De maquette 'Food fight' temidden van de aanwezige bouwers.
De maquette 'Food fight' temidden van de aanwezige bouwers. Foto: Henri Walterbos

Groep Marneth

Dieren grote inspiratiebron ontwerpers

Lichtenvoorde - Corsogroep Marneth komt voort uit de familie Marneth, maar de club wagenbouwers bestaat naast leden uit de Marneth-stamboom ook uit vele aanverwante vrienden en kennissen. "Een mooie mengeling van jong en oud ook nog," beschrijft Jeroen Bruggink, één van de ontwerpers van de groep, die druk in de weer is met het kale karkas nog deze zaterdag.

Henri Walterbos


Maakte de groep vanaf haar begin in 1993 jarenlang een wagen met daarop uitbeeldingen van mensen of 'mens gerelateerde zaken, sinds 2006 slaan dieren vooral de klok. Zoals afgelopen jaar met 'Op pad', een moederschildpad, met in haar kielzog een tiental jonkies. Althans dat was de bedoeling.

Een, achteraf klein, technisch mankement gooide roet in het eten. De wagen haalde het einde schoorvoetend, maar met moeder schildpad achter de kleintjes als slotakkoord van het corso.

Het enthousiasme waarmee dit jaar 'Food fight' gebouwd wordt is weer groot. "Twee meeuwen op een afvalberg in een stad, die vechten voor een laatste stukje voedsel," legt Jeroen de maquette uit, die veel doet beloven. De stadse geluiden vervolmaken de wagen, met dank aan Pim Adema. "Het contrast tussen de witte meeuwen en het kleurrijke afval met tal van bekende merken vinden we mooi om uit te beelden."

Open dag
Ondanks dat de groep op schema ligt voor wat haar werkzaamheden betreft aan de wagen, zou men nog wel uitbreiding van mankracht kunnen gebruiken de laatste weken en de laatste dagen voorafgaande aan het corso.

"We hebben net als afgelopen jaar een 'open dag' in het leven geroepen om mensen te interesseren. Afgelopen jaar werkte dat ook prima. Toen was het op een dag dat we niet aan de wagen werkten. Nu wel, en wel vandaag," vertelt Willeke Marneth.

"Wat ons betreft een geslaagde open dag gehad"

"Dan kunnen geïnteresseerden meteen zien welke werkzaamheden we verrichten en hoe de sfeer tijdens het bouwen is."
Een dag later kijkt Jeroen met een goed gevoel terug op de 'open dag.' "Het was wat ons betreft geslaagd."

Er waren verscheidene belangstellenden die even een kijkje kwamen nemen. "Wat dit uiteindelijk oplevert weten we nog niet. Als mensen nog steeds geïnteresseerd zijn, kunnen zo bij ons binnen lopen aan de Galileistraat, naast Hameland."