Een van de racers van 2014. Foto: Achterhoekfoto.nl.
Een van de racers van 2014. Foto: Achterhoekfoto.nl. Foto: Achterhoekfoto.nl

Tijdens spektakelweekend Mariënvelde

20e Internationale Combinerace

Mariënvelde - In het weekeinde van zaterdag 15 en zondag 16 augustus 2015 organiseert de Motorclub Mariënvelde (MCM) wederom een 'spektakelweekend' rondom racende combines en ander gemotoriseerd vervoer.

De laatste plaats waar je een combine verwacht, is op een crossterrein. Geen tarwe of rogge, maar zand krijgen ze voor de kiezen. De voormalige trage en logge machines zijn van het overbodige ijzerwerk ontdaan. De motor heeft plaatsgemaakt voor een dieselmotor die veel meer vermogen heeft dan de originele. De V-snaaraandrijving is gebleven. Wat je dan krijgt, zijn machines die opeens wel snel de baan rond kunnen en door hun afmetingen worden inhaalacties heel spectaculair om te zien. Er gaat soms wel het nodige beukwerk aan vooraf, om langs de voorganger te komen.
Het Spektakel-evenement begint op zaterdag 15 augustus 's avonds in de grote feesttent met een grandioos 'dors(t)feest'. De tent is open om 21.00 uur. Vanaf 22.00 uur treedt de band The Runaway Crows op, die oude en meer recente rockklassiekers ten gehore brengt.

Combinerace
Op zondag 16 augustus start de Combinerace vanaf 11.00 uur met een presentatie/remmentest van de diverse deelnemers. Veiligheid staat bij de organisatie voorop, dus als de remmentest goed verloopt, dan mag de combine pas meerijden. Om te voorkomen dat de combines dan nog buiten de baan raken, is er rondom het crossterrein een sleuf van anderhalve meter diep uitgegraven, met daarachter weer een aarden wal van anderhalve meter hoog. De Combinerace wordt verreden in verschillende klassen, standaard en vrije klasse voor de heren, en een damesklasse met zowel standaard als vrije klasse.

Standaardklasse
Bij de standaardklasse mag wat motorkeuze betreft inmiddels alles. Bij praktisch alle standaardcombines heeft de originele motor plaatsgemaakt voor zware motoren variërend van 6 tot 12 liter dieselmotoren, uiteraard allemaal voorzien van turbo's. Origineel zitten de motoren van combines bovenin de machine. Echter, bij deze machines zitten de motoren juist zo laag mogelijk. Dit om te voorkomen dat de combines op de kant gaan. Het vermogen in deze klasse varieert van 250 tot 500 pk. De grootste handicap is echter de riemaandrijving. Het vermogen van de motor moet naar de eindaandrijving worden overgebracht middels een variatorriem (een soort V-snaar) maar dan veel groter. Deze riem is de zwakke schakel in deze sterke combines. Deze grote gevaartes welke gemiddeld circa 5000 kilogram wegen, bereiken inmiddels snelheden van meer dan 80 kilometer per uur. En dat is lastig rijden, vooral omdat deze machines met de achterwielen bestuurd worden. Er wordt telkens met zo'n 10 combines tegelijk gestart, wat op de snel smaller wordende baan leidt tot spectaculair trek- en duwwerk, met name in de eerste bocht na de start.

Vrije klasse
Bij de vrije klasse is men vrij in de keuze van motoren, transmissies en assen. Dus geen riemaandrijving zoals bij de standaardklasse. Ook wegen deze vaak eigenbouw-combines niet meer dan 2500 kg. Deze machines met brullende V-8 benzine motoren van 500 pk en meer halen met gemak snelheden tot boven de 100 kilometer per uur. De nieuwe tendens in deze klasse is onafhankelijk afgeveerde wielophanging en aandrijving op alle vier wielen. Daardoor is de acceleratie nog beter, en de bochtensnelheid hoog.

Nederlands Kampioenschap
De wedstrijd in Mariënvelde is de vierde in de reeks van vijf die meetelt voor het Nederlands Kampioenschap. En zoals uit het verleden blijkt, meestal de doorslaggevende wedstrijd in dit kampioenschap. Dit levert extra spanning en sensatie op. De deelnemers in dit internationale veld zijn afkomstig uit Nederland, Duitsland, België en Luxemburg.
Ook het plaatselijke C.R.M.-team, winnaar van de prijs 'Sportploeg van het jaar Oost Gelre 2015' is met 3 machines aanwezig. Ralph klein Gunnewiek, en René Krabbenborg hebben twee snelle machines in de standaardklasse. René staat in het tussenklassement aan de leiding (na vorig jaar kampioen te zijn geworden) en Ralph op de vierde plaats. De special-combine van Joeri Domhof, Bart klein Holkenborg, en Jelle Reukers staat in het tussenklassement op de tweede plaats. Zij zijn samen de rijders van de spectaculaire eigenbouw-special-combine 'General Lee' en waren vorig jaar kampioen in hun klasse.

Spektakel
Tussen de combineraces door wordt het publiek op ludieke wijze vermaakt. Naast de combineraces die de hoofdact van het evenement vormen vermaakt men het publiek met een Banger-cross, een soort autorodeo. Een 40-tal getrainde durfals laat het publiek zien wat je zoal met oude auto's kunt doen, een soort crazy-cross, maar dan extremer. Deze vorm van volksvermaak is enorm populair in Engeland. Dit is dan ook een zeer spectaculair onderdeel van de dag.
Nieuw dit jaar is de demo Autocross van HACC, de Halse Autocross Club. Met auto's uit de junior-, standaard-, toerwagen-, kever-, sprint 1600- en de superklasse zullen zij laten zien wat je kunt terwijl je de auto wel heel houdt. Hoge snelheden en schitterende inhaalacties lijken gegarandeerd.
Het geheel zal op onnavolgbare wijze aan elkaar gepraat worden door de presentatoren Wim Bremmer (Stem zonder rem) en de plaatselijke spraakwaterval Dirk-Jan Vreeman. Zij zullen zorgen dat er geen stiltes vallen. Zelfs rustige momenten zullen door hen klinken alsof er een strijd is op leven en dood. De zondagmiddag wordt besloten met een daverend spektakel, de Destructionderby met de Bangers. Bedoeling is, dat er slechts één auto nog rijdend de arena kan verlaten. Wat overblijft is een verwrongen berg blik en staal, waar oudijzerhandelaren waarschijnlijk watertandend naar zullen kijken.
Voor de kinderen is er gratis kindervermaak: luchtkussen, schmink en ballonnen knopen. En er is voor hen gratis ranja. Er is voor iedereen trouwens volop gelegenheid om de inwendige mens te versterken.
Zondagmiddag, direct na de cross en de daarbij behorende prijsuitreiking, barst het 'Combine-feest' los in de feesttent. Het muzikale optreden wordt hierbij verzorgd door de band Kisjeskearls, een middag ouderwets rocken met covers van Normaal. Dit zal vanaf ongeveer 16.30 uur zijn.

Programma
Zaterdag 15 augustus - Dors(t)feest - aanvang 21.00 uur.
Zondag 16 augustus - Combinerace - aanvang 11.00 uur.
Spektakel
Combinefeest - aanvang circa 16.30 uur.

Locatie
Het evenement vindt weer plaats aan de Zanddijk/Zompweg tussen Mariënvelde en Halle. De entree bedraagt zaterdagavond € 5,00. Zondag bedraagt de entree € 10,00. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis entree en parkeren kost ook niets. Let op: het is niet toegestaan dat er eigen consumpties worden meegenomen.
"Voor weinig geld wordt er veel vertier geboden!" aldus de organisatie.


www.spektakelweekend.nl