Ernst Daniël Smid te midden van zijn 'Clubgenoten' van de Notenkrakers.
Ernst Daniël Smid te midden van zijn 'Clubgenoten' van de Notenkrakers. Foto: Henri Walterbos

Opnames 'Clubgenoten' Omroep Gelderland in Zieuwent

Ernst Daniël Smid haalt herinneringen op bij Notenkrakers

Zieuwent - Honderdtwintig afleveringen met sportmensen gingen er aan vooraf. Het succesvolle programma 'Clubgenoten' van Omroep Gelderland, waarin bekende Gelderse sporters voor een dag terugkeren bij hun club waar ze ooit de eerste stappen zetten richting hun latere carrière, en herinneringen ophalen met teamgenoten van toen. Mooie televisie, die ook ontroerde soms. Zoals ook afgelopen maandagavond in het Parochiehuis in Zieuwent, waar Omroep Gelderland haar eerste aflevering Clubgenoten 'nieuwe stijl' opnam met Ernst Daniël Smid, als oud-lid van revuegezelschap de Notenkrakers, uit Zieuwent. Een grote naam in de regio, en zelfs daarbuiten.

Door Henri Walterbos


Als één van Neerlands bekendste baritons en presentator, stapt Ernst Daniël Smid verheugd het parochiehuis in Zieuwent binnen deze druilerge maandagavond. Enkele tientallen oud clubgenoten wachten hem reeds op.

Onder hen ook Elly Olthof, sinds 22 januari van dit jaar weduwe van Hemmy Olthof, eveneens vooraanstaand Notenkraker, iets dat de hoofdrolspeler raakt,als hij haar ziet staan.

Direct loopt hij op haar af en volgt een innige omhelzing en een warme kus. "Oh wat fijn dat je er bent Elly. Je bent en topwijf. Wat jammer dat Hemmy er niet meer bij kan zijn. Ik ben blij dat ik een week of drie voor zijn overlijden nog even bij hem ben geweest." Het is stil. Meerdere Notenkrakers zijn er lijfelijk niet meer bij, maar ze worden niet vergeten in de verhalen die voorbij komen.
De oude garde die er nog wel is geniet optimaal van 'de reünie', want dat is het. Regelmatig klinkt het; 'Goh Willem hoe is 't met ow dan?,' of 'Da's lange eleden da'k oe ezene heb.'

Plakboeken, foto's, krantenknipsels, van alles is meegebracht om herinneringen aan Ernst Daniël op te halen, maar nog meer aan een fantastische periode topentertainment en kameraadschap uit dat kleine Achterhoekse dorpje, met veel muzikaal talent. Van 1968 tot en met 1971 maakte de BN 'er hij er deel van uit. 'Ik kwam met mijn broer Nando vanuit Lichtenvoorde bij de Notenkrakers. Ik heb me altijd welkom gevoeld, en dat ook nog eens als geboren protestant.'

Ernst Daniël: "Ik heb me altijd welkom gevoeld"

Smid neemt alle tijd om met iedereen herinneringen op te halen, staand aan praattafels. Regelmatig klinkt het 'Oh ja,' of 'nee, dat wet ik neet meer.' "We'j nog wal da'j hier ok ne kere Sinterkloas espöld hebt," wordt hem gevraagd. "Jazeker," weet hij het nog. "Mooi gezichte zo met den halve liter an de mond toen," herinnert hetzelfde heerschap zich nog. "Ikke neet meer," lacht de gewezen hulpsinterklaas.

Staatsieportret
Als presentatrice Froukje Jansen het gezelschap verzoekt bij elkaar te komen staan voor een 'staatsieportret' als afsluiting van de avond, op eenzelfde manier als op de foto zoals deze in 1970 werd gemaakt, kijkt de tegenwoordig in het Gooi woonachtige Achterhoeker terug op een geslaagde avond.

"Ik vond het super om hier te zijn en de mensen terug te zien die ik meestal al heel lang niet gezien heb. Maar ik kom terug," belooft hij direct. "In december geef ik een concert in de kerk in Zieuwent. Misschien wel twee zelfs.

Het zou mijn ultieme wens zijn dan nog eenmaal samen met jullie iets te gaan doen tijdens dat concert." "Daag ons moar uut," roept Ben Donderwinkel. "Nou, bij deze," antwoordt Smid ad rem. "Dat steet," roept Ben.
Aflevering
De aflevering met Ernst Daniël Smid, de eerste in een serie van 16, wordt vrijdag 4 september uitgezonden.


www.omroepgelderland.nl/clubgenoten

Vele foto's worden bekeken deze maandagavond.