De jeugd van Groep Rensing.
De jeugd van Groep Rensing. Foto:

Dahleo op bezoek bij Groep Rensing

Lichtenvoorde - In de tent van Groep Rensing is het een drukte van belang. De volwassen bouwers zijn net aan het pauzeren, onder het genot van een heerlijk kopje koffie. Bij binnenkomst krijgt de interviewer ook direct koffie aangeboden. 'Ongenode gasten' kennen de Rensingbouwers alleen op hun grote wagen van 2015.

De Jeugd van Groep Rensing heeft geen tijd voor pauze. Zij bouwen dit jaar maar liefst twee wagens. Bij de grootste van de twee zijn Kevin en Jaron druk aan het werk. Het gelaste karkas van 'Kaas uit het vuistje' zit al bijna helemaal in het karton en ook het papier is al op grote delen geplakt. De contouren van de kazen en de muizen zijn al goed zichtbaar. Het duo vertelt waarom ze maar met z'n tweeën met de jeugdwagen aan het werk zijn. "De grote wagen loopt een beetje achter. Een heleboel van onze groep zijn nu aan het helpen", aldus Jaron Wiegerinck. Een blik op de grote wagen bewijst zijn verhaal. Tussen de grote melkpakken en de ratten loopt een flink aantal kinderen als muisjes rond om wit papier te plakken.
Enthousiast begint ontwerper Kevin ten Have te vertellen over de jeugdwagen. "Ik was bij opa en oma aan het schetsen. Eerst probeerde ik Tom en Jerry te maken, maar dat werd niet zo mooi. Toen ik een beetje ging speuren op internet vond ik een mooi idee. Dat heb ik getekend en ingekleurd en toen ingeleverd. En toen werd mijn idee gekozen voor de jeugdwagen", aldus de trotse Kevin. Ook vorig jaar was hij al de gelukkige en werd zijn idee uitgewerkt tot een wagen.
Natuurlijk is er ook een maquette gemaakt. "Tijdens de speciaal georganiseerde jeugdavond van Rensing kon je leren hoe je een maquette moest maken en mocht je ook leren lassen", vertelt Jaron enthousiast. Kevin was toen echter al begonnen met zijn maquette en kreeg tijdens de avond handige tips en een beetje hulp van Bart klein Goldewijk, de ontwerper van de grote wagen. Een aantal jongens hebben mee mogen lassen aan de kleine wagen. "Ik kon al lassen", vertelt Kevin. "Toen ik 8 jaar was, kwam ik in de bouwtent van Rensing en zag ik een blauw lichtje. Ik dacht, dat wil ik ook. Toen heb ik de eerste letter van mijn naam gelast", aldus deze gerouteerde 11-jarige bouwer.
Vol vuur praten de twee jongens vervolgens een half uur over de voortgang van hun wagen, die maar liefst 1,80 meter hoog en 2,60 meter lang wordt.
Tot slot demonstreren ze het geheime wapen. Via een geheim luik kruipt Jaron onder de wagen en laat vervolgens de verrassing van 'Kaas uit het vuistje' zien: de jeugd van Groep Rensing heeft zelfs beweging ingebouwd in hun wagen. Wat er gaat bewegen, dat blijft nog geheim tot zondag 13 september, maar één ding is zeker… 'dit muisje krijgt een staartje'.