Vivian Sevenich.
Vivian Sevenich. Foto:

Waterpolodames in Kazan wereldtop

Zilver op WK voor Vivian Sevenich

Lichtenvoorde - De Nederlandse waterpolodames speelden onder leiding van bondscoach Arno Havenga in 2014 een uitstekend EK in Boedapest. De jonge equipe eindigde uiteindelijk als tweede (na wereldkampioen Spanje) en dat was voor het eerst sinds 1999 dat Oranje weer eens in de finale van het EK stond. Dat de zilveren EK-medaille geen toevalstreffer is, bewees Oranje in 2015. Na overduidelijke poulewinst in de voorrondes van de World League, behaalden de dames in de finale van de World League in Shanghai een bronzen medaille. Om vervolgens ook nog het WK voorbereidingstoernooi in Siracusa in Italië en de Dutch Trophy in Utrecht op hun naam te schrijven.

Dit seizoen vond een schitterende apotheose in Kazan. Een super WK in Kazan werd afgesloten met een dikverdiende zilveren medaille met een gouden randje. De laatste WK-medaille dateerde ook alweer van 1998 (eveneens zilver). Vivian Sevenich is in het Nederlands team al jaren één van de vaste basisspeelsters, als linkshandige midvoor. Een positie waarop ongelooflijk hard gewerkt wordt, waarvoor veel kracht nodig is en waar je het nodige te verduren krijgt. Hetgeen uit de TV-beelden van afgelopen WK wel duidelijk is geworden.

Vivian: "We hebben in Kazan laten zien dat we als team gegroeid zijn en gewoon tot de wereldtop horen. Onze kracht is dat we een team zijn, bereid voor elkaar te werken. Elke wedstrijd kan een ander opstaan. We hebben veel allround speelsters, die op verschillende posities kunnen spelen en zo ook snel kunnen schakelen in een wedstrijd." Voor Sevenich is deze zilveren medaille dé bekroning van een lang en zwaar seizoen. Ze vertrok vorig jaar 30 augustus naar Sicilïe om daar voor Despar Messina, spelende in de serie A, uit te komen. Italië kent de zwaarste damescompetitie. Week na week wordt daar een topwedstrijd gespeeld. Sevenich nam bewust deze stap om zich verder te ontwikkelen en internationale ervaring op te doen. Daarnaast bleef ze de voorbereiding en alle wedstrijden van het Nederlands Team meespelen. Zo maakte ze heel wat vlieguren het afgelopen seizoen.

"We hebben veel allround speelsters"

De prestaties in Boedapest en Kazan tonen aan dat Nederland op de goede weg is richting de Olympische Spelen van Rio de Janeiro 2016.

Op de vraag hoe het komend seizoen er voor haar uit gaat zien, een leuk nieuwtje: "Komend seizoen staat voor ons helemaal in het teken van de Spelen. Alle spelers van het Nederlands Team zijn uit de reguliere waterpolocompetitie teruggetrokken en we moeten in Nederland zijn dit jaar. Ik heb me weer ingeschreven bij z.p.c. LIVO, daar waar het allemaal begon. Ik zal niet voor LIVO kunnen spelen, maar het blijft de club waar mijn hart ligt. Ik kan dit jaar waarschijnlijk wel wat wedstrijden zien van de dames en de heren, hartstikke leuk!"

Een leuke bijkomstigheid, maar natuurlijk is er maar één doel en dat is Rio 2016. Hiervoor is op het EK in Belgrado voor de Europees Kampioen een ticket te verdienen. Voor de overige tickets wordt gestreden op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in maart 2016 Gouda.

Vivian: "Nu eerst vakantie en dan de focus op Rio, als sporter zijn de Olympische Spelen toch je ultieme doel, daar heb ik alles voor over."