Afbeelding
Foto: Bernadet te Velthuis

Oogstfeest 2015 'Proef Lichtenvoorde' is een smaakvolle
ontdekkingstocht

Lichtenvoorde - Eten ontmoet en verbindt. Op de eerste zondag van oktober, 4 oktober, kunnen bezoekers van 13.00 uur aan tafel schuiven van Proef Lichtenvoorde. Uit 'de tuin van Lichtenvoorde en omstreken', de vele boeren akkers en landerijen, uit de wijngaarden, brengen de bakker, de slager, de kaas- en zuivelmaker, de restauranthouder en ook de bloemist de smaken van dit seizoen onder de aandacht. Er is een streekproductenmarkt met oude ambachten. Hoewel 'oude'? Aan het boerenambacht, het ambacht van de slager, de bakker, de kaasmaker, de restauranthouder en de bloemist is nauwelijks iets veranderd. Midden op het marktplein in Lichtenvoorde staat een grote, stijlvol ingerichte tent, waarin de horeca de lekkerste gerechten presenteert. Hun leveranciers staan op de streekproductenmarkt die aangevuld is met ambachten een gezellig 'rondje Markt' vormen in de Rapenburgsestraat, de Broekboomstraat en de Molendijk.

Kom kijken en genieten van de receptuur van al deze ambachtelijke smaakmakers. Hoe puurder de smaak, hoe lekkerder en gezonder. Lekker hoeft niet van ver te komen. En wie het seizoen van de streek waardeert, hoeft puur en eerlijk voedsel zeker ook niet duur te zijn. Gratis proeven tot aan gerechtjes van maximaal € 8,00

Wat maakt Lichtenvoorde zo smaakvol?
Door te proeven, voelen, ruiken, kijken en horen, verkennen we ons eten. Maar als het gaat over échte smaak, dan begint 'lekker en gezond' bij het landschap, de (bio)diversiteit, de zorg van de boer voor zijn dieren en gewassen. Voor de ver(be)werkers geldt dat zij met de grootst mogelijke zorgvuldigheid omgaan met al die grondstoffen die de Achterhoek te bieden heeft. Achter elke smaak, schuilt een duidelijk verhaal; het verhaal van de smaakbeleving.

Het verhaal van de kaasboer
Behalve meedoen aan het oogstfeest 'Proef Lichtenvoorde' voor de promotie van de eigen winkel, zien George en Marjan Jansen als een unieke gelegenheid om te laten kennis maken met lekkerste kazen uit verschillende streken. "Veehouders en kaasmeesters doen al generaties lang hun best om de lekkerste kaas te maken: uniek, smeuïg of krachtig. De smaak van kaas is persoonlijk; de smaak van kaas verraadt de eigen herkomst. Er zit al een verschil tussen kaas uit Winterswijk en kaas uit Varsseveld. De smaakverschillen liggen aan de verschillen in het landschap, grondsoorten, de zorg van de boer voor zijn dieren en het recept van de kaasmaker. Gelukkig is de receptuur van de Varssevelder bewaard gebleven nadat de melkfabriek in het dorp de deuren sloot. De kaas komt nu uit Steenderen."
Kaas uit het Groene Hart en kaas uit Noord-Holland blijven ook bij Kaas en Meer de meest populaire kaassoorten van Nederland. "De zoute lucht die de zeewind meeneemt over de weilanden proef je terug in deze kaassoorten. Bovendien is de Noord-Hollandse kaas minder zout. Die kaas ligt een dag minder in het pekelbad, dan andere kaassoorten uit Nederland." Karakteristieke smaken typeren de Zwitserse kaassoorten. Vers gras en hooi, de warme rijping geven de Zwitserse kaas, die krachtige geur en smaak. "We presenteren een borrelkaas in een stolpje. Deze is heel lekker bij een wijntje." Ook willen George en Marjan Jansen de bezoekers van het oogstfeest laten kennis maken met enkele delicatessen uit hun winkel. Pesto, vitellotonnato (met tonijn) en truffelmayonaise komen uit de keuken van een Italiaan die in Nederland woont. "En je merkt aan de smaak, dat hij op en top Italiaan blijft. Italianen maken pure smaken. Niks geen bijproducten en geen bijsmaken… "
Het verhaal van de slager
De uitdaging die de slager dagelijks aangaat is de race tegen de houdbaarheid van het vlees waarbij hij hoge eisen stelt aan het behoud van de voedingswaarde. De kunst van het slagersvak bestaat uit verwerkingsmethodes om de smaak en de hoogwaardige kwaliteit van het oerproductzo lang mogelijk te behouden. Vlees kun je drogen; drogen in de wind, drogen boven een (haard)vuurtje, in de rook hangen en natuurlijk gewoon braden, stoven, koken, grillen en bakken. Het echte slagersambacht komt tot uitdrukking bij de bereiding van vleeswaren. Het bestaat uit het toevoegen van kruiden en specerijen. Dat gebeurt met drogemengsels of in marinades in de juiste verhoudingen en in de juiste doseringen. Temperatuur en op tijd afkoelen zijn hele belangrijke factoren. Voor de bereiding van vleeswaren, worsten, hammen en andere vleesspecialiteiten hebben de slagers Vincent en Jos Gosselink een geheel eigen receptuur ontwikkeld.


Lees verder op de volgende pagina