Waarnemend Burgemeester Marieke Frank overhandigt Peter Groot Kormelink het eerste exemplaar van 'Weerkommen'
Waarnemend Burgemeester Marieke Frank overhandigt Peter Groot Kormelink het eerste exemplaar van 'Weerkommen' Foto: Henri Walterbos

Muziekavond 'Weerkommen' Live: "Nog nooit heb ik zoiets
persoonlijks gemaakt"

Groenlo/Achterhoek - "Het is mij een bijzonder grote eer vanavond jou het eerste exemplaar van je cd in het Achterhoeks, 'Weerkommen', uit te mogen reiken. We zijn er bijzonder trots op dat je dat in je eigen Achterhoek, in Groenlo doet, de plaats waar jezelf ook geboren bent, hartje Achterhoek, de streek die je zo na aan het hart ligt. Ik heb de cd al mogen beluisteren. Hij is prachtig. Een product waar de Achterhoek trots op mag zijn." Zo sprak waarnemend burgemeester van Oost Gelre, Marieke Frank, oud-Grollenaar Peter Groot Kormelink toe, op een volle Markt in Groenlo, tijdens de festiviteiten rondom de aankomst van de renners die deelnamen aan de Pfeifer Challenge, ten bate van KiKa (Kinderen Kankervrij). Na zijn hits 'Wind en zeilen' en 'Liefdesliedjes' ten gehore te hebben gebracht, zong de inmiddels van trots glimmende Achterhoeker enkele nummers van zijn nieuwe cd. Groot Kormelink deed het veel dat zijn cd in Groenlo het levenslicht zag. "Ik ben hier geboren, en mijn solo-cd dus ook nu. De cirkel is rond. Nog nooit heb ik zoiets persoonlijks gemaakt," vertelt hij blij met het eerste exemplaar in zijn handen. De cd vond direct gretig aftrek, iets dat hem deugd deed. "Tuurlijk hoop je dat de mensen waar het over gaat de liedjes waarderen. Gelukkig blijkt dat zo te zijn. Een mooie aftrap," kijkt Groot Kormelink op de avond terug, een avond waarop hij veel oud-bekenden trof. "Dit is echt weerkommen hè," lacht hij.

Door Henri Walterbos

CD
In zijn voorwoord op de cd vertelt Groot Kormelink over het hoe en waarom van deze cd. "Twee jaar na de eerste mijmeringen over een nieuwe plaat is er nu dit album van herinneringen, sentiment en jeugdliefdes.

Dertien door Achterhoekse mist en mest gekleurde nummers die uiting geven aan het gevoel van toen en het bijbehorende nu. Het album dat er moest komen als eerbetoon en dank aan de Achterhoekers en het stuk Nederland dat mijn leven richting, basis en bagage gaf. Ik koester een bijzondere herinnering aan mijn zus Elly, wiens afscheidsbijeenkomst me nog eens extra deed beseffen hoe kostbaar komaf en familie zijn."

Ziel en zaligheid
Groot Kormelink pakt groots uit met 'Weerkommen.' Ziel en zaligheid, en nog veel meer stopte hij in de cd. Het resultaat is er naar. De cd is een reis door Achterhoekse gebruiken en tradities als 'Vogelscheten', een duet met Bert Heerink (Vandenberg), een knipoog naar de rivaliteit tussen Groenlo en Lichtenvoorde in 'Veurlicht en achterlicht', een ode aan de hartelijke Achterhoekse meisjes in 'Deerntje', de traditie van de Achterhoekse bloemencorso's in het flower-powerachtige 'Dreume in Bleume.' Daarnaast ook nummers rechtstreeks uit het hart of het gedachtegoed van de liedjeszanger/schrijver, met als prachtige voorbeelden het zeer bijzondere 'Onmundig', 'Ans bu'j nans,' 'Elken dag een betjen meer,' en 'Wi-j bunt 't verschil,' een duet met Mieke Stemerdink (Gigantjes). "Zo Groot Kormelink zingt en schrijft in het Achterhoeks, zo is nog het nooit eerder gedaan. Daarnaast allemaal liedjes die ergens over gaan. Dat verdient een groot compliment," vertelt een liefhebber.

'Weerkommen Live'
Op zaterdag 3 oktober presenteert Groot Kormelink zijn cd voor het eerst live, en wel in City-Lido Groenlo, op de plek waar hij als kleine jongen al een eens op de planken stond, in toen nog het Parochiehuis. Groot Kormelink ziet er naar uit en pakt groots uit en koos voor een complete muziekavond. "Ik wil de mensen een onvergetelijke avond uit bezorgen, met veel meer nog dan alleen de live-presentatie van 'Weerkommen'," vertelt hij. Bij binnenkomst speelt singer/songwriter Nils Wiegerinck uit Lichtenvoorde. Het voorprogramma wordt verzorgd door Jacko Zieverink (The Voice of Germany).

Peter Groot Kormelink brengt naast de nummers van zijn nieuwe album ook enkele 'gouwe ouwe' van hemzelf en wordt bijgestaan door de formatie Boulevard, waar hij ook de cd mee opnam. Gastoptredens zijn er van Bert Heerink en Mieke Stemerdink, beiden Achterhoekers, die naast hun duetten met Peter ook eigen werk zullen brengen. Bijzonder zullen ook de optredens zijn met het koor Vocales uit Groenlo, en eveneens oud-Grollenaar en muziekvriend Willem te Molder (Boh Foi Toch). De avond wordt afgesloten met Boulevard. "Dan vier ik zelf feest en ga ik bijpraten met iedereen."

Verkoop cd en kaarten
Zowel kaarten voor 'Weerkommen Live' als ook de cd zijn vanaf deze week te koop. Verkoopadressen: Primera Lichtenvoorde en Aalten, Bruna Groenlo, Boekhandel Kramer Winterswijk, Boekhandel Gellekink Eibergen. Combi (kaart+cd) 25 euro, Earlybird kaarten (tot 21 september) 15 euro, daarna 17,50 euro, kaarten aan de zaal 20 euro, cd-verkoop in de zaal 17,50 euro. Kaarten en de cd zijn eveneens te bestellen op de website.


www.petergrootkormelink.nl