Peter en Bert Heerink op het podium met 'De Heeren van Oranje'. 3 oktober geldt voor beiden 'Weerkommen'. Foto: PR
Peter en Bert Heerink op het podium met 'De Heeren van Oranje'. 3 oktober geldt voor beiden 'Weerkommen'. Foto: PR Foto: Henri Walterbos

Bert Heerink verzorgt gastoptreden tijdens 'Weerkommen'

Achterhoek - Zijn album 'Weerkommen' oogst alom lof. Niet van de minsten. Zijne 'radio-eminentie' Frits Spits (Radio 1, Taalstaat) reageerde persoonlijk naar Peter Groot Kormelink om hem te complimenteren met zijn album in het Achterhoeks. "Goed album hoor. Gefeliciteerd. Ik ga er zeker veel van draaien. Daar kun je op vast op rekenen." Degenen die het album inmiddels aanschaften en beluisterden blijken allen zeer aangenaam verrast, tot ontroerd toe zelfs.

Door Wally Walterbos

"Ik heb zojuist de cd beluisterd in de auto en zit met een megabrok in mijn keel in de auto. Prachtig gewoon en wat komen sommige binnen," en "ik woon niet meer in de Achterhoek en luister het album met tranen in mijn ogen en ik word blij tegelijk. Prachtig, en zo herkenbaar." Het zijn zomaar reacties die Peter bereikten. "Het is mooi dat de mensen het zo ervaren zoals ik het zelf voel en ook bedoeld heb. Het gaat over de streek en de mensen die ik lief heb. Als ik de Achterhoek binnen rij dan voelt dat echt als thuiskomen."

De Achterhoek, toen en nu, staat centraal in de documentaire over de Achterhoekse liedjesschrijver, zanger en theatermaker, en de totstandkoming van zijn cd 'Weerkommen', die regionale omroep Regio8 op zaterdag 26 en zondag 27 september tussen 18.00 uur en 24.00 uur telkens uitzendt na Regio8 Actueel, het dagelijkse nieuwsprogramma met nieuws uit de Achterhoek. "Ruim een half jaar lang zijn er opnames gemaakt bij zowel de opname van de cd als ook in Groenlo en omgeving, waar ik mijn eerste stappen in het leven zette. Jaren die me vormden," vertelt Peter, bijzonder verheugd met de documentaire. Ook RTV Oost en Omroep Gelderand hebben plannen met de oud-Grollenaar. Zo gaat Omroep Gelderland een uitzending in de serie Clubgenoten rondom Peter opnemen, met een terugblik op zijn verleden als misdienaar in de Calixtusbasiliek in Groenlo.

'Boerenmelancholie'
Op dit moment zijn alle pijlen gericht op zaterdag 3 oktober, wanneer Peter groots uitpakt met een groot avondvullend muziekfeest rondom de live-presentatie van zijn cd, in City Lido te Groenlo, met gastoptredens van Nils Wiegerinck, Jacco Zieverink, Bert Heerink, Mieke Stemerderink, Willem te Molder en koor Vocales. Bert Heerink, eveneens Achterhoeker, zingt met Peter het duet 'Vogelscheten' op het album.

Vanderberg zingt voor het eerst Achterhoeks

Het was de eerste keer dat de voormalig zanger en frontman van Vandenberg in het Achterhoeks zingt. "Dat klopt," lacht hij. "Peter en ik kennen elkaar al zo'n twintig jaar. Dat je beiden Achterhoeker bent, dat schept een band. Je begrijpt elkaar altijd direct. We praten hoofdzakelijk Nederlands met elkaar maar ook wel eens plat, en dan lachen we ons rot." Toen Bert van Peters plannen in het Achterhoeks hoorde zegde hij direct zijn medewerking toe. "Als Peter liedjes schrijft dan weet je dat het goede nummers zijn. De ballad 'Recht uit het hart,' die hij met Splitsing zong, vind ik de allermooiste Nederlandstalige ballad die ooit gemaakt is.

Peter onderscheidt zicht echt van de rest. Het zijn liedjes van een heel ander kaliber, met geheel zijn eigen draai. In het dialect hangt er een soort van boerenmelancholie overheen. Zo Achterhoeks en zo herkenbaar ook de liedjes. Zo ook het nummer 'Vogelscheten' wat ik met hem zing.

Het klopt helemaal. Het is ook een nummer dat de jeugd van tegenwoordig ook aan zal spreken." Bert heeft zin in om er 3 oktober bij te zijn. 'City Lido ben ik vroeger zo vaak geweest om te stappen. Leuk om er weer een keer te komen. We gaan er een leuke avond van maken." Naast het duet met zijn maatje zal Bert enkele van zijn bekende hits brengen, zoals 'Burning heart.'

Verkoop cd en kaarten
Zowel kaarten voor 'Weerkommen Live' als ook de cd zijn in de voorverkoop te koop bij Primera Lichtenvoorde en Aalten, Bruna Groenlo, Boekhandel Kramer Winterswijk, Boekhandel Gellekink Eibergen. Combi (kaart+cd) 25 euro, losse kaarten en cd's kosten 15 euro. Kaarten en de cd zijn eveneens te bestellen op de website.


www.petergrootkormelink.nl
Promo van album en de documentaire: YouTube.com