Het 'blombardement' in Lichtenvoorde.
Het 'blombardement' in Lichtenvoorde. Foto: Eveline Zuurbier

Bloemzadenbombardement voor troosteloze plek De Driehoek

LICHTENVOORDE Mañana, mañana, met andere woorden: doe het rustig aan en maak je niet druk, het komt allemaal wel goed. Met dit uitgangspunt van het relaxfestival MañanaMañana van de Zwarte Cross-organisatie, kreeg de meest troosteloze plek van Nederland, het braakliggende terrein tussen het terras van Café De Driehoek en de kantoren van Hulshof Herwalt een 'blombardement': een bombardement van wilde bloemenzaden.

Door Eveline Zuurbier

De plek was door de aanhangers van de twee festivals verkozen tot 'het meest troosteloze stukje Nederland'. De inzender, Ria Holkenborg won een 'blombardement'. Vrijdagmorgen 28 augustus zaaide piloot Pim Leemreize vanuit een drone wilde bloemzaden boven het terrein. 'Er is al zoveel dood en verderf en we willen de wereld mooier maken. Zo wordt Nederland weer een stukje kleurrijker, relaxter en mooier', aldus de initiatie van het Mañana Mañana festival. De actie was onderdeel van de opening van het driedaagse festival, dat op Landgoed Enghuizen in Hummelo wordt gehouden.

Helemaal goed ging het blombardement niet. Allereerst werd het geduld van de toeschouwers ruim een half uur op de proef gesteld. Maar dat hoort nu eenmaal bij mañana mañana: relax 'amigos', kalm aandoen. En toen de piloot de zak onder zich open trok, kreeg de wind vrij spel op de zaadwolk. Die blies een deel van het zaad op het dak van het café. Het andere deel kwam neer op het wegdek. De winnares veegde het bloemzaad op en zaaide alles alsnog uit over de desolate plek. Volgend jaar zal het een stukje mooier uitzien. "Je ziet nu alleen hoog woekerend onkruid met veel klaver en lelijke bouwhekken", wijst Ria Holkenborg vanaf het terras. "We kijken er al meer dan 15 jaar tegenaan. Dit past niet in ons mooie dorp", vertelt ze. De foto die ze op de Facebookpagina van het festival plaatste kreeg de meeste likes (stemmen). Ook mensen die ver buiten de Achterhoek wonen, stemden op de foto.

Beatclub Gloria
De plek is al meer dan 15 jaar een ergernis van menig Lichtenvoordenaar. Op het met onkruid overwoekerd terrein rust al jarenlang een bouwplan. Tot aan 1996 stonden er de zogeheten diaconiewoningen en nog een deel van het pand van de Algemene Boeren en Tuinders Bond (ABTB). Toen het ABTB-pand in de jaren zestig leeg kwam te staan, werd het door de kerk ingericht voor het jongerenopbouwwerk. 'Beatclub Gloria' vormde de kiem voor menig beatbandje uit Lichtenvoorde en Aalten.
Als in 1970 de vergunning niet meer wordt verlengd, moet Gloria de deuren sluiten. De sloop zou ruimte moeten maken voor nieuwbouw die nog steeds niet heeft plaatsgevonden.