Congreszaal met dertigtal belangstellenden en enkele studenten. Foto: Eveline Zuurbier
Congreszaal met dertigtal belangstellenden en enkele studenten. Foto: Eveline Zuurbier Foto:

"Hier zitten kleine, fijne bedrijven met grote aantrekkingskracht"

GROENLO – "Wie kan vijf bedrijven in de Achterhoek noemen waarvan u vindt: die hebben het gemaakt?" Er is niemand in nieuw ingerichte de congresruimte van de Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek die dat kan. Verbaasde gezichten alom over zichzelf. En als spreker Gert-Jan Hospers dan vervolgens opmerkt dat Achterhoekers best meer trotser op zichzelf mag zijn en de kleine (familie)bedrijven in zijn omgeving meer zal moeten beminnen, veranderen de blikken in gezichten met vragende twinkelende ogen. 'Op wie dan trots?' Met een statistiek maakt de docent economische geografie aan de Universiteit Twente en bijzonder hoogleraar citymarketing aan de Radboud Universiteit in Nijmegen dat in een oogopslag duidelijk. "Alle economen dat we het juist moeten hebben van de kleine MKB-bedrijven. Van hen komen de meeste innovaties. Zij zijn het meest creatief."

In de congreszaal zitten een dertigtal belangstellenden die zich via WIC (WorkInnovate Center) op de bijeenkomst geattendeerd zijn. Onder hen ook enkele studenten uit Nijmegen en Enschede die lang naar een stage plaats gezocht hebben: onzichtbaar of te klein om aan de opgedragen stage-eisen te voldoen.Gedurende zijn lezing laveert Hospers behendig door zijn 'destructieve' stellingen over de Achterhoek, -hij neemt het woord een paar in de mond- en de verworvenheid dat de regio, op de regio Eindhoven na, het meest innovatief is van Nederland. "Er wordt altijd gesproken over Grolsch en Nedap, maar er zijn zoveel stille krachten, verborgen kampioenen die wereldspelers zijn. Waarom is de Achterhoek nog niet zo bekend als Catalonië, waar bedrijven en jonge talenten een toekomst zien? Let wel: 43 procent van de stagiairs komen terug of krijgen een baan aangeboden." Hospers woorden worden beaamd: 'ons probleem is dat we geen goed personeel kunnen krijgen'.

Achterhoek, op Eindhoven na, meest innovatief

Een toehoorder is Nastasja Grob. Ze is eind september begonnen als 'aanjager bedrijvigheid' bij de gemeente Winterswijk met als grootste uitdaging, ontwikkelingen rondom bedrijvigheid rondom Winterswijk te analyseren, ondernemers met elkaar in contact brengen en waar de gemeente nodig is, ook de faciliteiten te bieden. Het MKB is de grootste economie in de Achterhoek en heeft de moeilijkste periode achter de rug. Daarentegen heeft de detailhandel nog blijvend moeilijk. "Het is goed te kijken naar de bedrijvigheid eromheen te kijken. Als deze groeien, bedrijven nieuwe medewerkers aantrekken, komt dat alles ten goede van de detailhandel. Creatieve oplossingen tegen leegstand is onder meer ontmoetingen regelen tussen mensen die deze leegstaande gebouwen aangaan." Ze noemt als voorbeeld het leegstaande belastingkantoor in Winterswijk. Het gebouw kun je aan de markt onttrekken, maar ook koppelen aan andere plekken waar je aan de slag wil. Het startkapitaal zit in het sloopgeld van het belastingkantoor, indien daar andere gebruikers voor worden gevonden, kun je dat geld elders in het dorp investeren. Het uitruilen is een stedelijke herverkaveling waarin eigenaren grond of gebouwen waar zij weinig mee kunnen, ruilen voor grond en gebouwen die wel bij hun ontwikkelingen horen. Het brengt aanloopstraten naar de centra of een wijk weer tot leven. Het is een creatieve oplossing dat past bij elk dorp en ook binnen de regiobreed wordt besproken, aldus Grob.