Herman ter Haar, voorzitter Bloemencorso en burgemeester Bronsvoort onthulden vorig jaar de eerste corsotegel. Foto: Evelien Zuurbier.
Herman ter Haar, voorzitter Bloemencorso en burgemeester Bronsvoort onthulden vorig jaar de eerste corsotegel. Foto: Evelien Zuurbier. Foto:

Uitreiking 2e sterrentegel op wagenbouwfeest

Viering einde corsoseizoen

Lichtenvoorde - De Walk of Fame Corsopromenade in de Rapenburgsestraat krijgt een tweede sterrentegel erbij. Tijdens het wagenbouwfeest op zaterdag 3 oktober krijgt de corsowinnaar 2015, corsogroep Hooiland deze tegel overhandigd. Een week later kan het winkelende publiek over de sterrentegel in de Rapenburgsestraat heen lopen. Hooiland oogstten met hun wagen 'Losgeslagen', een briesende stier, op kermismaandag twee eerste prijzen: die van de jury- en van het publiek. Daar mogen alle bezoekers in Lichtenvoorde blijvend aan herinnerd worden.

Het wagenbouwfeest wordt door de samenwerking met de organisatie van het Oogstfeest en de markthoreca (4All) mogelijk gemaakt. De tent is door de organisatie van het Oogstfeest neergezet. Een dag later wordt dus het oogstfeest 'Proef Lichtenvoorde' gehouden. "Vanwege het succes van vorig jaar gaan we gezamenlijk het wagenbouwfeest uitbreiden en mooier aankleden", zegt 4All. De 'corso afterparty' is een feest voor alle mensen die aan de corsowagens hebben meegeholpen of op een andere wijze bij het corso betrokken zijn of voelen. De corso-afterparty is de officiële afsluiting van het corsoseizoen 2015. Onder meer treedt de Corso Gelegenheidsband op. Zo zullen de genodigden de band herkennen als Marianum-schoolband die op de laatste Zomermarkt een grote hit was. En natuurlijk zingt deze band het corsolied 'Dreume in Bleume' van Peter Groot-Kormelink (Jazzpolitie).

Vorig jaar introduceerde de organiserende Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde (SBL) de corsopromenade om zo het jaarlijkse hoogtepunt van Lichtenvoorde, dat zo diep geworteld ligt in de Lichtenvoordse samenleving, te vereeuwigen in het plaatselijke straatbeeld. Het effect van 'beïng a star' heeft deze Lichtenvoordse Walk of Fame misschien nog niet, maar corsovoorzitter zei bij de prijsuitreiking op die bewuste vroege maandagmorgen dat alleen meedoen aan het corso al een grandioze prestatie is. Het corso is het op één na grootste bloemencorso ter wereld. De 86e editie stond vol van innovatie en techniek. De losgeslagen stier kon zich bloedstollend oppompen door mensenkracht die in deze stier verborgen zat. Binnenin zag het er als een fitnesscentrum uit.


Een mooie zondag in Bonifatiuskerk

Lichtenvoorde - Op zondag 4 oktober wordt er in de Bonifatiuskerk een oogstdankviering gehouden.

Deze eucharistieviering is om 11.00 uur en er zal in het Achterhoek dialect worden gebeden en gesproken. Voorafgaand aan de viering wordt u uitgenodigd voor een kopje koffie/thee. Vanaf 10.15 uur bent u van harte welkom in de Bonifatiuskerk.

In deze viering wordt nader ingegaan op armoede, de vluchtelingen voor wie gezond voedsel of een dagelijks menu minder vanzelfsprekend is. Ook in onze nabije omgeving zijn er mensen die het met veel minder moeten doen en aangewezen zijn op hulp van de voedselbank. Om hen te helpen vraagt de geloofsgemeenschap om houdbare levensmiddelen mee naar de viering te brengen. Op deze manier kunnen we de armoede in onze directe nabijheid helpen verlichten. De cultuur van het verbouwen van gewassen en het houden van dieren is duizenden jaren oud. De overgang van een nomadisch bestaan naar landbouw betekende een sprong voorwaarts in de beschaving. Door de uitvinding van de keerploeg konden er grotere stukken land bewerkt worden. Hierdoor werd het mogelijk meer mensen te voeden. Oogsten (granen, vruchten) werden gedroogd en in potten bewaard om verwerkt te worden tot o.a. brood en andere maaltijden.

Vertegenwoordigers van LTO zijn in de kerk aanwezig.