Een fragment Bultepop 2013.
Een fragment Bultepop 2013. Foto: Henri Walterbos

Bultepop 2015 wederom zeer gevarieerd

Vragender Zodra de ene editie afgelopen is, is het even een tijdje nagenieten geblazen, maar ook al betrekkelijk snel weer wordt al naar de invulling van de volgende editie gekeken. Zaterdag 26 september staat de 5e editie inmiddels alweer op het programma. Het tweejaarlijkse eigen festival 'Bultepop' staat dan ook minstens net zo hoog aangeschreven in het dorp als de jaarlijkse kermis met haar immer weer spraakmakende optocht en de carnaval. Vragender houdt wel van een feestje. Niets mis mee natuurlijk. Het gaat de organisatoren vanzelfsprekend niet enkel om het feest, maar ook om de saamhorigheid in het dorp, en die is groot.

Ontstaan
'Bultepop' ontstond in 2007 om geld binnen te halen om de plaatselijke drumband en fanfare Antonius in het nieuw te steken, ter gelegenheid van haar 60-jarig bestaan. De eerste Bultepop was direct al een daverend succes. Een vervolg kon dus niet uitblijven. De formule is in al zijn eenvoud even simpel als briljant. Dat is dan ook precies de kracht van het festival, waar door tal van vrijwilligers zeer veel werk in wordt gestoken. Kortom 'Door Vragender, voor Vragender'.
Voor Bultepop worden steevast 2 bands geformeerd door de organisatie, bestaande uit Vragender muzikanten, zangers en zangeressen, jong en oud met elkaar, en ook nog eens in diverse wisselende samenstellingen.

Vragender 'Het concept is ideaal eigenlijk. In sommige gevallen wordt een band nog wel eens een keer aangevuld met een muzikant van buitenaf, die dan wel weer uit de kring van de reeds deelnemende muzikanten komt,' vertelt Sjoukje Spexgoor van de voor de rest uit mannen bestaande organisatie; Remco Woterink, Sander Slütter, Kasper Schilderink, Frank Hahné en nieuweling Willem te Kronnie, die ook nog eens als gitarist meespeelt in één van de samengestelde bands.

Programma
Iedere editie weer steekt de organisatie om te beginnen weer de nodige energie om mensen te motiveren mee te doen. 'Het grootste gros geeft zich zichzelf op, individueel veelal, maar soms ga je ook wel eens gericht vragen omdat je bijvoorbeeld nog een bassist nodig hebt,' vertelt Sjoukje. De oudste deelnemer dit jaar is begin zestig en de jongste 13 of 14 jaar.

Van eigen bodem
Het is de organisatie wederom gelukt een avondvullend programma samen te stellen, met uiteraard weer een aantal verrassingen 'van eigen bodem.' 'Je wilt natuurlijk niet in herhalingen vallen maar wij vinden het een zeer geslaagd programma, met naast de 2 geformeerde bands ook een band die zich als band opgaf, bestaand uit jongeren,' licht Sjoukje een tipje van de sluier op.

Voorbereiding
Bultepop gaat altijd weer veel voorbereidingstijd aan vooraf voor de deelnemers,' vertelt Frank. 'Gelukkig hebben ze dat er wel voor over, omdat het ook gewoon erg leuk is.' Zo vindt ook Willem, die al maanden druk aan het repeteren is met zijn band. Ze spelen nummers die de meesten wel aan zullen spreken. Van oudjes als 'Barracuda' van Heart en 'I love rock'nroll' van Joan Jett and the Blackhearts tot en met 'War' van Kensington.

Een feest der herkenning! Zo ook voor Frank. 'Tegenwoordig wordt er niet meer veel goede muziek gemaakt,' is hij van mening. Op Bultepop kan hij zijn hart ophalen, zoals alle andere aanwezigen. 'De muziek die gespeeld wordt zal de meesten zeker aanspreken. Vorig jaar waren het enkele jongeren die een setje oude nummers van Normaal deden. Prachtig, maar dat ging wel even gruwelijk hard,' kijkt hij terug. Sjoukje lacht. 'Ja je stond nogal geschrikt te kijken,' weet ze nog.

Oudgedienden zorgen voor 'gouwe ouwe'

Na middernacht zijn het de oudgedienden van discotheek Black Out, Jan Oonk, Pieter Steentjes en Rinus te Kronnie, die voor hun 'gouwe ouwe' nog een keer de schuifjes voluit zetten voor een daverend slotakkoord in het voorcafé.

Workshop
Deelnemers worden meer dan goed begeleid door de organisatie. Zo wordt geholpen een oefenruimte te zoeken en worden geluidsinstallaties gebruikt van Bultepop en de fanfare. Daarnaast op 12 september een workshop 'podiumtechnieken,' verzorgd door Erik Kempka, een autoriteit op dit gebied, gezien zijn ervaringen bij ondermeer 'The Voice of Holland.' 'Ook gaan we meer aan de styling doen,' vult Sjoukje nog snel aan.

Kaarten zijn a € 7,50 in de voorverkoop verkrijgbaar bij Zaal/café Overkamp. Aan de zaal kosten ze €10,00. Kinderen tot en met 12 jaar gratis entree. Het programma begint om 20.00 uur. Een half uur eerder gaan de deuren open.

www.bultepop.nl