De workshop ‘Goede Zaken’ in CC De Bron in Groenlo. Foto: Theo Huijskes.
De workshop ‘Goede Zaken’ in CC De Bron in Groenlo. Foto: Theo Huijskes. Foto: Theo Huijskes

Workshop 'Goede Zaken' van Oost Gelrese Uitdaging

Uitgangspunt is een win-winsituatie

Door Theo Huijskes

OostGelre - Op woensdag 23 september jl. organiseerde de Stichting Oost Gelrese Uitdaging in CC De Bron in Groenlo een workshop met de titel 'Goede Zaken'. Een bijeenkomst, bestemd voor verenigingen, stichtingen, maatschappelijke en andere organisaties in de gemeente Oost Gelre. Gelet op het doel en de totale opzet had de workshop meer belangstelling verdiend dan in de afgelopen week het geval was.

Zoals bekend is de doelstelling van de Stichting Oost Gelrese Uitdaging om in geheel Oost Gelre een goede samenwerking te bewerkstelligen tussen maatschappelijke organisaties, burgerinitiatieven en het lokale bedrijfsleven. In dat daglicht gezien had men Reggy Broekhuijse van Good Connection uitgenodigd voor het verzorgen van een workshop.

Waarom het motto 'Goede Zaken'? Veel stichtingen en verenigingen, ook in Oost Gelre, hebben moeite om partners te vinden, die de exploitatie en/of uitvoering van bepaalde activiteiten, noem het projecten mogelijk te maken. Veel van deze maatschappelijke organisaties zoeken financiële steun bij fondsen en overheid, maar vergeten daarbij de mogelijkheden van samenwerking in natura met het plaatselijke, gemeentelijke en regionale bedrijfsleven. Terwijl dit juist veel kansen biedt en dit zowel voor de maatschappelijke organisaties als voor het bedrijfsleven zelf.

Reggy Broekhuijse nam de aanwezigen, vertegenwoordigers van verenigingen uit Lichtenvoorde, Groenlo en ook enkele kleine kernen, aan de hand mee langs een scala aan mogelijkheden om vooral een win-winsituatie te bewerkstelligen met het bedrijfsleven. Hierbij werden de aanwezige belangstellenden tegelijkertijd geleerd gebruik te maken van hetgeen maatschappelijk betrokken bedrijven te bieden hebben aan kennis en kunde van medewerkers en niet te vergeten aan bedrijfsmiddelen.

In de praktijk staan bestuurders en andere vrijwilligers van verenigingen er niet bij stil dat bedrijven juist belangstelling hebben voor een bepaalde vorm van samenwerking. Dit omdat de samenwerking nieuwe kansen biedt aan beide partijen.

De misschien wel belangrijkste vraag die tijdens de workshop aan de orde kwam: Wat heeft u als organisatie c.q. vereniging nodig voor uw ambitie? Om het antwoord op deze vraag te krijgen werden de vijf M's geïntroduceerd, die staan voor Mensen, Middelen, Massa, Media en Munten, waarbij nog eens nadrukkelijk werd aangegeven dat het eerste dat bedrijven kunnen en willen mensen zijn en het laatste munten.

Verder werd er de nodige aandacht besteed wat een organisatie of vereniging het bedrijfsleven heeft te bieden. In dit verband werd opgetekend dat bedrijven het belangrijker vinden dat een organisatie of vereniging bijdraagt aan een bepaald maatschappelijk vraagstuk. Uit onderzoeken is namelijk vast komen te staan dat ruim de helft (58%) van de bedrijven de (lokale) samenleving wil helpen verbeteren. Dit is in feite het bewijs dat bedrijven met organisaties of verenigingen willen samenwerken.
Andermaal het bewijs van een win-winsituatie.