Litac ontvangt 'Welkom bij de club' vlag. Foto: Kyra Broshuis
Litac ontvangt 'Welkom bij de club' vlag. Foto: Kyra Broshuis Foto:

Belangrijke waarderingsprijs voor Litac

Lichtenvoorde - Het was een bijzondere avond voor Litac, de Lichtenvoorde tafeltennis- en dynamictennisvereniging. Samen met 4 andere verenigingen in Nederland is Litac onderscheiden met de 'Welkom bij de club' vlag.

Door Kyra Broshuis

Theo Bloemenkamp sprak de sporters, vrijwilligers en trainers van G-kracht (de speciale tak van Litac voor mensen met een beperking) toe. "Namens BOOG, de stichting Belangen Organisatie Oost Gelre, mag ik jullie vertellen dat er vanavond wat te vieren is. Litac doet het erg goed en daarom vinden wij als BOOG dat Litac in aanmerking moet komen voor een prijs. Deze week is het de week van de toegankelijkheid, iets waar Litac allang mee bezig is. Het is een hele toegankelijke vereniging die laat zien dat iedereen mee kan doen. Iedereen is hier welkom, het gebouw is erop aangepast en de begeleiding hier is geweldig. De vele vrijwilligers doen hier prima werk en ik hoop dat jullie dit nog lang blijven doen."

De aanbeveling van Litac bij de landelijke organisatie van de Week van de Toegankelijkheid heeft ertoe geleid dat Litac 1 van de 5 vlaggen krijgt overhandigd. "Deze Welkom bij de Clubvlag is een prachtige waardering voor jullie. Slechts 5 verenigingen in Nederland krijgen deze vlag en jullie zitten daarbij!"

De 22 regels van de VN
Bloemenkamp vertelt over de 22 regels van de VN met betrekking tot mensen met en beperking. "Op nummer 11 staat dat mensen met een beperkingen moeten kunnen sporten en op vakantie moeten kunnen gaan. Nederland is momenteel hard aan het werk om de regels te kunnen ondertekenen. Daarmee zijn we echter vrij laat; bijna alle Europese landen hebben dit verdrag al bekrachtigd maar Nederland nog steeds niet. We hopen dat er in 2016 ook namens Nederland getekend wordt voor deze belangrijke regels."

Litac geeft goede voorbeeld toegankelijkheid

Niet alleen Nederland maar ook Oost Gelre doet het slecht op het gebied van toegankelijkheid voor mensen met een beperking. "In Oost Gelre ervaart 44% van de rolstoel- of scootmobielgebruikers problemen met de toegankelijkheid van openbare gebouwen. Bij het gebruik van de openbare ruimte, zoals straten en stoepen, is dat maar liefst 67%. Er valt dus nog heel veel werk te verrichten. Gelukkig heeft de gemeente inmiddels wel een werkgroep TG opgericht."

De gemeente is aan zet
Wethouder Jos Hoenderboom van de gemeente Oost Gelre vindt het een eer dat de vlag is uitgereikt aan Litac. "Veel dank aan de stichting BOOG voor al hun werk en inzet op dit terrein. We vergrijzen in snel tempo en de groep mensen met een beperking is groeiende. Wij zijn als gemeente nu ook aan zet. Daarom hebben we inderdaad een werkgroep toegankelijkheid opgericht. Litac is een lichtend voorbeeld van toegankelijkheid bij verenigingen en daarom terecht met deze vlag onderscheiden. Ik hoop dat heel veel verenigingen en clubs dit voorbeeld van Litac volgen." "Betere pr voor de club kunnen we niet krijgen', zo reageert secretaris Henk Heinst van Litac. "Het is hartverwarmend wat de vrijwilligers van G-kracht hier allemaal doen. We zijn als vereniging heel trots op deze mensen."