Jos en Reini te midden van familie en de directie van Gunnewick Mengvoeders. Foto: PR
Jos en Reini te midden van familie en de directie van Gunnewick Mengvoeders. Foto: PR Foto:

Jos Lageschaar 25 jaar in dienst bij Gunnewick Mengvoeders bv

Lichtenvoorde - Zondag 20 september hebben zijn collega's Jos, Reini en de kinderen verrast door met een konvooi van Gunnewick vrachtwagens hen af te halen van huis. Op de terugweg reed Jos in zijn eigen versierde bulkwagen met een grote omweg naar Vragender, waar het jubileum van Jos gevierd werd. Bij deze vertelt het team van Gunnewick Mengvoeders over de loopbaan van Jos.

"Jos, werd geboren in februari 1959 op het Schaar, op een traditioneel gemengd bedrijf met koeien en varkens. Het was een groot gezin met veel broers en zussen, en boeren kunnen ze niet allemaal. Er moet toch brood op de plank komen, dus na je lagere- en middelbare school ging je werken bij Fa. Tank in de bouw.

Je wilde toch van de Vragenderse bult af om meer van de wereld te zien en ondertussen nam je vrachtwagenrijles en volgde je de chauffeursopleiding. Om het geleerde in praktijk te brengen en meer van die wereld te zien ging je werken bij de firma Doppen, varkensimport en -export. Dat van de wereld zien lukte je heel goed, vele ritten reed je in het buitenland en zelfs Spanje, Italië en het eiland Corsica bevolkte je daar met zware varkens. Overal heb je Nederlandse Parmahammen naar toe gebracht, overal stuurde je je combinatie door smalle steegjes en over hoge bergen. Om toch wat vaker bij je gezin te zijn, ben je toen dichter bij huis gaan werken, bij Roemaat Transport. Maar ook jij hebt boerenbloed in je aderen, dus ruilde je die baan snel in voor Bulkwagenchauffeur bij Gunnewick. Gelukkig weer de boer op in de Achterhoek.

Jos is altijd vroeg op het werk. In die 25 jaar heb je meer dan 60.000 km woon-werkverkeer gefietst, door weer en wind. En dan te zien in welk tempo, want tempo is voor Jos niet vreemd. Jos is altijd secuur en zuinig op zijn toen, grootste 26 tons bulkoplegger, die familie Gunnewick nieuw heeft laten maken bij Welgro. Dat Jos secuur is, is ook te zien aan zijn vrachtwagen, hij straalt altijd van buiten en van binnen en Jos weet zijn klanten altijd te vinden. Ook ging Jos vaak met een stapel kussens onder de arm van huis naar klanten in Oost-Duitsland, hij maakte dan onderweg, van de krappe Volvocabine een slaapcabine.

Alles werd meegenomen naar Oost-Duitsland, voersilo's, brievenbussen, pakken met van alles en nog wat. We vroegen ons wel eens af of het nu om de koeienbrokken ging of om de boodschappen. Al die jaren stuurde je zonder noemenswaardige problemen, tot deze afgelopen winter, toen je ziek werd. Jij, gesteund door je gezin, familie en alle collega's, vloog die periode heel erg positief aan en zei, "we gaan er voor, voor de volle 100%", en dat deed je.

Al zagen we dat je veel kracht verloor. Zelfs in die tijd, maakte jij je nog zorgen of wij al het werk wel klaar kregen, terwijl wij juist zorgen hadden over jou. Maar gelukkig, nu je weer bijna volledig hersteld bent, is het tijd voor een mooi feest. Een jubelfeest. Jos, wij wensen je samen met Reini en je gezin nog heel veel goede jaren toe, zowel thuis, maar ook zeker bij Gunnewick Mengvoeders in Vragender.", aldus het team van Gunnewick Mengvoeders.


Op pad met de "Museum Plus Bus" naar Het Valkhof

Lievelde - Zonnebloem afdeling Lievelde is 2 juni met 38 gasten en 9 vrijwilligers s' morgens om 10.00 uur uit Lievelde vertrokken richting Nijmegen voor een bezoek aan museum "Het Valckhof".

Na ontvangst met een kop koffie werd het gezelschap opgedeeld in drie groepen, die onder de enthousiaste leiding van een gids het museum werden rondgeleid. Het museum telt diverse vaste collecties Oude en Moderne Kunst, maar ook een prachtige Archeologische collectie uit de Romeinse tijd met stukken die vrijwel allemaal afkomstig zijn uit Nijmegen en Gelderland.

Nog altijd wordt deze collectie doorlopend uitgebreid met vondsten uit de omgeving. Bijzonder interessant was ook de uitgebreide collectie schilderijen, onder meer van de Nijmeegse kunstenaar Lücker. Na afloop van de rondleiding volgde een heerlijke lunch in het Museumcafé en aansluitend was er nog ruim de tijd om individueel sfeer te snuiven in het museum. Vooral de tentoonstelling over de Romeinse Tijd mocht zich andermaal op veel aandacht verheugen.

Net als de museumwinkel overigens, waar volop (kunst)boeken, kaarten en ander informatief materiaal met betrekking tot de getoonde collecties te koop was. Heel bijzonder waren de papieren sieraden van de kunstenares Nel Linssen. Rond 15.00 uur ging het gezelschap vervolgens in opperbeste stemming weer huiswaarts, waarna in het Bernard Vos Clubhuus te Lievelde onder het genot van een drankje nog eens rustig over het indrukwekkende bezoek werd nagepraat.

En dat maakt hongerig, gelukkig wachtte aan het eind van de dag nog een pannenkoekenmaaltijd, die iedereen zich meer dan goed liet smaken, alvorens iedereen weer huiswaarts ging.

De Museum Plus Bus is een initiatief van de Bankgiroloterij en rijdt door het land om ouderen mee te nemen voor een cultureel uitje. De organisatie van de Achterhoek Tour Rally maakte met hun bijdrage uit de sponsorpot deze dag tot een erg geslaagde dag. Namens alle gasten en vrijwilligers van de Zonnebloem afdeling Lievelde danken we de organisatie van de Achterhoek Tour Rally.