Een volle zaal luistert naar de informatie over de komst van de vluchtelingen. Foto: Eveline Zuurbier
Een volle zaal luistert naar de informatie over de komst van de vluchtelingen. Foto: Eveline Zuurbier Foto: Eveline Zuurbier

Vluchtelingen krijgen warm welkom in
Zieuwent

ZIEUWENT – Het ontroert burgemeester Annette Bronsvoort zichtbaar als ze een groot compliment krijgt van een Zieuwentse inwoonster. "Ik ben trots dat ik inwoner van een gemeente ben, die zich inspant voor de opvang van mensen en trots op dat ik in Zieuwent woon", zei de inwoonster aan het einde van een ad-hoc georganiseerde info-avond in het Parochiehuis over de opvang van vluchtelingen in het dorp. Een warm applaus volgde. In no-time mobiliseerde het kerkdorp zich voor de crisisopvang van 115 vluchtelingen toen gemeente Oost Gelre een beroep op het dorp deed. De vraag kwam na een verzoek van COA van amper een dag ervoor, nadat vorige week Oost Gelre het aanbod had gedaan om voor 350 vluchtelingen in korte tijd noodopvang te kunnen regelen. De vluchtelingen zijn gezinnen afkomstig uit Syrië en Eritrea. Het gaat om 40 vrouwen, 25 kinderen waaronder twee 1-jarigen en 50 mannen. De crisisopvang is voor drie dagen. Daarna weet niemand wat hun bestemming zal zijn. De groep die vandaag (vrijdag) rond 12.00 uur met bussen in Zieuwent aankomt, wordt voor de derde keer naar een andere crisisopvang gestuurd. Een onmenselijke zaak, laat Zieuwent die avond duidelijk blijken.

Door Eveline Zuurbier

De zaal in het Parochiehuis zat in korte tijd helemaal vol. Twee uur van tevoren had gemeente Oost Gelre nog brieven laten bezorgen waarin omwonenden dezelfde avond nog werden uitgenodigd voor een informatieavond over de crisisopvang in sportcentrum Sourcy in Zieuwent. "We vragen nogal wat van u", leidde burgemeester Annette Bronsvoort de avond in, waarna ze uitlegde hoe hoog de nood is. "Er zijn zoveel vluchtelingen voor aanmelding in Ter Apel dat ze daar geen onderdak meer kunnen bieden. We kunnen aan de kant blijven staan als er zoveel mensen in acute nood verkeren, maar we kunnen ook iets doen. We hebben vervolgens gekeken naar sporthallen in onze gemeente. Sourcy Center zei ons dat ze een verantwoordelijkheid hebben voor hun bedrijf, maar ook een verantwoordelijkheid hebben voor mensen in de samenleving. Ook de Zwarte Cross heeft een aanbod gedaan om het probleem van de bedden op te lossen", vertelt burgemeester Bronsvoort over de bereidheid die de gemeente ondervond voor de crisisopvang. Voor het Sourcy Center is gekozen omdat er een keuken aanwezig is en tal van ruimten zijn. Een tweede locatie voor de opvang van vluchtelingen is het klooster Loreto in Lievelde. Daar zou gebruik van worden gemaakt als het aantal groter zou zijn geweest.

Kritieken zijn praktische zorgen
Kritieken waren er die avond ook, maar die moesten vooral gezocht worden in geuite zorgen en de behoefte aan informatie voor het onbekende. 'Staat er over een week weer een grote groep?' 'Hebben ze ook wat te doen?' Behalve burgemeester Bronsvoort zijn ook gemeentedirecteur Marjan Nekkers en wethouder Jos Hoenderboom aanwezig. Wethouder Jos Hoenderboom informeert de zaal dat er diezelfde dag overleg is geweest met geneeskundige diensten, politie, GGD, Zieuwents Belang en de parochie om zo een solide opvang te kunnen regelen. "Voor de veiligheid, gezondheid en openbare orde is de gemeente volledig voor verantwoordelijk. Zojuist is er nog overleg geweest met Zieuwents Belang en met de locatieraad van de parochie om de vluchtelingen een warm welkom te geven en goed onderdak te bieden." Er volgt een warm applaus als een inwoner opmerkt: "Het is triest dat er zo met deze mensen wordt gezeuld. Drie dagen opvang regelen of een week. Waarom zal je ze weer op de bus zetten naar de volgende drie dagen? Die mensen hebben rust nodig." Volgens de gemeente is dat niet aan Oost Gelre. Alles wordt namelijk geregeld door COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers).