V.l.n.r. Antoon Groot Zevert, Marcel Mutter, Tonny Starte, Johan Luttikholt, Stef Roerdink en Nico Heinen.
V.l.n.r. Antoon Groot Zevert, Marcel Mutter, Tonny Starte, Johan Luttikholt, Stef Roerdink en Nico Heinen.

Onderhoudsgroep 'Halfweg Groen' verzorgt het feestterrein

Voor-Beltrum komend weekend helemaal in kermissfeer

Voor-Beltrum - Een week eerder dan in Groenlo en vier weken eerder dan in het grote broertje Beltrum viert de gemeenschap Voor-Beltrum kermis. Op de locatie Halfweg gaan dan weer alle remmen los voor een spetterend volksfeest voor jong en oud. Daar waar omliggende kermissen naar andere dagen verhuizen of het feest inkorten, blijft Voor-Beltrum met een korte aanloop op de zaterdag trouw aan de zondag, maandag en dinsdag, in dit geval 9, 10 en 11 augustus aanstaande. Het gaat dit jaar op de locatie Halfweg om de 69e editie van een jaarlijkse kermis, die naast de nodige gezelligheid bekend staat om de grote en tevens trouwe gemeenschappelijk inbreng.

Door Theo Huijskes


Het is dinsdag 28 juli 2015. Terwijl buiten een kille motregen het zomerse vakantiegevoel probeert te verpesten, zitten de zes leden van de onderhoudsgroep 'Halfweg Groen' binnen in café Halfweg aan de koffie. Vrijwilligers die hun hart hebben verpand aan alles en iedereen binnen de gemeenschap Voor-Beltrum. Reeds een groot aantal jaren verzorgen zij het buitenterrein van de locatie Halfweg, alsmede het kunstwerk met bijbehorend terrein, iets verderop richting Groenlo. De groep bestaat uit Stef Roerdink (66), tevens coördinator, Antoon Groot Zevert (82), Johan Luttikholt (72), Tonny Starte (68), Marcel Mutter (67) en Nico Heinen (65). "Samen vormen wij een hecht team en iedereen doet waar hij goed in is," vertelt Stef Roerdink. Terwijl hij daar lachend aan toevoegt: "Maar ik ben het wel die hier het voortouw nemen, anders gebeurt er weinig."
De onderhoudsgroep is eigenlijk voortgekomen uit de Stichting Halfweg, de nieuwe beheerder/exploitant van de locatie die nog wekelijks door diverse verenigingen en vriendengroepen wordt gebruikt. Nico Heinen, nu lid van de onderhoudsgroep, was vanaf de oprichting van de stichting bestuursvoorzitter en heeft die functie twaalf jaar bekleed. Zijn opvolger is Theo Klein Gunnewiek. Het zestal vrijwilligers werkt er wekelijks op de dinsdagmorgen en verricht daarbij diverse werkzaamheden, zoals het maaien van het gras, het snoeien van het groen, alsmede ook allerlei onderhouds- dan wel reparatiewerkzaamheden. Men heeft enkele machines in eigen beheer en doet het werk zonder enige vorm van vergoeding. "Eigenlijk zouden wij in aanmerking moeten komen voor een gemeentelijke subsidie, maar dat is er zelfs niet bij," aldus Tonny Starte. Ook de komende kermis in Voor-Beltrum plukt de vruchten van het werk van de onderhoudsgroep. "Wij brengen alles in gereedheid, helpen bij het opbouwen en afbreken van de kermis. Ondanks dat het ieder jaar hetzelfde werk is, heeft men hier mensen met verstand voor nodig," vertelt een andermaal lachende Stef Roerdink. Waarop Antoon Groot Zevert, terwijl hij Roerdink indringend aankijkt, het niet kan laten op te merken dat bij bepaalde mensen het verstand met de jaren komt.
De aftrap van de kermis vindt op de zaterdagavond plaats met om 20.00 uur een woorddienst voor alle gelovigen en niet-gelovigen. Aansluitend volgt een feestelijke inwijding van de kermis. De zondag staat in het teken van een gevarieerd aanbod van sport- en kinderactiviteiten met aan het eind van de morgen een sterrit en 's middags een toertocht. De officiële opening van de driedaagse, die wordt voorafgegaan door een optocht van Garagebedrijf Berentsen richting Halfweg, vindt op de maandagmorgen plaats door een collegelid van de gemeente Berkelland. Hierbij zal de muziekvereniging Concordia uit Beltrum zorgen voor de muzikale omlijsting. De belangrijkste, in ieder geval meest traditionele, activiteit wordt gehouden op de dinsdag, namelijk het vogelschieten en vogelgooien. De brandende vraag daarbij is: wie worden de nieuwe Koningsparen 2015? Het organiserende kermisbestuur heeft zich alle drie dagen in de feesttent verzekerd van een drietal toporkesten: op de zondag Premium, op de maandag Curls on Fire en op de dinsdag Perfect Showband. Opvallende programmaonderdelen worden overigens gevormd door een tweetal richting echte tradities neigende activiteiten, te weten de verkoop van tompoezen op de maandag tussen 10.00 uur en 13.00 uur en een gezamenlijk ontbijt op de dinsdagmorgen. Voorzitter Iwan Wolterink van het kermisbestuur: "Onze doelstelling is een gezellige en voor jong en oud betaalbare kermis te organiseren. Een feest waarbij iedereen zich helemaal thuis voelt!"