Gaon Etten ten voeten uit: ééndaags restaurant op een bijzondere plek in de Achterhoek. Foto: Achterhoekfoto
Gaon Etten ten voeten uit: ééndaags restaurant op een bijzondere plek in de Achterhoek. Foto: Achterhoekfoto Foto:

Gaon Etten bij Groot Antink

Groenlo Afgelopen vrijdag had Gaon Etten haar pop-up restaurant onder een grote tent opgezet in een weiland bij boerderij Groot Antink van de familie Geerdinck. Dit erf herbergt een minicamping, jammakerij, een boerderijwinkel en men kan er zelf fruit plukken. Via een lange oprit met aan beide zijden weiland arriveerden de gasten in de vroege avond met auto of op de fiets.

Zij werden ontvangen met Achterhoekse wijn of biologische appelsap, muzikale klanken van het duo Infidelity, een knapperend kampvuur en een amuse.
Eén van de organisatoren, Jan Bijvank, heette iedereen hartelijk welkom en zei blij te zijn dat de gasten "van hus egaone bunt" en naar de boerderij van Ted Geerdinck zijn gekomen om een speciale avond te beleven. Vele gasten zijn er voor het eerst, dus Bijvank legt in het Achterhoeks uit hoe een avondje Gaon werkt. Na elke gang ga je van tafel en neem je je glazen en servet mee. Bij de volgende gang ga je op een ander plek zitten met je glas en servet en je uitgaanspartner(s). En zo ontmoet je na elke gang nieuwe disgenoten. Geerdinck vertelt over zijn bedrijf en over Groenlo. Als het over het beleg van de stad gaat springt zijn tante bij en zij vertelt de gasten over de vestingstad, Frederink Hendrik en de slag om Grolle. Na deze korte geschiedenisles met jaartallen en al erbij kan het diner beginnen. De tent staat in het weiland en biedt een weidse blik in de omgeving met op de achtergrond het silhouet van Groenlo. Handen worden geschud en het is al gauw één en al gezelligheid aan tafel en het voorgerecht vitello tonata, dungesneden kalfsvlees met tonijnsaus, wordt uitgeserveerd. De 'toete met stoete' staat op tafel, evenals de rode en witte Achterhoekse wijn van de Coöperatie Achterhoekse Wijnbouwers en Hackforterbier van brouwerij De Biertafel uit Vorden.
Tussen het voor- en hoofdgerecht kunnen de gasten wederom luisteren naar het muzikale duo Wieteke Schotsman en Nicolien Klein Brinke bij het kampvuur of men kan letterlijk een kijkje in de keuken nemen. Hier vertelt Geerdinck hoe de jams, inmiddels rond de honderd verschillende soorten, gemaakt worden en beantwoordt hij vragen. In de knusse boerderijwinkel helpen de ouders van Geerdinck en geven desgevraagd uitleg bij alle jams uit eigen keuken en andere streekproducten. De avond begint te vallen en het hoofdgerecht, eendenborstfilet, wordt uitgeserveerd. Tussen gang twee en drie speelt Infidelity opnieuw bekende songs, helemaal passend bij de sfeer van de avond. De gasten staan of zitten om het kampvuur en aan de hemel schijnt een mooie, heldere volle maan. Nog één keer terug naar de tent voor het heerlijke dessert, mintijs met een kwark/room-mengsel en roodfruit en daarna de koffie en dan is de avond Gaon alweer ten einde.

Aan de hand van alle enthousiaste reacties bij het afscheid en het in ontvangst nemen van de 'Metnemtoete' met informatie en producten kan geconcludeerd worden dat de 22ste editie van Goan Etten in de Achterhoek een zeer geslaagde was. De volgende editie van Gaon, in Vorden, is op vrijdag 25 september.


Gaon.nl


Jaarvergadering St. Switbertus

LICHTENVOORDE Het spandoek dat bij de ingang van de Swite hangt, heet de bezoekers van de jaarvergadering van St. Switbertus op zondag 30 augustus welkom. Om 12:00 uur is de netjes ingerichte zaal vol en zitten de leden en het bestuur klaar voor deze jaarlijkse bijeenkomst. Vooraan staan een aantal tafels voor de 'broedmachine'. Dat zijn mensen die meedenken met de schutterij over het opkrikken van het vogelschieten en die daardoor een speciale plek in de vergadering verdienen.

Door Barbara Pavinati

Na een welkomstwoord van voorzitter Sander Meekes wordt het jaarverslag op onderhoudende wijze voorgelezen. Daaruit blijkt dat ook afgelopen jaar de schutterij een vol en succesvol programma heeft gehad. Het financieel jaarverslag wordt kort daarop toegelicht. Dan volgt er een belangrijke mededeling: Bennie Heutinck wordt de nieuwe voorzitter. Onder luid applaus stemt de vergadering in met deze kandidaat die helaas zelf niet aanwezig was. Na de kermis neemt hij het stokje van Meekes over, die nog wel bestuurslid blijft.
Een ander interessant punt is het vogelschieten. De schutterij heeft een heel promotieteam opgezet hiervoor, omdat het aantal schutters de laatste jaren erg terug liep. Dit enthousiaste team deed verslag van hun activiteiten in de afgelopen maanden. Zo zijn er onder andere posters en flyers gemaakt met de tekst 'Schiet eens op' en wordt er de aandacht van de media gezocht middels een spotje op de radio. Dit jaar kunnen deelnemers trouwens voor het eerst in groepsverband meedoen. Het is de bedoeling dat ook de jeugd de smaak van het vogelschieten te pakken krijgt. Er zijn zelfs twee als vogel vermomde leden die op de vergadering eieren uitdelen met de tekst: 'Zonder ei geen vogel'.
Tijdens de komende kermis werkt de schutterij als proef op horecagebied samen met het 't Zwaantje. Veel wordt aan 't Zwaantje uitbesteed. Na afloop zal de samenwerking worden geëvalueerd. De taken zijn goed verdeeld en er zijn duidelijke afspraken gemaakt. Verder is de vereniging druk bezig geweest met een nieuwe website,die na de vergadering officieel de lucht in gaat. Bij de vergadering is ook Herman ter Haar aanwezig van Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. Wanneer hij het woord neemt zegt hij blij te zijn met de mooie nieuwe ontwikkelingen bij de schutterij en vertelt hij kort over enkele ontwikkelingen bij SBL. Dan is het alweer tijd voor de rondvraag, waarna de leden gezellig na borrelen.


www.st-switbertus.nl