Afbeelding
Foto:

Ambacht en cultuur vinden elkaar tijdens oogstfeest

Lichtenvoorde - De lokale restauranthouders, cateraars, patissiers en wijnspecialisten laten voor de komende herfst en winterperiode de lekkerste gerechten proeven. Ze zijn uitgedaagd om daarvoor de producten uit de Achterhoek toe te passen in of voor culinaire gerechten. De nadruk ligt zeker niet alleen op de commercie. De horecabedrijven die meedoen, hebben meer één doel voor ogen en dat is te laten zien wat ze in huis hebben en natuurlijk om klanten te vinden en te binden. En ook zij hebben een verhaal over de gerechten, de gebruikte producten, over de combinatie van smaken en hoe al dit lekkers bereid is. Proeft u ook? Deelnemers zijn: HCR 't Zwaantje, Zaal Hogenkamp, Restaurant De Leeuw, Grand Café Markt 5, Drank- en Spijslokaal Markant, Delicious Doppen.

Demo's landbouwwerktuigen
Oude landbouwwerktuigen blijven fascineren. Demonstraties maken verhalen los over hoe onze opa's en oma's te werk gingen. Tractoren van verschillende merken op een rij laten de trots zien waarmee onze voorvaderen het land bewerkten. Wat ging dat eenvoudig? Veel nauwkeuriger dan met paard en wagen.

Vandaag de dag gebeurt het oogsten met reusachtige paardenkrachten op grote wielen met landbouwwerktuigen erachter. Vijftig jaar geleden waren deze machines minder technisch en een stuk kleiner. Zonder deze historische landbouwwerktuigen was er geen basis geweest voor de ontwikkeling van de huidige landbouwmachines. Tal van historische landbouwmachines staan in de centrumstraten van Lichtenvoorde ter bezichtiging opgesteld.

In een van de dorsmachines wordt het kaf van het koren gescheiden. In deze dorsmachine worden tarwekorrels uit de schoven geklopt. Het stro komt uit de ene kant van de machine, de korrels worden aan de andere kant op grootte gesorteerd en in zakken opgevangen. De volgende gang van het proces is dat deze zakken naar de molens worden gebracht en dan na het drogen en het vermalen, terugkomen bij de bakker. Bezoekers van het oogstfeest kunnen zo met eigen ogen zien hoe er tot de jaren '50 nog op het land gewerkt werd. Het 'oogsten' van de slager gebeurt hoofdzakelijk in de slachtmaand november. De herfst is het seizoen voor de fruitoogst. Appels en peren smaken nu op z'n best! Groenten zijn er in alle seizoenen. Kool is in dit jaargetijde de meest gegeten groente.

Nog meer oldtimers
Wat trekt ons zo aan oldtimers? Aan klassieke bolides? Aan rally's? Aan de diversiteit aan motorgeluiden? Die van een Porsche is anders dan die van een Citroën en het geluid van een Volkswagen is duidelijk te onderscheiden van een Alfa Romeo of een Mercedes. Uiterlijk zien deze auto's uit de jaren '20 en '30 er heel verschillend uit. Bij het zien van deze authentieke oldtimers komt het onderdrukte sleutelverlangen ongetwijfeld naar boven. Op zondag 4 oktober is al dit moois op vier wielen te bewonderen in het Lichtenvoordse centrum.

Streekproductenmarkt
Ambacht en cultuur vinden elkaar tijdens het oogstfeest Proef Lichtenvoorde op zondag 4 oktober. In het zogenaamde 'rondje markt' staan marktkramen waar diverse ambachten worden uitgeoefend: klompen maken, koper slaan, de mandenmaker, palingroken, imkers en de ambachtelijke jam- en vruchtengeleimakers.

Wat is eigenlijk een ambacht? Een ambacht is handwerk dat wordt aangeleerd om een beroep mee uit te oefenen. Het ambacht heeft met de industrie gemeen, dat beide zich richten op de productie en verwerking van materiële goederen of waren. Ook in het ambacht kan een zekere graad van mechanisering en automatisering tegenwoordig niet ontbreken. De industrie onderscheidt zich echter door de combinatie van het fabrieksmatige en grootschaligheid.

Velen zien in ZZP'ers de nieuwe ambachtslieden van de 21e eeuw.