Loco-burgemeester Marieke Frank, Hans Kienhuis  en zijn vrouw Fredy. Foto: Eveline Zuurbier
Loco-burgemeester Marieke Frank, Hans Kienhuis en zijn vrouw Fredy. Foto: Eveline Zuurbier Foto:

Lintje na korenconcert voor dirigent Hans Kienhuis

Jubileumconcert en lintje voor 40 jaar dirigentschap

LICHTENVOORDE – Eerst verraste het Beltrums – en Goors Mannenkoor hem met een jubileumconcert voor zijn 40-jarig dirigentschap dat afgelopen zondagmiddag 18 oktober begon met overweldigde zang van beide koren. Maar toen loco-burgemeester Marieke Frank aan het einde van dit concert de Bonifatiuskerk in kwam, was Hans Kienhuis overdonderd. De dirigent die in de 40 jaren vele koren leidde in Lichtenvoorde, Aalten, Bredevoort, Heelweg, Groenlo, Beltrum en Goor werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en kreeg de versierselen door loco-burgemeester Marieke Frank opgespeld. Voor zijn buitengewone inzet voor de samenleving op het gebied van cultuur en educatie, zei ze in haar woord. Een gewaardeerd applaus volgde van een volle kerk.

Door: Eveline Zuurbier

"Ze krijgen mij niet gauw stil, maar nu wel", zei hij enigszins ontroert. "Wie ben ik dat ik dit mag krijgen en het is voor mij een hele eer om dit te mogen dragen. Dit lintje komt mij niet alleen toe. Het hoort ook bij het thuisfront want zij hebben mij de ruimte gegeven en het lintje hoort ook toe aan al mijn vrienden en vriendinnen. Dank je wel Beltrums- en Goors Mannenkoor. Ik zou het lintje in stukjes moeten knippen en iedereen een stukje moeten geven", slikte hij de woorden weg.

De dirigent Hans Kienhuis staat niet graag op de voorgrond. Tijdens het concert van zondagmiddag liet de koordirigent merken dat hij samen met de koren heel veel plezier beleeft aan muziek en zang. Hans Kienhuis draaide zich regelmatig om, om op zijn aanwijzing het aanwezige publiek te laten meezingen of in de maat te laten klappen.

Hans Kienhuis kreeg de Koninklijke onderscheiding voor het dirigentschap bij de jongerenkoren: Jongerenkoor Bonifatiuskerk Lichtenvoorde, Gemengd Koor Excelsior Aalten, Fermate Vocal Group en Rhumtas Zangvereniging Beltrum met wie hij kerkdiensten en bijzondere gelegenheden met muziek opluisterden. De repetities van Fermate werden thuis gehouden. Zijn kinderen die boven in bed lagen, zongen de andere dag de liedjes die het koor de avond ervoor had ingestudeerd.

Daarna dirigeerde Hans Kienhuis verschillende mannenkoren: Inter Nos uit Groenlo, Beltrums Mannenkoor dus en Goors Mannenkoor. Een hoogtepunt was de beatmis in de Lichtenvoordse Bonifatiuskerk in 2013. Op die bewuste zondagmiddag in november zat de kerk tot bovenop de koorzolder vol want het jongerenkoor gaf 'een concert'.

Voor Kienhuis lijken de 40 jaren nauwelijks te tellen. Wie zijn beginperiode bij het jongerenkoor van de Bonifatiuskerk nog weet te herinneren en de beatmis van november 2013 bezocht, hoorde deze jonge flair terug in het koorwerk. De liederen 'The Rose' en 'You Raise me up' zongen de koren in de originele Engelse tekst. Dezelfde liederen zong Hans Kienhuis met het jongerenkoor dertig jaar geleden in een Nederlandse bewerking die geschikt was gemaakt voor de liturgie.

Hans Kienhuis bewerkt nog altijd liederen zodat ze geschikt zijn voor koorzang. Tijdens het concert werd 'Bring me home' opgedragen aan een koorlid van het Goors Mannenkoor. Hij overleed een paar dagen voor dit jubileum.