De Gracht 2015: vlnr Ernesto Oosthuizen, Tim Ebbers, Onno Zijdel, Roel Harbers, Martin Hummelink, Jan Ormel en Berry Kransen.
De Gracht 2015: vlnr Ernesto Oosthuizen, Tim Ebbers, Onno Zijdel, Roel Harbers, Martin Hummelink, Jan Ormel en Berry Kransen. Foto: Henri Walterbos

De Gracht presenteert nieuwe cd 'De Kat en Vier Muren'

Oost Gelre - Nadat De Gracht er in 2005 mee ophield verstomden geluiden omtrent een terugkeer van de band nooit. Zo was de band een groot succes tijdens beide edities van Roomse Herrie, in 2008 en 2013. Beide keren een vol City Lido. Tussendoor was De Gracht ook nog eens de grote publiekstrekker op The Tribute Party mei 2012 op de Maliebaan in Groenlo. Dit optreden blijkt van doorslaggevende betekenis in het besluit een nieuwe cd op te gaan nemen. "Klopt," bekent gitarist/componist Onno Zijdel. "Dat begon al met de repetities voor het bewuste optreden. We bleven maar aangespoord, bijna gesmeekt, worden om weer een cd op te nemen," kijkt hij terug. De reacties na het optreden gaven de definitieve doorslag.

Onno lacht. "Ik heb Caspar Falke van de Silvox Studio in Bontebrug, die onze vorige cd's ook opnam en ons goed kent, gebeld dat ik nog een groep kende met zeven woest aantrekkelijke heren die graag een cd wilde opnemen. Aan de telefoon werd het direct al beklonken." Wel werd besloten er de tijd over te doen, in alle rust en in het geheim. "Zo hielden we de regie in eigen handen. We hadden bovendien met Caspar afgesproken dat we op gingen nemen op momenten dat het zowel hem als ons schikte."

Door Henri Walterbos

Geen 'geblabla'
Bij elkaar duurde het twee jaar voor de cd af was. Het kwam het resultaat ten goede. Vind ook zanger/gitarist Tim Ebbers. "Er zat nu helemaal geen druk achter. Bij onze vorige cd hadden we te maken met een platenmaatschappij die zich overal mee bemoeide. Geen 'geblabla' deze keer. Nu hebben we alles zelf bepaald, in een goede samenwerking met Caspar, al was het ook wel eens strijd over sommige dingen. We waren vooral allemaal heel eerlijk naar elkaar toe. Vroeger duwden we alle liedjes vol met van alles. Huurden we blazers in naast onze eigen bezetting van sax en trompet. Om het maar voller te laten klinken. Nu is het veel compacter allemaal en hebben we vooral allemaal ons eigen ding kunnen doen." Onno vult aan: "Het is gewoon een vette plaat geworden."

Gerijpt
De nummers lagen al jaren op de plank, met teksten van Mark Ebbers die nog steeds kunnen, misschien zelfs alleen maar meer nog. De herfst is het jaargetijde van het bokbier. Op zijn lekkerst als het gerijpt is. Zo lijkt het ook met De Gracht en haar 'De Kat en Vier Muren.' De band klinkt beter ingespeeld en rijper dan ooit. Alsof het de periode van rijping nodig had.

Een herfstschotel, maar vier seizoenen lang lekker, gemasterd in een wereldberoemde 'topkeuken', de Wisseloordstudio's in Hilversum. Met behulp van vrienden werd het geheel vormgegeven. Zo verzorgde Ard Gelinck het artwork, zorgde Noël Versteegen voor het ontwerp van de poster en maakte Lawrence Mooij de prachtige binnenhoesfoto, geschoten in Tapperij van Ooijen in Lichtenvoorde.

Live presentatie
De cd wordt op 20 november live gepresenteerd bij Loco in Lievelde. Een bewuste keuze, zo vertelt Tim. "Eigenaar Erik Peters was degene die de bewuste Tributeparty in Groenlo organiseerde. Daarnaast ligt Lievelde mooi centraal tussen Groenlo en Lichtenvoorde, waar veel liefhebbers van onze muziek zitten."

Wat er allemaal verder van komt laten de bandleden maar gewoon op zich afkomen. "De cd opnemen en de presentatie ervan waren ons doel. Als er enkele optredens uit voortvloeien prima. We zien wel," is Onno nuchter. De live-presentatie zal bestaan uit twee sets; een set met oude vertrouwde nummers, de andere enkel de nummers van de nieuwe cd.

De kaartverkoop voor de live-presentatie start 20 oktober. Kaarten kosten 10 euro, inclusief cd. "Officieel komt de cd pas 20 november uit, maar degene die een kaartje koopt voor de live-presentatie krijgt de cd erbij. Het is voor de mensen veel leuker dat je de liedjes al mee kunt zingen. Voor ons ook veel leuker." Kaarten in combinatie met cd zijn te koop bij Bruna Groenlo, Westernman Lichtenvoorde, Loco Lievelde en De Decotheek Winterswijk.

Nieuwe cd De Gracht in première bij Omroep Gelderland
Dat De Gracht nog steeds een band is die er toe doet blijkt bij Omroep Gelderland. Nadat de band van 'Twee perfecte handen' naar buiten bracht aankomende week haar nieuwe cd 'De kat en vier muren' te lanceren in een zogenaamde packagedeal van cd en kaart voor de live-presentatie op 20 november, leverde dat de band enthousiaste reacties op.

Zo ook van Omroep Gelderland in de persoon van radiomaker Eric van den Berg. Hij kreeg de cd al te horen en reageerde enthousiast. Zo enthousiast zelfs dat hij deze week iedere dag in zijn programma 'Een berg muziek', (13.00 – 16.00 uur) tussen 13.00 en 14.00 uur een track van het nieuwe album zal laten horen. Onno Zijdel reageert verheugd op het nieuws. "Altijd leuk dat mensen je muziek waarderen. We zijn zelf zeer tevreden over het eindresultaat." Eric van den Berg is eveneens verrast door de cd.

"De Gracht vond ik altijd al een toffe band. De groep komt nog wel eens voorbij met 'Twee perfecte handen', waar ze ook mee in de Gelderse Top 100 staan. De nieuwe cd is zeer de moeite waard om aandacht aan te schenken. Mooie muziek uit de regio."