Fractie VVD – Oost Gelre. Foto: PR
Fractie VVD – Oost Gelre. Foto: PR Foto:

VVD: Het plan is goed maar het besluit deugt niet

VVD – bericht uit de raad

Lichtenvoorde - De stichting EnergieK heeft een goed plan gemaakt om de vrijkomende energie van de biovergister aan de Boschlaan te gaan gebruiken voor de verwarming van het zwembad Meekenesch en nog een aantal andere gebouwen. Dat klinkt niet alleen als een goed idee maar het is ook gewoon een goed idee.

Echter er zijn de nodige voorzieningen nodig, zoals een warmwaterleiding van ongeveer 800 meter van de Boschlaan naar het zwembad en aansluitkosten. Zoals bij iedere investering gaan de kosten voor de baat uit.

Daarvoor sluit je een lening of je neemt een hypotheek als het je huis betreft. Die kosten worden in de loop der tijd terugbetaald. Zo doet u dat, zo doen ondernemers dat en zo moet de gemeente dat doen.
Burgemeester en wethouders stelden echter onverwacht voor om € 500.000,- als gift te geven aan de stichting. Deze gift komt uit de vrije reserve. De vrije reserve is het spaarpotje van onze gemeente, het is dus uw geld. Het voorstel werd daarom in de raad besproken.

Standpunten
- De VVD heeft het volgende standpunt ingenomen:
- De VVD is vóór het plan om warmte van de biovergister te gebruiken voor verwarming van het zwembad.
- De VVD is vóór het verstrekken van een lening van € 500.000,- ( dus geen gift) door de gemeente aan de stichting om het plan uit te voeren.
- Een gift van een half miljoen euro is niet nodig voor dit succesvolle project. Het is geld van ons allemaal en daar moeten we zorgvuldig mee om gaan.

Amendement ingediend
De VVD heeft een amendement ingediend om een 'gift' voor dit project te wijzigen in 'lening' voor dit project. Helaas voor u, de kaarten waren geschud. Zonder nadere toelichting bleef het college van CDA en OOG onwrikbaar bij zijn standpunt.

Zelfde resultaat kan ook met een lening

Volgens de VVD kan hetzelfde resultaat door de stichting EnergieK behaald worden met een lening en kan de gift beschikbaar blijven voor andere nuttige zaken in onze gemeente.

Fractie VVD – Oost Gelre