Elfriede Domhof.
Elfriede Domhof. Foto: PR

De Lichtenvoorde en Avans+ ontwikkelden de
leergang Ouderenzorg

Bekende terreinen bieden nieuwe inzichten

Oost-Gelre Zorginstelling De Lichtenvoorde heeft in samenwerking met Avans+ de leergang Ouderenzorg ontwikkeld. De Lichtenvoorde vond het belangrijk om - met het oog op de steeds ouder wordende cliënt - de medewerkers werkzaam in de zorg aan oudere cliënten bij te scholen. De leergang Ouderenzorg duurt 30 studiedagen, verdeeld over tweeënhalf jaar. Eind 2015 rondt een groep medewerkers de leergang af met de eindopdracht. Aansluitend vindt de diplomering van de in augustus geaccrediteerde leergang Ouderenzorg plaats. Eén van de medewerkers die de leergang Ouderenzorg eind 2015 afrondt, is Elfriede Domhof.

Elfriede werkte in september 2013 als zorgprofessional op locatie De Elfenbank. Samen met haar collega Karin heeft zij zich aangemeld voor deelname aan de bijscholing. Karin bleef werken op dezelfde locatie, Elfriede verhuisde mee met de cliënten van Den Oldenhof naar hun nieuwe onderkomen in Ruurlo.

Elfriede: "De organisatie wilde een flink bedrag in mij als medewerker investeren door mij deze bijscholing aan te bieden en ik vond dat ik die kans moest pakken, zeker met het oog op de toekomst." Spijt heeft ze er geen moment van gehad. "In september 2013 zijn we gestart met een groep van ongeveer 12 personen. We delen tijdens de leergang veel met elkaar en leren van elkaar. We gaan heel fijn en loyaal met elkaar om."

De leergang Ouderenzorg is veelomvattend. Methodisch handelen, domotica, ziektebeelden maar ook communicatie zijn voorbeelden van thema's die in de leergang aan de orde komen. Er wordt gewerkt in blokken met opdrachten tijdens en na de verschillende thema's. Het thema communicatie vond Elfriede best lastig: "Binnen de locaties gaat er in communicatie wel eens wat mis. Bijvoorbeeld een collega die de afspraken niet nakomt. Of 'nee' durven zeggen tegen je collega's. Ik heb veel tips gekregen en geleerd hoe ik het in verschillende situaties anders aan kan pakken."

Tenslotte geeft Elfriede mee dat ze de leergang Ouderenzorg echt als meerwaarde ziet voor elke zorgprofessional werkzaam met de ouder wordende cliënt. "De geaccrediteerde leergang Ouderenzorg is toegespitst op de ouder wordende cliënt en dat is toch anders dan de mens die ouder wordt. De ouder wordende cliënt vraagt om een meer specifieke benadering".

Vanuit Oost-Gelderland is De Lichtenvoorde actief in Jeugdzorg, Wmo-zorg, Wlz-zorg en Werken en Vrijetijdszorg.