Buurtbewoners konden terecht tijdens de inloopavond.
Buurtbewoners konden terecht tijdens de inloopavond. Foto: Eveline Zuurbier

Vierde poot rotonde Groten Bos

LICHTENVOORDE – De buurtbewoners van de Aaltenseweg en Groten Bos vrezen nog meer vrachtwagens op de weg voor hun deuren wanneer de vierde poot naar de Oude Winterswijkseweg aan de rotonde Groten Bos daadwerkelijk wordt aangelegd. Een groepje felle tegenstanders probeert de wijziging van het bestemmingsplan aan te grijpen om de aanleg van de vierde poot te verhinderen. "VVN en de lokale afdeling van VVN (Veilig Verkeer Nederland) hebben negatief geadviseerd. We kunnen het advies nergens terugzien. Alternatieven, zoals een ontsluiting via de Edisonstraat zijn niet onderzocht."

Door Eveline Zuurbier

"Het aantal vrachtwagenschauffeurs dat over de Aaltenseweg hun route kiest, is sinds de reconstructie toegenomen. Het is er drukker geworden en voor onze kinderen die naar de Frans ten Boschschool gaan is dat een gevaarlijke ontwikkeling", verklaart een moeder. Donderdagavond vond in café Hogenkamp een inloopbijeenkomst plaats over de realisatie van de drie rotondes aan de Hamelandweg. Voor de rotonde Groten Bos is voor de aanleg van de vierde tak een wijziging van het bestemmingsplan nodig. De bestemming 'agrarisch' moet naar 'verkeer'. Er zijn onderzoeken (flora en fauna, akoestisch, archeologisch) uitgevoerd en de gemeente hoopt dat met deze bijeenkomst overgebleven vragen zo veel mogelijk te kunnen ophelderen. "Er is ons, aanwonenden van de Aaltenseweg, nooit iets gevraagd. De gemeente bepaalt dat de weg een ontsluitingsweg is. We hebben er niets over te zeggen. Het moet dus zo maar", zegt een mevrouw verbolgen. "De Vragenderweg wordt afgesloten voor doorgaand verkeer naar het centrum. De bedoeling van de aanleg van de rotondes is het verkeer spreiden. Ik vraag me af welke bestemming het vrachtverkeer heeft dat de Aaltenseweg verkiest. Dit is niet onderzocht", verklaart een man die woonachtig is aan Groten Bos. "Ook klopt de bewegwijzering niet. Ik heb al menig fietser die de route bijster was, uit moeten leggen hoe hij naar Vragender of naar Aalten kan fietsen." Oost Gelre biedt de oplossing: wanneer de rotonde Groten Bos een vierde poot krijgt, wordt ook het fietspad tussen bouwmarkt Formido en garagebedrijf Wensink doorgetrokken naar de Hamelandroute, naar de Oude Winterswijkseweg.
Bjorn Garstenveld van Vragenders Belang vindt het in het algemeen belang van Vragender de vierde tak de beste oplossing. "Ook is er aan het landbouwverkeer gedacht", wijst hij op de tekening aan. Voor dat verkeer is de Hamelandroute verboden terrein. Tractoren worden via de oude weg geleid. Garstenveld verwacht niet dat vrachtwagenverkeer gaat toenemen door de aansluiting van de Oude Winterswijkseweg op de rotonde Groten Bos. Voor de aanwonenden van het stukje Oude Winterswijkseweg dat nu nog doodlopend is, is het wenselijk de weg een paar meter verder van hun woning te leggen. "Twee meter verleggen betekent zoveel meer woonplezier", proberen ze de mensen van de gemeente te overtuigen. "Als het een beetje helpt is er schuifruimte, maar dan moeten de overburen ook bereid zijn om iets in te leveren", antwoordt Gert Stek van de gemeente Oost Gelre. De verwachting is dat het bestemmingsplan in het najaar klaar is om ter inzage te worden gelegd.