Afbeelding
Foto:

Oogenblik op de Raad van dinsdag 20 oktober

Oost Gelre - Een korte raadsvergadering met slechts 2 inhoudelijke onderwerpen. Wellicht dat de verschillende fracties dit moment aangrijpen om zich alvast voor te bereiden op de Begrotingsraad van 3 november a.s.

Stadsverwarming: Een aantal initiatiefnemers heeft in Lichtenvoorde het plan opgevat voor het uitrollen van een stadsverwarmingsnet. De initiatiefnemers hebben zich verenigd in de stichting Energiek. Door de restwarmte te gebruiken die vrijkomt bij de industriële restwarmteverwerker BIR te Lichtenvoorde kunnen het zwembad Meekenesch, Antoniushoeve en het gemeentehuis worden voorzien van stadsverwarming.

Een sympathiek plan, overtollige restwarmte gebruiken is immers prima voor het duurzamer maken van Oost Gelre. Aan de Raad werd gevraagd een bedrag van 500.000 euro à fonds perdu beschikbaar te stellen. Dit is een geldlening, maar feitelijk zien we dit bedrag niet meer terug. Suggestie aan het College om dergelijke raadsvoorstellen voortaan wat begrijpelijker en inzichtelijker te presenteren.

Want: is het erg dat we dit bedrag niet meer terugontvangen? Wij denken van niet. Immers: het gaat hier om een investering die de energielasten van met name het zwembad enorm drukt en dus goed is voor de continuïteit van de bedrijfsvoering. Bovendien is het niet realistisch een geldlening te verstrekken aan een stichting die zelf geen middelen heeft.

We hebben dan ook met verbazing kennisgenomen van het voorstel van de VVD om het bedrag te lenen; te meer daar dit voorstel tijdens de raadsvergadering naar voren kwam zonder dat dit was besproken met de initiatiefnemers. Wat nu wanneer de stichting dit helemaal niet zag zitten? Hadden we dan een raadsbesluit gehad dat niet kon worden uitgevoerd? Wie het weet mag het zeggen. De raad heeft dit initiatief bij meerderheid aangenomen, wij wensen de stichting heel veel succes.

Kadernota Basismobiliteit: zoals mogelijk bekend houdt de Regiotaxi per 1 januari 2017 op te bestaan. Hiermee houdt het vervoer van mensen die een indicatie hebben niet op per die datum maar is de gemeente verantwoordelijk voor dit vervoer daar waar dit nu de provincie is.

Wij zien dit als een nieuwe kans om het vervoer voor doelgroepen slimmer te organiseren en daar waar mogelijk te ontschotten. Uitgangspunt is dat iedereen kan meedoen; ook mensen die geen indicatie hebben, bijvoorbeeld op momenten dat regulier openbaar vervoer niet beschikbaar is.
We hebben specifiek aandacht gevraagd voor het vervoer naar Duitsland. We hebben de mond vol van het samenwerken met Duitsland; echter: maar al te vaak, en ook in dit geval, zien we dat hier maar weinig van terecht komt wanneer concrete plannen worden uitgewerkt.

We hebben het College gevraagd hiermee de boer op te gaan en met concrete plannen te komen voor beter vervoer naar Duitsland, dit geldt voor doelgroepenvervoer maar natuurlijk ook voor openbaar vervoer. Aan het College hebben we de suggestie meegegeven een bijeenkomst te organiseren met Duitse en Nederlandse vervoerders om spijkers met koppen te kunnen slaan.

Namens fractie OOG,
Ronald Willering


Enquête over 'Levensloopbestendige Wijk'

Brief te laat verstuurd, reageren kan nog tot 3 november

Oost Gelre - Alle 65-plussers in de gemeente hebben van een uitnodiging gekregen van de gemeente Oost Gelre om een vragenlijst in te vullen voor het onderzoek 'Levensloopbestendige Wijk in Oost Gelre'. De uitnodigingen zijn echter later verstuurd dan de bedoeling.

In de begeleidende brief vroeg de gemeente Oost Gelre de vragenlijst in te vullen en deze in de antwoordenvelop voor 23 oktober terug te sturen. Dat was wel erg kort dag. In verband met de korte reactietijd hebben ze de datum om te reageren verlengd naar 3 november 2015.

Vragen?
Zij hopen voor 3 november 2015 alle reacties te ontvangen. Heeft u nog vragen? Neemt u gerust contact op met Serkan Yilmaz (0544) 39 34 84 of Carry de Vries (0544) 39 35 58. E-mailen kan naar onderstaande e-mailadressen.


s.yilmaz@oostgelre.nl

c.devries@oostgelre.nl