Medewerkers van de Dierenambulance doen wat ze kunnen.
Medewerkers van de Dierenambulance doen wat ze kunnen. Foto:

Dierenambulance haalt dode en levende eenden uit de vijver in Lichtenvoorde

Lichtenvoorde De dierenambulance heeft zondag 30 augustus eenden uit een vijver in Lichtenvoorde gered. In een vijver aan de Richterslaan is botulisme uitgebroken.

De dierenambulance ging met een bootje het water op om een aantal dode eenden op te ruimen en de nog levende eenden te redden. Buurtbewoners maakten de melding over de dode eenden. Door de ziekte zijn er de afgelopen week verschillende watervogels om het leven gekomen.Om mensen te waarschuwen, zijn er bij de vijver borden geplaatst.

Melding maken
Wie dode dieren aantreft wordt verzocht dit te melden bij het waterschap via 0314-369369 en niet zelf de dieren op te ruimen. De gevangen eenden worden opvang en verzorgd.

Type bacterie
Botulisme komt vooral bij hogere watertemperaturen voor. De botulismebacterie scheidt dan giftige stoffen af, die verlammend kunnen werken. Er zijn 7 verschillende typen botulisme. Het gaat waarschijnlijk om het type bacterie dat niet gevaarlijk is voor mensen, maar een woordvoerder van Waterschap Rijn en IJssel raad aan contact met het water te voorkomen. Ook wordt geadviseerd honden niet los te laten rondom de vijver.