Er was een tent waar driftig werd getimmerd en geschilderd. Foto: Eveline Zuurbier
Er was een tent waar driftig werd getimmerd en geschilderd. Foto: Eveline Zuurbier Foto:

't Gilde viert zestigjarig jubileum

ZIEUWENT –De welkomstdames van het theater Peer-toftheater staan te trommelen en leggen het afvalspelletje uit. Er hebben zich zo'n 200 kinderen in vier kringen op het veld van de Waareise verzameld. Ze trommelen mee of rollen een eind verderop door het gras. Het lawaai en het plezier wordt gadegeslagen door een familie Syrische vluchtelingen. Het duurt niet lang of deze kinderen doen mee met de spelletjes. Ze hebben het spel snel begrepen.

Het is zaterdagmiddag 26 september. Betrokken vrijwilligers van Jong Nederland 't Gilde hebben groots uitgepakt om het 60-jarige bestaan met heel Zieuwent te vieren. Het mooie herfstweer heeft meer jeugd doen deelnemen aan de spel- en doemiddag van 't Gilde. Bestuurssecretaris Frank Stegers lacht tevreden over de grote opkomst. Jong Nederland 't Gilde telt 130 leden in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. En zo te zien zijn er meer dan 200 op deze feestelijke middag afgekomen. Ze hebben hun ouders meegenomen die genieten van een kopje koffie in een tent die dient als een veldkantine. Achterop het veld is een kampvuur waarboven de kinderen marshmallows roosteren. Er is een tent opgericht waarin driftig wordt getimmerd en geschilderd. De leiding legt een bijzondere techniek uit en binnen een half uur zijn kunstwerken gecreëerd die eruit zien als glas-in-lood ramen. Binnen in het MFA-gebouw van de Waareise is een kleine fototentoonstelling ingericht van 60 jaar lang 't Gilde in Zieuwent. Het mag misschien toeval heten dat het gebouw van de Waareise tot aan 2005 in de omgeving Apeldoorn dienst heeft gedaan als gemeenschappelijke ruimte op een AZC. De door COA te koop aangeboden solide blokhut is door inwoners van Zieuwent aangekocht. Het duurde tot 2009 voordat kon worden begonnen met de herbouw van de Waareise. Het is een multifunctioneel gebouw geworden waar ook de naschoolse opvang en een peuterspeelzaal ruimte heeft gekregen.

Jong Nederland 't Gilde behoort tot de grotere verenigingen in Zieuwent. Frank Stegers: "Vroeger was het zo: als je niet bij voetbal ging, dan werd je lid van 't Gilde. De vereniging heeft veel weg van een scoutingclub. De padvinderij is van oorsprong protestants en dit is een katholieke vereniging. Ik heb me eigenlijk nooit zo druk gemaakt over de geschiedenis. Wat ik het belangrijkste vind is het sociale aspect van 't Gilde. Je leert met elkaar omgaan door creatieve activiteiten, sport en spel te doen. Het gaat niet om een prestatie neerzetten, maar goed met elkaar leren omgaan."
Ruim de helft van de Zieuwentse jeugd is lid. Tot op heden merkt de vereniging nog maar heel weinig van de krimp zich er van bewust zijnde dat verenigingen in Zieuwent 'wel in de dezelfde vijver zitten te vissen'. Op school merken ze de terugloop van het aantal kinderen al wel. Wij zullen het ook gaan merken." Ria Krabbenborg één van de oprichters van het meisjesgilde weet nog van de tijd dat 't Gilde meer dan 200 leden telde. "We waren twee verenigingen. Er bestond een jongensdeel en een deel voor de meisjes. In de jaren '70 zijn we een geworden." Frank Stegers is vanaf zijn zevende jaar lid en inmiddels leider van verschillende groepen kinderen. Elke week zijn er groepsactiviteiten. Jaarlijks staat de playbackshow op de agenda van november en organiseren ze twee keer over een kamp. "We staan in een wei bij een boer en hebben alleen elektriciteit nodig voor de koelwagen. De rest doen we alles 'primitief'. Elk jaar opnieuw blijkt dat kinderen dit ontzettend mooi vinden."

Afbeelding