Weer een gondelvaart in Groenlo?

De Grolse gracht is één van de parels van de Vestingstad Groenlo. Vormde de gracht eeuwen geleden het belangrijkste onderdeel van de verdedigingswerken van Grol(le), nu is de gracht het toeristische en recreatieve uithangbord van Groenlo. Zeker de laatste jaren heeft de aandacht voor het tot Rijksmonument uitgeroepen water grote vormen aangenomen.

Over de 2,5 kilometer lange gracht, die een oppervlakte beslaat van circa 5 hectare, is veel op papier vastgelegd voor het nageslacht. Een dankbare erfenis met een grote, zeg maar gerust ongekend kostbare waarde. Immers hoeveel plaatsen/steden in dit land kunnen zeggen dat ze nog worden omgeven door een ware, eeuwenoude gracht? Hierbij schieten mij spontaan de namen te binnen van vier auteurs, die niet alleen aangaande de gracht, maar zeker wat betreft de totale vastlegging van de rijke Groenlose historie van ongekend grote waarde zijn geweest of dat nog zijn: W.P. Vemer, Harrie Blanken, Valentijn Smit en Joep van der Pluijm.
Sedert de oprichting van die club is de gracht het thuiswater van de Groenlose Hengelsportvereniging (GHV). Dit afgedwongen voorrecht heeft overigens een dergelijke impact gekregen, dat de meest fanatieke aanhangers van deze visvereniging vaak het parool hanteren: 'Kom mi'j neet an de grachte, want dan kom i'j an onze club!' Maar de laatste jaren is er het nodige (gracht)water bij de wijn gedaan, nu er pogingen worden ondernomen om dezelfde gracht voor meer toeristische en recreatieve doeleinden te gebruiken dan alleen het bedrijven van de vissport. Een prachtig voorbeeld hiervan is het dit jaar voor de eerste maal gehouden, tevens spectaculaire zwemevenement voor zowel de actieve als de passieve liefhebber: 'De Vrije Slag door Groenlo'. Werden daarnaast de laatste jaren reeds initiatieven genomen om het bevaren van de gracht nieuwe impulsen te geven, begin dit jaar kwam deze activiteit met de komst van de voor Groenlo en omgeving unieke locatie Welgelegen Stadscafé & Boothuis in een extra breed, uitnodigend perspectief te staan. En dit laatste op verschillende manieren. Zoals een door de initiatiefnemer/eigenaar van Welgelegen uitgenodigde botenbouwer uit de Kop van Overijssel, die bij zijn vaartochtje over de Grolse gracht maar niet wilde geloven dat er op dat gebied zo weinig, zeg maar niets is gedaan met dezelfde Grolse gracht. Nu de gemeente in het kader van 'Niet in elkaars vaarwater zitten!' de notitie 'Vaarbeleid gracht Groenlo' heeft vastgesteld, is het te hopen dat de dit jaar 'ingezette te varen koers' veel navolging krijgt.
In het verlengde van dit alles vroeg ik mij af of het van stal halen van de in de jaren vijftig van de vorige eeuw gehouden Groenlose gondelvaart mogelijk weer een optie is. De oprichter van deze voor die tijd waanzinnig en tegelijkertijd sprookjesachtige openluchtattractie was Jan Luiken, voormalig slager in de Notenboomstraat. In die tijd werden (buurt)verenigingen, organisaties en bedrijven gestimuleerd om een op basis van een bepaald thema, alsmede met honderden vetpotjes verlichte gondel te maken. Aan de eerste gondelvaart in 1953, destijds een fenomeen in de Gelderse Achterhoek, namen tien gondels deel. In totaal werd dit, in latere jaren door Bredevoort opgepakte, evenement viermaal over gehouden. Aan de hand van het Programma Stad Groenlo wordt er gewerkt aan een levendige, gezellige en ondernemende stad. Om deze doelstelling te halen, is een tijdspad uitgezet tot 2027, het jaar waarin Groenlo 750 jaar stadsrechten heeft en het 400 jaar geleden is dat de Slag om Grolle heeft plaatsgevonden. In de aanloop naar het veelbelovende jaar 2027 is een gondelvaart, van start te laten gaan nabij te nieuwe brug in de Ruurloseweg en te laten eindigen nabij de nieuwe brug in de Eibergseweg toch een schot in de roos. Een evenement met duizenden toeschouwers, waaronder talrijke in Groenlo en omgeving verblijvende toeristen, op het Mussenbergbolwerk, in de Grolse volksmond Kanonswal of Noorderbastion!


Reacties of tips: delibero@contact.nl