Kinderen brengen rugtasjes.
Kinderen brengen rugtasjes. Foto: Eveline Zuurbier

Zieuwent van dag tot dag

Donderdag 24 september 14.00 uur
Op dit moment laat Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan de gemeente Oost Gelre weten gebruik te willen maken van het Sourcy Centrum in Zieuwent voor kortdurende crisisnoodopvang (72 uur) voor vluchtelingen. Alles wordt in gang gezet om de vluchtelingen gastvrij te ontvangen.

De Timp Evenementenservice: "We kregen donderdag een telefoontje van de gemeente Oost Gelre om vanaf morgen 115 warme maaltijden te verzorgen. Op deze hele korte termijn hebben we vlees kunnen bestellen dat halal geslacht is en menu's kunnen voorbereiden. Vrijdag hebben we voor de vluchtelingen frites, een kaassoufle, rijst met halalvlees, vegetarische bamischijf , vla en fruit gemaakt. Met dit menu konden we eenvoudig schakelen en aanpassen op de groep die er zou komen, want dat veranderde in de loop van de vrijdag. Morgen staat er een uitgebreidere maaltijd op het menu. We beginnen met groentesoep."

Vrijdag 25 september 12.10 uur
Op de live-blog van de gemeente Oost Gelre verschijnt een oproep voor 25 campingbedjes met dekens, lakens en trappelzakjes. Twee uur later worden er 100 kussens, 200 handdoeken en washandjes gevraagd. Om 15.30 uur is alles voorhanden. "Wat mooi dat dit allemaal snel gerealiseerd is", laat de gemeente Oost Gelre weten.

Om 17.00 uur
Groepjes kinderen van de Jozefschool staan bij het Sourcy Center hoopvol te wachten op hun Syrische leeftijdsgenootjes. Ze zijn op school druk in de weer geweest met het maken van tekeningen en slingers om de sportzaal waar de vluchtelingen slapen op te fleuren. Uit de opbrengst van statiegeldflessen hebben ze zakken snoep gekocht.

De bus arriveert een uur later. De meeste kinderen zijn dan opgehaald om thuis te eten. Ze liggen een paar uur op een oor als in de nacht de tweede bus met vluchtelingen aankomt bij het Sourcy Center.

Zaterdag 26 september
De live-blog werkt optimaal. Gemeente Oost Gelre ontvangt via Twitter meerdere keren complimenten over de snelle en heldere communicatie over het verloop van de crisisopvang. Opnieuw opent de pastorie naast de kerk de deuren. Er is gebrek aan met name mannenkleding en tassen voor hun nieuwe bezittingen. Tussen pastorie en Sourcy Center rijden auto's met volgepakte aanhangers naar het Sourcy Center. Daar aangekomen helpen vluchtelingen mee met het uitpakken. Ook bieden vluchtelingen hun hulp aan bij 't Gilde op het naastgelegen terrein van de Waareise. Ze helpen mee met tenten opzetten en zetten tafels en stoelen klaar. In de middag komen zij terug met hun gezinnen. Syrische kinderen doen mee met een spel.

Zondag 27 september 9.30 uur
Pastoor Casper Pikkemaat opent de zondagse viering in het Arabisch. Er wordt gebeden voor de vluchtelingen én voor studenten en wetenschappers zodat zij nieuwe wegen kunnen verkennen. Hij kondigt in navolging van burgemeester Annette Bronsvoort de wedstrijd tussen de voetballers van RKZVC en het vluchtelingenteam aan. De aftrap is om 15.00 uur op het nieuwe kunstgrasveld van de Zieuwentse voetbalvereniging. (Eindstand 8-4).

Kapper Jurgen Doppen van Jurgens Haarmode knipt in Sourcy de heren. Kinderen doen mee aan bubbelbal of spelen speedsoccer. Volwassenen rijden quad. De activiteiten maken deel uit van het 25-jarige jubileum dat Sourcy deze week viert.

Maandag 28 september 10.30 uur
De 72-uur crisisopvang komt tot een einde. Hoe het precies verder gaat, daarover wordt nu overleg gevoerd. De live-blog meldde om 9.00 dat de beschikbaar gestelde campingbedjes nog niet kunnen worden opgehaald. Iedereen is in afwachting van COA en het antwoord van de gemeente Oost Gelre.

16.00 uur
Overleg met de betrokkenen heeft er toe geleid dat de crisisnoodopvang met 72 uur is verlengd, tot donderdag 1 september, 10.30 uur. Bovendien meldt de gemeente dat het - 'gezien de spankracht van de gemeente Oost Gelre' - niet voor de hand ligt dat er nog meer crisisnoodopvang zal plaatsvinden in de gemeente.