Ernst Daniël Smid en dochter Coosje sloten de open dag af. Achter hen eigenaars Sonja en Gert Brinkman. Foto: PR
Ernst Daniël Smid en dochter Coosje sloten de open dag af. Achter hen eigenaars Sonja en Gert Brinkman. Foto: PR Foto: Meike Wesselink

Open dag crematorium De Omarming

Zutphen - In het gedenkpark van crematorium De Omarming liggen bij het monument kleine, sobere, maar ook uitbundige bloemstukken naast elkaar. De dames Smeenk en Simon kijken er juist naar. Het tweetal is naar de open dag van het crematorium gekomen, afgelopen zaterdag 19 september.

Mevrouw Smeenk is heel duidelijk over de reden van haar komst. "Je wordt ouder en wilt je dan toch gaan oriënteren op wat er is. Maar ook voor de kinderen doen we dat. En dat gaat met een lach hoor, want ik ben nog lang niet van plan om te gaan." Erg onder de indruk is ze van de gouden ring die ze heeft gezien, met de in elkaar geslagen handen waarin je een klein beetje as kunt plaatsen. Ze vindt het een mooi sieraad en de catalogus gaat ze dan ook aan haar dochter laten zien.
Eenmaal binnen, kun je je laten leiden door de voetstappen op de vloer. De route leidt langs standhouders met allerlei diensten en producten op het gebied van uitvaart; bijzondere kisten, gemaakt van kleurrijke stoffen, eenvoudige natuurlijke draagbaren, urnen en gedenktekens. De standhouders dingen mee naar de tweejaarlijkse International Funeral Awards, waarvan de Nederlandse voorronde in het crematorium wordt gehouden. Gert Brinkman, eigenaar van De Omarming: "Ook in Duitsland en België zijn er van dit soort voorrondes. Wie de uiteindelijke winnaar is, wordt in oktober bekend gemaakt."Brinkman is er trots op dat zijn crematorium als locatie is uitgekozen voor de Nederlandse voorronde, maar De Omarming is dan ook zelf genomineerd als beste dienstverlener. Of Brinkman en zijn team er met de prijs vandoor gaan, moet nog even worden afgewacht, maar dat het hier om een gepassioneerde dienstverlener gaat, wordt al gauw duidelijk. "In vergelijking met dertig jaar geleden toen ik begon, is er veel veranderd in het vak. Het was behoorlijk autoritair, maar dat is er inmiddels gelukkig af."

Kijkje achter de schermen op niet alledaagse plek

De aangelegenheid is voor de verandering eens niet verdrietig, maar juist ongedwongen, prettig. In de gasterij kan een drankje genuttigd worden, zo ook in de ontvangstruimte, en overal lopen medewerkers rond, herkenbaar aan hun bordeauxrode tenue. In de aula zingt Marcel Luntungan gepaste liedjes en ook achter de schermen kan worden gekeken. Hoe het cremeren gebeurd, wordt precies uitgelegd. Misschien een niet alledaags uitje voor de zaterdag. Het is bijzonder, maar zeker niet vreemd. Het is taboe doorbrekend.