De Veteranendag in Oost Gelre begon met een kranslegging bij het herdenkingsmonument aan de Dijkstraat. Foto: Eveline Zuurbier
De Veteranendag in Oost Gelre begon met een kranslegging bij het herdenkingsmonument aan de Dijkstraat. Foto: Eveline Zuurbier Foto:

Veteranendag slaat brug tussen generaties militairen

LICHTENVOORDE –De uitnodiging van luitenant generaal Hoitink aan veteranen in Oost Gelre om de jonge generaties veteranen te verenigen met de club van oud-Indiëgangers in de gemeente, was aan het begin van de Veteranendag al in gang gezet door ex-Libanon -, Bosnië en een paar Afghanistan militairen.

Door Eveline Zuurbier

De 87-jarige voorzitter van de groep Oud-Indiëstrijders, AloysRoemaat werd zienderogen blijer met de nieuwe contacten, wetende dat de Veteranendag en andere contactdagen worden doorgezet, als zij er niet meer zijn. De luitenant-generaal, tevens ook Inspecteur der Veteranen en Inspecteur der reservisten was naar Lichtenvoorde gekomen om de militaire oudgedienden toe te spreken. De Veteranendag in Oost Gelre begon met een kranslegging bij het herdenkingsmonument aan de Dijkstraat. Luitenant generaal Bart Hoitink van Defensie gevolgd door burgemeester Annette Bronsvoort namens Oost Gelre, AloysRoemaat die de veteranen in Oost Gelre vertegenwoordigde en enkele inwoners legden bloemen. Bij deze plechtige opening van de dag gaf aalmoezenier Matthijs van Rooij een overweging over de zorg en kameraadschap tijdens militaire missies. De contacten en met name de lokaal georganiseerde Veteranendag zijn belangrijk. De behoefte aan erkenning voor hun moed, trouw en loyaliteit is groot. Zo ook de behoefte om ervaringen te delen, is intens aanwezig. Voor de oud-KNIL militairen liet de erkenning ruim 50 jaar op zich wachten. Oud-Indiëganger Wamelink beaamt dat. "We kregen stank voor dank. Toen we in Rotterdam aankwamen stond er 'welkom moordenaars' op een spandoek. We voelden ons niet welkom. Voor het thuisfront zijn onze verhalen moeilijk te begrijpen omdat niemand de situatie en de cultuur daar in Nederlands Indië ter plekke kent."


Lees verder op pagina 3