Nanko Buil uit Lievelde tijdens de eerste editie in 2013.
Nanko Buil uit Lievelde tijdens de eerste editie in 2013. Foto: Henri Walterbos

Inschrijven 3e Achterhoekse Tractor Sterrit tot 16 augustus

Van uit de hand gelopen grap naar serieus evenement

Lievelde - Het begon ooit met een geintje in de kroeg; het organiseren van een Sterrit door de Achterhoek met tractoren, met aansluitend een trekkerbal. Blijft het vaak bij enkele lachsalvo's en worden de ideeën zowel verdrongen als 'verdronken', in Lievelde bleef het idee hangen 'the day after.' Een jaar later, 2013, werd de eerste tractorsterrit georganiseerd en beleefden enkel gelijkgestemden en andere liefhebbers van tractoren en feestjes een prachtige dag, die om een navolging vroeg. Hetgeen gebeurde. Namen in het eerste jaar 101 tractoren deel aan de tocht door de Achterhoek, afgelopen jaar liep dit aantal op naar liefst 144 'pruttelende beestjes,' in twee klassen; de 'Lage giering klasse' en de 'Hoge giering klasse'. "

Door Henri Walterbos


Deze klassen hebben in verband met het grote verschil in snelheid ieder hun eigen route," verklaart mede-organisator Bart Oosterholt. "Nieuw dit jaar is de 'Oldtimer Klasse'. Prachtige nostalgische tractoren die altijd al wel meededen, waar we nu een aparte klasse voor in het leven hebben geroepen. Ook in verband met de lagere snelheid die zij rijden. Het hield toch andere tractoren op soms. Daarnaast is het natuurlijk een prachtig plaatje voor tractorfanaten. Voor de eigenaren en hobbyisten is het op hun beurt een mooie gelegenheid hun glimmende paradepaardje te laten zien."

Vergunningstraject
Bart was er ooit bij toen, in die bewuste kroeg waar het idee ontstond onder een biertje. "Zelf heb ik geen enkel verstand van tractoren en kan ze ook niet berijden, maar ik heb toen enkel geroepen dat als het er van zou komen ik wel mee zou helpen organiseren en ik met mijn bedrijf Social Deal wel zou willen sponsoren." De afloop is bekend. Bart kan er nog steeds om lachen, maar neemt zijn taak als organisator zeer serieus. "Het wordt steeds groter. Dat merken we nu ook weer. Het aantal inschrijvingen is nu al hoger dan afgelopen jaar om deze tijd." Ook de gemeente Oost Gelre neemt het evenement serieus, ervoeren de organisatoren. "We moesten gewoon het gehele vergunningstraject door, mede in verband met het Trekkerbal aansluitend op de feestlocatie van Lensink Constructie en Machines aan de Papenweg in Lievelde. De gemeente was echter zeer meedenkend. Dat mag gerust gezegd worden," is Bart positief over het ambtenarenapparaat waar men als organisatie mee van doen had.
De deelnemers worden zaterdag 22 augustus om 13.00 uur op het terrein van Lensink verwacht, vanwaar ze de Achterhoek in zullen trekken. Om 14.00 uur zullen de trekkers om beurten vertrekken vanaf het terrein. Voor de deelnemers is er onderweg een pauze ingelast bij Wolterink Mechanisatie in Beltrum, waar men naast een hapje en een drankje ook de showroom in kan lopen om de nieuwste 'agrarische bolides' te aanschouwen. Tijdens de tussenstop dienen deelnemers een zogenaamde balanceertest uit te voeren, waarmee punten behaald kunnen worden. "Deelnemers rijden over een wip-wap heen en dienen een minuut daarop te kunnen blijven stilstaan," legt Bart uit.

Traptrekkerrace
Op de vertrek-/aankomstlocatie zullen de gehele middag activiteiten plaatsvinden voor kinderen. "Voor hen hebben we een traptrekkerrace, een minikraan, een springkussen. De kinderen kunnen zich prima vermaken. De tijd tussen de laatste die vertrekt en de eerste die weer binnenkomt zal niet zo lang zijn," vertelt Bart.

Trekkerbal
Na afloop uiteraard een drankje op de goede afloop, maar ook vanaf 19.00 uur op het Trekkerbal. De hal van Lensink zal worden omgetoverd tot een sfeervolle feestzaal met een gevarieerd programma, met onder meer de prijsuitreiking van de Tractor Sterrit. Hoofdprijs is het felbegeerde Gouden Wisselgewicht. Het Trekkerbal is voor iedereen gratis toegankelijk. Optredens worden verzorgd door Shortcut to Savor en de band Vol Gas. Er zal ook een eigen drankje worden geserveerd: 'Trekker bocht'.Inschrijven kan nog tot 16 augustus. Kosten deelname bedragen €15,00 per persoon. Deelnemers dienen in het bezit te zijn van een geldig tractorrijbewijs.


www.tstl.nl