefusilleerd of raakten in een concentratiekamp.
De Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde probeert door middel van een expositie en het vertonen van films ook na zeventig jaar nog aandacht te vragen voor de gebeurtenissen die destijds tijdens de bezetting in de gemeente Lichtenvoorde plaatsvonden. Genoemde(doorlopende) expositie, met inbreng van het AVOG Crashmuseum in Lievelde, is vanaf zaterdag 1 augustus 2015 te bezichtigen in de Galerie van het museum Erve Kots in Lievelde. Elke dag van 10.00 tot 17.00 uur.

De bemanningsleden van de bij Spanjaard aan de Boschlaan op 8 februari 1945 neergestorte geallieerde bommenwerper.