Cor Ruesink met in de blauwe tas zijn geesteskind.
Cor Ruesink met in de blauwe tas zijn geesteskind. Foto: Mark Ebbers

Lichtenvoordenaar dingt mee naar 'Het Beste Idee van Nederland'

Cor wil zadelpijn te lijf gaan

Lichtenvoorde - Een individueel en op maat gemaakt zadel, perfect passend om het zitvlak van de fietser. Met als resultaat minder zadelpijn. In het ultieme fietsland Nederland lijkt dat een prima vinding, een heel erg goed idee. Dat vond ook de redactie van het tv-programma 'Het Beste Idee van Nederland'. Die nodigde Lichtenvoordenaar Cor Ruesink (56) - zelf een redelijk verwoed fietser - uit om zijn fietsplezier verhogende uitvinding een minuut lang te komen pitchen voor het SBS-programma.

Die opnames zijn op 12 september aanstaande, de tv-uitzending is op 17 oktober. "Het ging eigenlijk heel snel," vertelt Cor in zijn Lichtenvoordse woning, waar een prototype van zijn uitvinding te bekijken is maar niet op de foto mag. "Ik had via e-mail een schriftelijke presentatie ingeleverd, getiteld 'Fietsen met plezier', en al binnen een paar dagen kreeg ik iemand van het programma aan de lijn. Die was erg enthousiast over mijn idee. Hij vond zadelpijn een heel herkenbaar probleem, hij had er zelf ook nogal eens last van."
Ook Omroep Gelderland heeft belangstelling getoond. De provinciale tv-zender gaat eind augustus een filmpje maken over Cor en zijn vinding. Het proefmodel zelf zal daarbij waarschijnlijk nog niet in beeld komen, zegt Cor. "Dat is bedoeld voor de uitzending van Het beste idee van Nederland." Een naam heeft hij nog niet. Hij wil wel iets doen met het familiewapen van de Ruesinks: "Het zou mooi zijn als dat stamboomwapen als een logo op de zadels komt." Mocht Cor verder komen in 'Het Beste Idee van Nederland' en zijn vinding echt toegepast zien worden, dan zullen er basiszadels in serie en op voorraad kunnen worden gemaakt. De klant krijgt dan op basis van zijn kontafdruk een geïndividualiseerde toplaag die op het universele basiszadel wordt aangebracht. Cor was zelf zijn eerste testpersoon: "Ik ben als eerste in mijn proefmal gaan zitten en heb een gepersonaliseerd zadel gemaakt. Daarna heb ik een aantal fietstochten gemaakt van elk behoorlijk wat kilometers. En het beviel prima. Ik had in tegenstelling tot eerder nauwelijks last van zadelpijn." Het was zijn vriendin, Claudia te Brake, die hem zei iets met het idee te gaan doen. Zij heeft ook een filmpje gemaakt waarop Cor zadelpijn in beeld brengt op een fiets (van overbuurman Kaas & Meer) en het geplaatst op YouTube: www.youtube.com/watch?v=rDWUQgss_OI.
Cor hoopt dat hij met zijn vinding veel mensen een plezier kan doen: "Niet alleen gewone fietsers, maar ook wielrenners en ook (sport)rolstoelgebruikers." Het zou voor hem mooi zijn als fietsend en rollend Nederland, en daarbuiten, minder zadelpijn krijgt.