Hugo Jansen
Hugo Jansen Foto:

Kom genieten van al deze ambachtelijke smaakmakers

Vervolg verhaal van de slager
Vleeswaren vormen een welkome afwis­seling in een gezond voedingspatroon. Daarnaast leveren vleeswaren essentiële bouwstoffen die het lichaam nodig heeft. Binnen een gevarieerd voedingspatroon gaat het erom dat er een goede balans is door de juiste keuzes te maken in de receptuur. Het vlees van Slagerij Gebroe­ders Gosselink is van Achterhoekse bo­dem afkomstig. "Een varken dat lang op transport heeft gezeten, geeft 'gestresst vlees', kortom taai en te vezelig: smaakloos!"

Jos en Vincent hebben in het verleden zelf geslacht en er gaat niets boven oog hebben voor kwaliteit. Beide slagers gaan zelf de boer op om de kwaliteit van het vlees te waarborgen. "De smaak van vlees en onze specialiteiten mag niet verloren gaan. In principe volgen wij de processen van weidegrond tot in de mond voor al onze klanten. Dit is mede een reden waarom verschillende restaurants in de Achterhoek vleesproducten van Slagerij Gebroeders Gosselink culinair willen serveren. De constante kwaliteit die zij leveren geven restauranthouders de garantie dat de vleesproducten optimaal smaken en smaak houden bij de bereidingen. "Het is bekend dat we in Nederland te zout eten. We hebben dit percentage omlaag weten te brengen door een stap verder te gaan in de bereiding. Vlees bepaalt de groente die je eet of andersom. In de combinatie met bepaalde vleessoorten en groente voor onze stamppotten, onze maaltijden, onze erwtensoep, het stoofpotje, onze bakbloedworst of balkenbrij zijn van nature conserverende stoffen aanwezig die wij benutten voor een langere versheid. En de smaak? ….die wordt er alleen maar beter van."

Het verhaal van de bakker
Tijdens Proef Lichtenvoorde, wil bakker Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink de bezoekers nader kennis laten maken met speltbrood. Op de markt van Proef Lichtenvoorde kunnen mensen aan een grote tafel deeg met spelt nader afmaken, kneden, laten rijzen vervolgens bakken de bakkers het ter plekke af in een mobiele hete luchtoven. Kinderen mogen dat doen aan spies boven een vuur. "Als bakker wil ik ervoor zorg dragen dat mensen het brood krijgen dat bij ze past." Spelt is gepelde tarwe. Het brood heeft een iets pittigere smaak dan tarwebrood; bijna nootachtig. Het kan goed gegeten worden door mensen die allergisch reageren op tarwegluten. "De eiwitstructuur is anders van structuur. De bijzondere koolhydraten in speltbrood versterken het immuunsysteem. In combinatie met lijnzaad en andere pure ingrediënten helpt dit brood mee aan de aanmaak en opbouw van kraakbeen voor soepele, veerkrachtige gewrichten. Ook draagt spelt bij aan een optimale spijsvertering. Spelt verwerken we in speltvloerbrood en in ons notenbrood." De tarwe is hoogwaardig en komt uit Zuid-Duitsland en Frankrijk. "De grond is daar voedzamer en het klimaat idealer. Hier komt de meest hoogwaardige tarwe vandaan." Vanwege de verwerking kost een speltbrood meer. "Uit de 10 ton tarwe van een akkerveld krijg je 3 ton spelt. Het is een moeilijk proces.

Voorheen gold voor menig bakker de slogan: 'Brood. Daar zit wat in!' Maar nu geldt: 'Brood, wat zit daar in?' Proef Lichtenvoorde is voor bakker Hugo een uitstekende kans om de mensen te informeren over al het brood dat hij maakt. "We willen gezamenlijk laten zien, wat we doen en wat we allemaal kunnen. Mensen zijn weer meer bezig met gezonde en verantwoorde voeding. Om bij brood te blijven: brood is een 100 procent natuurproduct. De receptuur bepaalt het eindproduct waarover wij zeggen: 'kies het brood dat bij u het beste past'. Er is maisbrood dat positief bijdraagt aan het verlagen van de bloeddruk. Zonnebloem- en pompoenpitten zijn cholesterolverlagers en hebben een antibacteriële werking. Door deze eigenschappen hebben broden die deze pure grondstoffen bevatten een positieve invloed op de blaas en de nierfuncties. Zo heeft ook ons breugelbrood een verhaal, ons versgebakken volkorenbrood, Keidonker...wordt vervolgd op zondag 4 oktober tijdens Proef Lichtenvoorde.

Het oog wil ook wat
Overtuigd van het belang van goede en smaakvolle voeding? Eten is meer dan snel even wat happen. Eten is met elkaar genieten van een huisgemaakte maaltijd. Sociaal, lekker en vers! De smaak van eten heeft ook te maken met de sfeer en de hoeveelheid zorg die erin gestoken is. De kers op de taart is een gezellig gedekte tafel. Een decoratie met bloemen haalt 'buiten' naar binnen. De bloemist biedt een verscheidenheid aan sfeervolle tafeldecoraties. De voorraad materiaal is in de herfst veel gevarieerder dan in alle andere seizoenen. Er zijn grote en kleine bloemen, zaadknoppen, blad, bessen, stelen en takken in allerlei vormen en grootten. Als de zomer overgaat in de herfst, betekenen de langer wordende schaduwen absoluut geen vermindering van kleur in tuinen. Bloemen vormen een spiegel van de struiken om hen heen met een inferno van karmozijn, oker, roodbruin en brandend oranje. Zelfs het honingkleurig zonlicht helpt mee deze kleurengloed aan te wakkeren. Er is zoveel met alles wat de herfst geeft mogelijk…. ? Het oogstfestival begint hier.