Burgemeester Bronsvoort heeft belangstelling voor elke hut en gaat telkens even naar binnen.
Burgemeester Bronsvoort heeft belangstelling voor elke hut en gaat telkens even naar binnen. Foto:

Huttendorp Bouwland in Lichtenvoorde

Samen bouwen aan je wijk

Lichtenvoorde – Ongeveer dertig kinderen tussen de 6 en 15 jaar uit de wijk Hooiland in Lichtenvoorde timmerden de afgelopen week erop los in Bouwland. Dit huttendorp is gesticht om de kinderen te leren samenwerken tijdens de zogenaamde Lichtweken van geloofsgemeenschap Licht in de Achterhoek. Als klap op de vuurpijl kwam burgemeester Annette Bronsvoort van Oost-Gelre vrijdagmorgen ook nog op bezoek om de mooiste hut uit te kiezen.

Door William Poutsma


Vier middagen vertimmerden en verzaagden de kinderen oude pallets om tot zes paleizen op het terrein van buurthuis de Schoppe aan de Johannes Vermeerstraat. Om mogelijke 'bedrijfsongevallen' te voorkomen werd elk groepje begeleid door een volwassene.

De klinkende namen van de kastelen waren Villa Picasso, het Zeeburgerhuis, het Inloophuis, Boets Koffiebar, Huis nr. 1 en de Party Tent. Hout werd van tevoren ingezameld bij particulieren en bedrijven, een buurtbewoner doneerde een grote lading oude lakens voor extra aankleding.

Oude pallets werden prachtige bouwwerken

Burgemeester Bronsvoort werd rondgeleid langs de zes groepjes, soms zelfs tot kruipen aan toe de hutten in.
Bij Boets Koffiebar kreeg ze zowaar een kopje koffie met koekje aangeboden.
Bronsvoort: 'Jullie hebben goed samen gewerkt, getimmerd, gezaagd en ontworpen.
Eigenlijk hebben jullie allemaal gewonnen', waarop een enorm gejuich ontstond, ' maar ik maak toch een winnaar bekend.' Speciaal hiervoor was een speciale ambtsketting gemaakt voor de burgemeester van Bouwland, en corsages voor de wethouders. Ze koos het enige groepje dat volledig bestond uit meisjes, met hun Zeeburgerhuis: Janaicka van Benthem (12 jaar) kreeg door de echte burgemeester de ketting omgehangen. Kimberly te Koppel (12 jaar), Denice Snik (12 jaar), Kimberley Termaat (10) de zusjes Anna (8 jaar) en Femke (6 jaar) Lens kregen de corsages.
Hun Zeeburgerhuis heeft uitzicht over zee, een keuken met kapstok, een balkon met plantenbak, een keukentafel, een terras en een welkomstbordje.

De Lichtweken
De Lichtweken (2 weken in augustus) worden georganiseerd door deelnemers van Licht in de Achterhoek (www.lichtindeachterhoek.nl), buurtgenoten van Hooiland en vrijwilligers van vereniging Evangelisatie & Recreatie (www.eenr.nl).

Deze laatste fietsen al jaren – deze zomer voor de 10e keer - in hun kenmerkende blauwe shirtjes door het dorp.
Op het Schoppe-terrein worden kinder- en tienerclubs georganiseerd, een koffietafel, sport & spel, thema-avonden, workshops, speurtochten en talentenshows.

Het is voor 'Project Licht' zoals de dorpskerk ook wel genoemd wordt, ook een jubileum dit jaar, 10 jaar.

Het bestaat inmiddels uit huisgroepen waar onder meer Bijbelstudie gedaan en samen gegeten wordt, boekhandel Licht aan de Dijkstraat en jeugdhonk Together daarachter.


2e Lichtweek wijk 't Veld: Sportclinics speeltuin 'De Els'

Lichtenvoorde - Vanaf maandag 17 augustus tot vrijdag 21 augustus worden er voor het tweede jaar sportactiviteiten georganiseerd op het veld bij speeltuin De Els aan de Schaepmanstraat.

Elke middag zijn er sportclinics van 14.30 tot 16.30 uur en elke avond van 19.30 tot 21.00 uur. De sportclinics op de middag zijn voor alle leeftijden terwijl men het op de avonden met tieners, jongeren en hun ouders wat fanatieker willen aanpakken.

Sportclinics
Voor de sportclinics is er keuze uit voetbal, volleybal, badminton en tafeltennis. Op woensdag en vrijdag wordt er ook een clinic dans gegeven.

creatieve werkjesVoor de kinderen is er 's morgens ook een club waar een verhaal wordt verteld en een creatief werkje wordt gemaakt of een spel wordt gedaan. Deze kinderclubs beginnen om 10.30 en duren tot 11.45 uur. Iedereen is hartelijk welkom bij de clinics en de clubs als deelnemer of als aanmoedigend publiek!

De sport- en spelweek wordt georganiseerd door Licht in samenwerking met de vereniging E&R.