Projectkoor Ensemble Vocal Pierre Villette Lichtenvoorde. Foto: PR
Projectkoor Ensemble Vocal Pierre Villette Lichtenvoorde. Foto: PR Foto:

Jubileumconcert met wereldpremière door ensemble Vocal Pierre Villette

Lichtenvoorde - Deze maand bestaat het Oost Achterhoekse projectkoor 15 jaar. Op zondagmiddag 1 november viert het koor het jubileumconcert in de Doesburgse Martinikerk. Om 15.30 uur wordt het 'Pierre Villette Concert' gegeven onder leiding van dirigent Hans de Wilde en met medewerking van sopraansoliste Elske te Lindert en organist Dirk Luijmes. Uitgevoerd worden vijf motetten en een orgelcompositie van Pierre Villette. Hoogtepunt van het concert wordt gevormd door de wereldpremière van zijn Missa da Pacem.

Toen de voorzitter van het projectkoor in 2008 op vakantie ging naar Spanje werd er op uitnodiging van Josette Villette, de weduwe van de componist, een meerdaagse tussenstop gemaakt in het zuid Franse Aix-en-Provence.

Tijdens de hartelijke contacten die toen ontstonden, ook met Michel Camatte, toendertijd directeur van het Darius Milhaud conservatorium, sprak Josette Villette de wens uit dat het naar haar overleden echtgenoot vernoemde koor concerten zou verzorgen in Aix (gerealiseerd in 2010) en ooit een grote compositie van Pierre in het repertoire zou opnemen. Helaas is de weduwe in 2009 overleden. Het manuscript van de Missa da Pacem werd dit jaar ter hand gesteld aan de voorzitter van Ensemble Vocal Pierre Villette en is door een van de koorleden in leesbaar notenschrift omgezet. De erven van het echtpaar Villette hebben het projectkoor de muziek toevertrouwd en hen toestemming gegeven de mis uit te voeren. Dochter Anne Villette, musicus in Parijs, vindt het spijtig dat zij bij de eerste uitvoering niet aanwezig kan zijn.
Het projectkoor bestaat voor dit concert uit ruim 50 zangers en zangeressen die zich onder de bezielende leiding van dirigent Hans de Wilde en de piano ondersteuning tijdens de repetities door Jeroen Twisk grondig hebben voorbereid. Aanvankelijk was de start moeilijk, omdat de muziek helemaal onbekend was. Er bestaat geen opname van de mis. Toch ontstond er al vrij snel het gevoel dat er sprake was van een mooi muziekstuk en dat prikkelde de koorleden tot intensieve thuisstudie.