Bloemen van wethouder Marieke Frank voor Ton van de Giessen bij de start van het project. Foto: Theo Huijskes.
Bloemen van wethouder Marieke Frank voor Ton van de Giessen bij de start van het project. Foto: Theo Huijskes. Foto: Theo Huijskes

Gemeente Oost Gelre verstrekt lening 500.000 euro

Stichting EnergieK realiseert Stadsverwarming

Lichtenvoorde - Het college van burgemeester en wethouders van Oost Grelre heeft besloten om Stichting EnergieK een geldlening van een half miljoen euro beschikbaar te stellen voor de realisering van een stadsverwarmingsnet in Lichtenvoorde. Via dit net zal er op zo'n kort mogelijke termijn energie worden geleverd aan een drietal deelnemende partijen in Lichtenvoorde, te weten zwembad Meekenesch, woonzorgcentrum Antoniushove en het gemeentehuis.

Door Theo Huijskes

Eind 2014 werd door Ton van de Giessen, als inwoner van de gemeente Oost Gelre, in het bijzijn van het voltallige college van burgemeester en wethouders, ambtelijke vertegenwoordigers, alsmede diverse vertegenwoordigers van het bedrijf BIR/Waterstromen in Lichtenvoorde een niet alledaags, eigenlijk uniek burgerinitiatief gepresenteerd.

Van de Giessen heeft reeds in 2013 uit eigen beweging het initiatief opgepakt om de overtollige restwarmte van het aan de Boschlaan in Lichtenvoorde gevestigde bedrijf BIR/Waterstromen te gebruiken voor het zwembad Meekenesch.

Besparing van 400 ton CO2 op jaarbasis

Het initiatief werd vervolgens in de vorm van een burgerinitiatief aangekaart bij het college van burgemeester en wethouders, die het gelijk als heel bijzonder beschouwde dat een individuele inwoner van Oost Gelre in zijn eentje een dergelijk ambitieus project durfde op te starten en dat vervolgens ook nog eens naar een situatie weet uit te bouwen, waarin het al heel concreet en zelfs uitvoerbaar is. Vervolgens werd onder het motto 'Uit energie een energieke gemeente' de Stichting EnergieK opgericht.

Besparing van 400 ton CO2
Deze stichting is in de afgelopen maanden bezig geweest met het onderzoek en de uitwerking van de haalbaarheid van een stadsverwarmingsnet in Lichtenvoorde. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat met inzet van dit verwarmingsnet een besparing van 400 ton CO2 op jaarbasis gerealiseerd kan worden. Reden temeer om over te gaan tot realisering van het project.

Hiervoor is echter een kapitaalinvestering nodig van maximaal € 500.000,00. Aangezien de stichting niet over een dergelijk kapitaal beschikt, heeft zij de gemeente verzocht om een geldlening beschikbaar te stellen, die zal worden terugbetaald uit de revenuen van de geleverde warmte aan de deelnemende partijen.

Wethouder René Hoijtink is erg enthousiast over het project. "Een fantastisch initiatief, dat ook nog eens gepaard gaat met een win-winsituatie. Immers door het stadsverwarmingsnet wordt er goedkope en milieuvriendelijke energie geleverd aan drie deelnemende partijen tegen lagere kosten van energie dan in de bestaande situatie. Met name de besparing van 400 ton CO2 bereikt geeft een enorme boost aan de verduurzaming van energieverbruik in onze gemeente Oost Gelre. Met de realisering van het stadsverwarmingsnet wordt een kostenreductie gerealiseerd op de uitgaven voor energie ten behoeve van het zwembad, het verzorgingstehuis en het gemeentehuis. De kosten van geldlening worden naar schatting in een periode van slechts zeven jaar terugverdiend."

Aanleg pijpleiding
Ook in het kader van dit project gaan de kosten voor de baten uit. De belangrijkste kosten zijn die van de aan te leggen pijpleiding, hemelsbreed circa 700 meter maar in werkelijkheid circa één kilometer, alsmede de kosten van een pompstation.

Maar daar staat tegenover, en dat mag best als uniek worden beschouwd, dat de invulling en uitvoering niet in handen komt van commerciële partijen, maar in handen van een het bestuur van Stichting EnergieK, dat haar maatschappelijke betrokkenheid aan de dag legt en dientengevolge op vrijwillige basis te werk gaat.

Het is nog niet bekend wanneer de pijpleiding e.d. wordt aangelegd. Volgens wethouder Hoijtink zijn daarvoor nog enkele hindernissen te nemen, zoals de aanleg vanaf de Boschlaan onder de N18 door.

Daarbij wordt er aan gedacht om dit te combineren met de vervanging van de installatie verkeerslichten op de kruising Zieuwentseweg. Maar alles wordt er aan gedaan om het een en ander zo spoedig mogelijk gerealiseerd te krijgen.