Gerrit Lammers (rechts) ontvangt de cheque van Gerard te Roller.
Gerrit Lammers (rechts) ontvangt de cheque van Gerard te Roller. Foto: PR

GUV schenkt 3000 euro aan Vrienden van het Streekziekenhuis

Regio - De heer Gerrit Lammers van Stichting Vrienden van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix heeft, uit de handen van hoofd crematorium en uitvaartcentra Gerard te Roller, bij GUV een cheque ter waarde van drieduizend euro mogen ontvangen. De giften, die tijdens de opening van het Asbestemmingsterrein De Akker van GUV binnenkwamen, werden door GUV verdrievoudigd en geschonken aan Stichting Vrienden van het SKB.

Gerrit Lammers, lid van Vrienden van het SKB, neemt de cheque dankbaar in ontvangst. "Tijdens de opening kon ik er, vanwege gezondheidsproblemen, niet bij zijn. Toen werd de Stichting Vrienden van het SKB vertegenwoordigd door collega-bestuurslid Reukers, maar natuurlijk ook door Sandra Vanreys. Nu ben ik echter erg blij deze cheque in ontvangst te kunnen nemen. Namens het bestuur wil ik dan ook Bert van Asselt, directeur van GUV, hartelijk bedanken. We hebben nog veel op het lijstje staan, daar gaat dit bedrag zeker bij helpen!"

Vrienden SKB - net dat beetje extra
Voor behandeling en zorg komt het geld in het SKB binnen van de zorgverzekeraars, maar voor projecten die buiten het budget van het ziekenhuis vallen ontbreken vaak de financiële middelen. Daarom is in 2004 de Stichting Vrienden van het SKB opgericht.
Deze vrienden zamelen geld in via donateurs en sponsoren voor projecten. Deze zijn hoofdzakelijk bedoeld voor ouderen, kinderen en kankerpatiënten. De Stichting heeft onder andere een badkamer voor CVA-patienten, een dakterras voor de oncologie-afdeling, luxe stoelen voor de chemoterapie, een golfkar voor vervoer van patiënten en een muurschildering voor de kinderafdeling kunnen realiseren.

GUV - maatschappelijk betrokken
Gerard te Roller licht de keuze toe: "Als een maatschappelijk betrokken organisatie zien we het goede werk van de Vrienden van het SKB. Als inwoners van de Achterhoek komen we ook zelf in het SKB. GUV vind het belangrijk dat dit initiatief ondersteund wordt. Deze betrokkenheid van enthousiaste mensen doet de patiënten goed. Net zoals wij mensen in een moeilijke situatie helpen, doen Vrienden van de SKB dat ook. Daarom ondersteunen wij dit werk met een extra grote donatie."


www.guv.nl
www.vriendenskb.nl
www.skb.nl


Fusie drie schoolbesturen

Oost Gelre - Drie regionale schoolbesturen, te weten Essentius, Reflexis Openbaar Onderwijs en Stichting Lima gaan definitief fuseren. Eind september 2014 hebben de drie besturen ter voorbereiding op de fusie reeds een intentieverklaring ondertekend en vervolgens werd op 17 juni van dit jaar de handtekening gezet voor de definitieve fusie. De drie schoolbesturen gaan vanaf 1 januari 2016 gezamenlijk verder onder de naam Paraat Scholen oftewel een organisatie met 29 basisscholen in Oost-Gelderland en dat in de gemeenten Aalten, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Montferland.

Door Theo Huijskes


De fusie heeft vanzelfsprekend veel, zo niet alles te maken met zaken als krimp en vergrijzing, anders gezegd: met de fusie wordt tijdig ingespeeld op de daling van de leerlingenaantallen. Zeker in de Gelderse Achterhoek, die als Krimpregio is aangemerkt, krijgen praktisch alle scholen te maken met een forse terugloop van het aantal leerlingen. Leegstaande lokalen en in een later stadium leegstaande schoolgebouwen zijn het gevolg. Tal van landelijke en regionale onderzoeken hebben uitgewezen dat de leerlingenaantallen op de basisscholen in de komende 15 jaar met 15 tot 20% zullen afnemen. Enkele jaren geleden heeft de Onderwijsraad in Nederland al aangegeven dat vanaf 2019 iedere basisschool minimaal 100 leerlingen moet tellen. Scholen met minder dan 100 leerlingen zouden dan de deuren moeten sluiten. In het advies aan staatssecretaris Sander Dekker scheef de Onderwijsraad destijds dat vooral in dunbevolkte gebieden de gevolgen van dalende leerlingenaantallen alleen maar sterker worden. Kleinere klassen en scholen zijn duur en gaan ten koste van de kwaliteit. En die moet ook in dunbevolkte gebieden gewaarborgd zijn. Omdat kleine scholen vaker zwak zijn, adviseert de raad het aantal kleine scholen te beperken door scholen met minder dan 100 leerlingen vanaf 2019 dus te sluiten en de kleinescholentoeslag in het basisonderwijs te vervangen door een toeslag voor scholen in dunbevolkte gebieden. Scholen in het basisonderwijs moeten meer gaan samenwerken op lokaal en regionaal niveau. Dat kan een impuls krijgen door middel van een regionaal aanpassingsplan. Verder moeten regels die samenwerking nog belemmeren, worden vereenvoudigd.

Paraat Scholen krijgt met het nieuwe, overkoepelende schoolbestuur ingaande 1 januari 2016 29 scholen onder haar hoede, te weten 10 katholieke basisscholen van Essentius, 8 openbare scholen van Reflexis Openbaar Onderwijs en 11 scholen voor katholiek basisonderwijs van Stichting Lima. De straks bij Paraat Scholen aangesloten scholen blijven in alle opzichten hun eigen, onderscheidende identiteit behouden. Burgemeester en wethouders van Oost Gelre hebben positief geadviseerd over de voorgenomen fusie van de drie schoolbesturen. Wel zal de gemeenteraad vóór 1 januari 2016 de statuten moeten goedkeuren. Dit laatste is een formaliteit. Het belangrijkste is immers dat er met de fusie een daadkrachtige organisatie ontstaat, die in de regio toekomstbestendig onderwijs kan aanbieden en beheersmatig goed kan functioneren. Met de besturenfusie is in ieder geval de continuïteit van de organisaties goed gewaarborgd. De nieuwe organisatie zal vanwege de omvang beter in staat zijn om de afname van het aantal leerlingen en derhalve de afname van inkomsten en personeelsomvang op te vangen. Beschikbare middelen kan men straks efficiënter inzetten, de inrichting van de bovenschoolse structuur kan doelmatiger en aanwezige expertise met betrekking tot het onderwijs kan worden behouden dan wel vergroot worden. Afname van het aantal leerlingen zal tot gevolg hebben dat ook in Oost Gelre het aantal scholen de komende jaren vermindert. Dit staat overigens los van de besturenfusie. Die fusie biedt wel de mogelijkheid om sluiting van scholen op een verantwoorde manier te laten plaatsvinden. Zo kan men regionaal voorkomen dat er gebieden ontstaan waarbij de afstand tot een basisschool buitensporig groot wordt. Wat in ieder geval wel blijft, is de huidige variatie van het onderwijsaanbod. Door de fusie zelf zullen geen scholen gesloten worden. De afname van het aantal leerlingen kan op termijn wel gevolgen hebben. In de nieuwe organisatie behouden de huidige scholen hun eigen denominatie en hun onderwijskundige identiteit. Daarnaast blijft het openbaar onderwijs volledig gewaarborgd.