De huidige situatie bij de kruising Zieuwentseweg/N18.
De huidige situatie bij de kruising Zieuwentseweg/N18. Foto: Theo Huijskes

Fietstunnel kruising Zieuwentseweg

Lichtenvoorde Het lijkt erop dat het burgemeester en wethouders van Oost Gelre aankoersen op het laten vervallen van de kruising Zieuwentseweg in Lichtenvoorde. In de plannen wil men alles gaan concentreren op de kruising Richterslaan, waarbij het verkeer vanuit Zieuwent via een opgewaardeerde parallelweg naar deze kruising zal worden geleid. Bovendien wordt in twee van de drie thans aan de orde zijnde opties voorgesteld om de kruising Zieuwentse weg te voorzien van een fietstunnel om zodoende de fietsers van en naar Zieuwent een veilige oversteek te kunnen garanderen.

Door Theo Huijskes

Volgens wethouder René Hoijtink zijn de voorgenomen plannen in eerste instantie het gevolg van de met Rijkswaterstaat aangegane overeenkomst met betrekking tot de noodzakelijke vervanging verkeers- dan wel stoplichten op beide kruisingen. Deze staan er reeds 15 jaar en dat is een periode dat de elektronica storingsgevoeliger wordt, waardoor de bedrijfszekerheid in het geding komt. In combinatie met de vervanging van installaties heeft RWS het initiatief genomen ook bij de aansluiting Harreveld (Kerkstraat) een verkeersregelinstallatie aan te brengen. Ten aanzien van de aanpak van de totale situatie ter hoogte van Lichtenvoorde wil het college de overeenkomst vervanging verkeersregelinstallaties N18 aangaan zonder daarbij nu al te besluiten welke wijzing op de kruising Zieuwentseweg/N18 moet worden doorgevoerd. Men wil de keuze voor de Zieuwentseweg pas maken op basis van concrete voorstellen. Daarvoor stemt men in met het uitwerken van maatregelen voor de kruising Zieuwentseweg en daarvoor als gemeente deel te nemen aan een projectteam Zieuwentseweg. Hierbij gaat dus wel een voorlopige voorkeur uit naar een fietstunnel en het samenvoegen van de kruising Zieuwentseweg en Richterslaan.
Wethouder Hoijtink: "Wij hebben hierbij te maken met drie partijen, die belangen hebben, zeggenschap hebben en ook financieel bijdragen, te weten de provincie, Rijkswaterstaat en de gemeente. Bij Rijkswaterstaat is alles afgestemd op een goede doorstroming van het verkeer met daarbij zo weinig mogelijk hindernissen. Daarentegen willen wij als gemeente een oplossing waarbij de eigen burgers en de eigen bedrijven zoveel mogelijk tegemoet wordt gekomen." Gestreefd wordt naar een onderzoeksteam waarin alle drie partijen zijn vertegenwoordigd. "Alle aspecten moeten zo goed mogelijk worden afgewogen. Wordt er in september a.s. een begin gemaakt met de aanpak van de verkeersregelinstallaties, in 2016 wordt er geld vrij gemaakt voor de aanpak van de situatie Zieuwentseweg, zodat de daadwerkelijke uitvoering in de periode 2016-2018 kan plaatsvinden", aldus wethouder René Hoijtink.