De familie Tenten.
De familie Tenten. Foto: PR Kei-Fit

Ondernemersfamilie Tenten viert diverse jubilea

LICHTENVOORDE - Het is een bijzonder jaar voor de familie Tenten. Vader Walter Tenten viert dat hij 30 jaar geleden tennisleraar werd, 25 jaar geleden in Gendringen begon, 10 jaar geleden Kei-fit Lichtenvoorde overnam en 20 jaar geleden de Euregio Squash Competitie startte. Kei-Fit heeft naast de vestigingen in Gendringen en Lichtenvoorde ook een vestiging in Haaksbergen en in Doetinchem. Nu, vele jaren later, is de hele familie Tenten werkzaam in bedrijf.

"Dit is echt een familiebedrijf. Ik werk hier samen met mijn vrouw Jeanet, mijn zoon Tim van 27, dochter Sanne van 25, zoon Dennis van 24 en dochter Carmen van 17", vertelt Walter Tenten. De locatie in Lichtenvoorde lijkt in niets meer op hoe Walter het 10 jaar geleden overnam van de familie Zuidinga. "We hebben in de jaren veel verbouwd en aangebouwd. Ik ben 30 jaar geleden bij Fons begonnen als tennisleraar dus ik loop hier al lang rond. Ik kan me nog goed herinneren dat de hal gebouwd werd in 1980." Naast Fons Zuidinga heeft ook Martin Willemsen veel betekend voor de carrière van Tenten. "Hij was destijds dé tennisleraar van LTC De Kei. Ik heb heel veel gedaan bij De Kei en veel van hem geleerd. Mijn zoon Tim is nu ook tennisleraar." Tim geeft les en runt Haaksbergen, Dennis heeft sportmanagement gestudeerd en is werkzaam in Gendringen en Sanne heeft marketing/communicatie en kids dance gestudeerd en werkt in Lichtenvoorde. "Sanne doet dat samen met Tim Bader, je weet wel, speler van Longa 1, die de mooiste amateurvoetbalgoal ooit maakte."

Tennis, school en squash
Samen met Fons heeft Walter destijds de TSL, Tennis School Lichtenvoorde, opgericht. "Dat was op een zaterdagochtend in 1984. We hebben samen veel regionale talenten op weg geholpen, zoals Vera Ruesink en Grollenaren Ralph Koehorst en Danny Tekampe." Tennis is voor Tenten een grote passie. "Ik wil graag iedereen leren tennissen, wel of geen talent. Het is een prachtige sport, heel technisch ook. Het mooie van tennis is dat je heel jong kunt beginnen en tot op hoge leeftijd kunt doorspelen. Het is prachtig om die ontwikkeling te zien. Als je het goed hebt aangeleerd, verleer je het nooit meer." Ook tennisschool TIJS met Wilfried Koerselman en Robin van Beveren was een succesvol initiatief. Ze werden zelfs landskampioen in de eredivisei tennis in 1998. In diezelfde tijd realiseerde Walter Tenten TIG Aalten, de tennis-ballonhal in Aalten. Van 1984 tot 1998 werden daar elke winter twee gravelbanen overkapt en werden daar allerhand indoor tennisactiviteiten georganiseerd. In 1995 startte Walter Tenten ook de Euregio Squash competitie voor Oost-Nederland. "De squashbond deed niets voor de sport in het oosten van het land, zodoende heb ik dit met tien andere squashbaaneigenaren opgezet. Deze Euregio-competitie is uitgegroeid naar een Euregionale competitie tot aan Groningen! Het is een leuke competitie en voor iedereen toegankelijk. Squash is redelijk snel aan te leren."

Continuïteit van kwaliteit
Continuïteit is ontzettend belangrijk voor Tenten. "Niet alleen bij tennis, maar ook bij fitness. Zo zijn wij 361 dagen per jaar geopend. Geen tijd is dus geen argument. Fitness is momenteel de grootste sport in Nederland. Ruim 21% van de Nederlanders is actief in de fitness en dat percentage blijft groeien. De individualisering van de maatschappij zet door. Dat gaat wel ten koste van verenigingen. Daarnaast de krimp van de bevolking. De verenigingen hebben het niet makkelijk. Daarom zoeken wij de samenwerking met de verenigingen. Samen kunnen we meer continuïteit van kwaliteit bieden." Zo ook bij tennis. "Er is vaak geen sprake van continuïteit en juist dat is zo belangrijk. Bij buitentrainingen valt elk jaar een deel van de lessen uit door het wisselende weer. Jonge tennissers missen daardoor de stijgende opbouw en beleving bij de sport. En dat heeft gevolgen. Bij elke tennisvereniging is het ledental dalende. Dat komt doordat er geen continuïteit geleverd wordt. Bij voetbal is dat anders. Hoe jong je ook bent, je speelt meteen wedstrijden. Dat is bij tennis helaas niet zo, de competitie duurt daar maar 6 weken. De tennisbond kan wat dat betreft een voorbeeld nemen aan de KNVB. Voor tennis wordt bijna alles in het westen van het land georganiseerd, hier is op dat gebied weinig te beleven. Maar ook het gebrek aan bevlogen trainers is oorzaak van de tanende belangstelling voor tennis, de passie is weg. Een trainer die een paar uur per dag, meerdere dagen en weken bij slecht weer moet lesgeven wordt vanzelf ook minder gemotiveerd, de leerlingen ook en dus het resultaat en de beleving. Ze stoppen eerder met tennis."

"Kinderen van deze tijd worden minder of niet meer met sport opgevoed. De slogan 'Zitten is het nieuwe roken' geeft al aan dat er echt iets moet gebeuren. Kinderen zijn veel bezig met hun tablet, tv kijken, computer en telefoon. Het beweegpercentage per dag is veel te laag. De actie van de overheid om mensen te stimuleren om minimaal een half uur per dag te bewegen, is dan een druppel op een gloeiende plaat."

Goed voorbeeld geven
Ouders moeten het goede voorbeeld geven, ook met betrekking tot bewegen, zo is de mening van Tenten. "Dat heb ik bij mijn kinderen altijd gestimuleerd. Voor het bedrijf was in 1998 mijn allereerste slogan: 'Wat wil je?.' Je probeert iedereen een doel te geven, bewust te maken van zichzelf. In 2000 is daar de slogan 'Rust roest, blijf bewegen' bijgekomen en die spreekt ook voor zich en in 2008 hebben we 'Sterker, slanker, energieker' geïntroduceerd. Veel kinderen onder 12 jaar zijn veel te dik, we moeten op tijd ingrijpen om nog meer volwassenen met obesitas te voorkomen. Obesitas is volksziekte nummer 1. We vinden tegenwoordig overgewicht heel normaal. Kijk zelf maar eens naar foto's van de jaren 70, hoe 'anders' iedereen daar is. Dat was toen normaal, nu vinden we dat mager."

Toekomst
Aan energie heeft Tenten zelf absoluut geen gebrek. "Zeker niet, ik sport zelf 7 keer per week. Daar krijg je energie van. Je mentale instelling is daarbij heel belangrijk. Het mentale aspect wordt zwaar onderschat. Mentale balans waarbij training is een must is. Het is meer dan de helft van de prestatie. Ik gebruik dat ook in mijn trainingen. Ik ben ook personal trainer maar uitsluitend voor wie echt wil. Ik eis 200% commitment want dat geef ik zelf ook."Tenten is nu 58 en heeft een prachtig bedrijf opgebouwd. De nieuwe generatie staat klaar. Wordt het tijd om langzaam aan stoppen te denken?

Met een lach antwoordt hij: "Stoppen? Waarmee? Ik 'werk' niet, dus ik hoef niet te stoppen. Binnen nu en 5 jaar zal de verantwoordelijkheid bij iemand anders komen te liggen maar ik ga door totdat ze zeggen dat ik in de weg loop."