De VeurMeKids met tweede van rechts Luuk Smees.
De VeurMeKids met tweede van rechts Luuk Smees. Foto:

Dahleo op bezoek bij de VeurMeKids

Luuk Smees draagt
ontwerpersstokje over

Lichtenvoorde - Zaterdagochtend, net na de koffie. Het lijkt nog rustig in de tent aan de Pasteurstraat. Schijn bedriegt, want binnen wordt hard gewerkt. De ontwerper van de grote wagen van Veur Mekare, Rick Luttikhold, is geconcentreerd bezig met het inkleuren van de maquette. Regelmatig krijgt hij tijdens zijn werk vragen van de aanwezige VeurMeKids, de jeugdleden van de corsogroep. De jonge bouwertjes bekijken vol ontzag het kunstige werk van Rick. De jeugdgroep van Corsogroep Veur Mekare is ook druk met de eigen corsowagen.

Ondersteund door enkele ouders wordt het geraamte die zaterdag door een zestal kids voorzien van karton. De wagen geeft de zonovergoten tent een najaarssfeer, want een zestal gigantische zwammen schieten op het onderstel als paddenstoelen uit de grond. In het plakweekend zal de groep groeien tot ruim twintig kinderen. Ook VeurMekare heeft de jeugdopleiding 'voor mekaar'!

De ontwerper van deze sfeervolle herfstwagen is echter niet direct gevonden. Luuk Smees blijkt hoog op de steigers van de grote wagen te staan. Dit jaar heeft hij wel de jeugdwagen ontworpen, maar verder gaat hij aan de slag bij 'Benauwd', de grote corsowagen van de groep.
Op de vraag hoe hij op het idee voor de kleine wagen is gekomen, antwoordt de jonge ontwerper: "Ik moest met mijn ouders vorig jaar in de herfst mee wandelen in het bos. Daar zag ik mooie paddenstoelen, die ik nagetekend heb".

Luuk bouwde ook een maquette, die hij gepresenteerd heeft tijdens de maquettepresentatie van Veur Mekare, maar ook bij de grote maquettetentoonstelling tijdens de zomermarkt.

Al vijf jaar ontwerpt Luuk de kleine wagens, maar volgend jaar gaat hij het stokje overdragen. De opvolging staat te trappelen om zijn taak over te nemen. De overdracht vindt niet zonder kennisoverdracht plaats.
"Volgend jaar help ik mijn opvolger nog op weg", vertelt de jonge ontwerper. En terwijl hij dat zegt volgt hij vanuit zijn ooghoeken met grote belangstelling de vorderingen van Rick Luttikhold.