De Amerikaanse band Aerosmith uitgebeeld met Beltrumse dahlia's.
De Amerikaanse band Aerosmith uitgebeeld met Beltrumse dahlia's. Foto: PR

Gegarandeerd spektakel tijdens
Festunique in Beltrum

Beltrum Het evenement dat elk jaar verrassend, spectaculair en vernieuwend is komt er weer aan: Festunique. Op zondag 6 september zijn naast een adembenemend bloemencorso ook bijzondere straattheateracts en vele muzikale optredens te bewonderen.

Vorig jaar waren het nog Herman Brood en zijn Wild Romance die op een praalwagen reden tussen het defilé van corsowagens, dit jaar neemt Shuffle Percussion de drumstokken van hen over. Hun aanstekelijke enthousiasme en passie voor percussie worden met veel interactie overgebracht op het publiek.

Bovendien brengen de twaalf slagwerkers alvast een voorproefje op hun nieuwe theatershow, Slagveld, die op 3 oktober in première gaat. Na afloop van de optocht rijdt de wagen door naar de feesttent aan de Avesterweg, waar het optreden van de muzikanten zich voortzet.

Zelfrijdende jubileumwagen
De praalwagen van Shuffle Percussion rijdt tussen elf grote en bijzondere creaties van het bloemencorso. Eén van de met dahlia's beplakte wagens is die van De Toekomst. De wagenbouwgroep bouwt dit jaar voor de 25e keer en maakt er daarom een extra bijzonder kunstwerk van. "De grootte van de wagen is allereerst opvallend," vertelt Rogier Piepers, sinds tien jaar voorzitter van de groep. "De Toekomst Express is 20 meter lang, 8 meter hoog en 4 meter breed. Met 160.000 dahlia's zijn we één van de grotere wagens dit jaar." Met de trein die bemand en omringd wordt door dertig (!) figuranten schotelt de wagenbouwgroep het publiek een waar spektakel voor. Bovendien wordt er geen gebruik gemaakt van een trekker of duwers, maar zal de zelfrijdende locomotief de Express voorttrekken. Naast het bloemencorso is er nog veel meer vermaak in Beltrum, zoals de adembenemende show van koorddanseres Melanie Hagedorn. Van 's morgens tot 's avonds balanceert zij op een koord en laat zij het publiek zien dat simpele dingen onmogelijk worden. Een zelfgemaakt souvenir van Festunique mee naar huis nemen? Ook dat kan. Neem plaats op de pedalen van Fiets je Schilderij, kies uw kleuren, trap sneller of langzamer en zie hoe de kleuren zich mengen. En dan zijn er nog de vreemde circusgasten, Pavlof en Janosh, die met hun witte olifant Annibal in de piste verschijnen.

Kortom: Beltrum bruist op zondag 6 september vanaf 12:00 uur aan alle kanten. Kijk voor meer informatie op de website.


www.festunique.nl


Derde editie van Beltrum On Stage

Beltrum Zondagavond 6 september is het eindelijk weer zover: Beltrum On Stage, editie 3. Met tientallen Beltrumse muzikanten op het podium.

In 2005 werd de allereerste Beltrum On Stage georganiseerd, toen nog onder de naam 'Vrienden van Beltrum Live' . Destijds zo'n enorm succes dat een 2e editie in het jubileumjaar van Stichting Volksfeest Beltrum in 2010 niet uit kon blijven. En nu, weer vijf jaar later, is editie 3 aan de beurt. "In oktober van 2014 werden wij benaderd door SVB, de Stichting Volksfeest Beltrum," aldus Stefan te Loeke, naast Iwan Koster en Arjen Heutinck sinds 2005 de vaste organisator van Beltrum On Stage.

"Op dat moment hadden Iwan en Arjen echter geen oefenhok beschikbaar, zoals in de voorgaande edities, dus wij hadden er in eerste instantie onze twijfels bij of één en ander realiseerbaar zou zijn. Gelukkig wist SVB het bestuur van ons oude dorpshuis 'De Wanne' zo enthousiast te krijgen om een tweetal ruimtes af te staan voor dit evenement," vult Iwan aan. "Zonder deze oefenruimte was er zeker geen 3e editie gekomen. Al sinds januari van dit jaar werken de ruim 60 deelnemers, in de leeftijd van 17 tot midden 60, elke zaterdagavond en donderdagavond aan het repertoire dat op de kermis gebracht gaat worden. Wij hebben ditmaal voor onszelf de lat enorm hoog gelegd," merkt Arjen op.

Hij vervolgt: "Het repertoire is van erg hoog niveau en enorm breed, van pop tot rock, folk tot metal en Nederlandstalig tot house. Omdat wij toch met voornamelijk amateurs van doen hebben, was het natuurlijk een behoorlijke opgave om ons dit lastige repertoire eigen te maken. Dankzij de enorme inzet van de deelnemers is dit meer dan goed gelukt. Een enorm mooi aspect van Beltrum On Stage is al het nieuwe talent dat weer is opgestaan sinds 2010. Veel nieuwe, jonge en oude, gezichten die nog nooit op een dergelijk podium hebben gestaan.
Soms zou je denken dat je hier in Beltrum door klein Volendam loopt, zo snel ging het met de aanmeldingen." "Nog één generale repetitie en wij zijn er helemaal klaar voor om straks die tent plat te spelen," aldus een lachende Stefan. "Waarschijnlijk zullen er nog wel wat zenuwen door de tent gieren hier en daar, maar goed, als het eerste nummer gespeeld is loopt de rest vanzelf."

Willem ter Horst
Dit jaar is er voor het eerst een echte BN-er aanwezig bij Beltrum On Stage. Willem ter Horst, alias, Wimke van Diene, al 40 jaar de bassist van één van de grootste rockbands van Nederland, speelt mee met Beltrum On Stage. Iwan merkt op: "Wij waren dan ook blij verrast. Ook voor zijn fans moet het toch enorm leuk zijn om zeker één van de grootste hits van Normaal, vertolkt te zien worden door hem en een aantal amateurmuzikanten.'

Beltrum On Stage wordt gehouden in de feesttent van het SVB op het kermisterrein in Beltrum, op 6 september vanaf half 9 's avonds.


www.beltrumonstage.nl
facebook.com/beltrum.onstage