Dominus Vobiscum, misdienaar van de wieg tot het graf, aldus Peter. Links als misdienaar in 1963, rechts tijdens de opnames van Clubgenoten.
Dominus Vobiscum, misdienaar van de wieg tot het graf, aldus Peter. Links als misdienaar in 1963, rechts tijdens de opnames van Clubgenoten. Foto: Henri Walterbos

Omroep Gelderland Clubgenoten met Peter Groot Kormelink

Regio - Het was een bijzondere terugkeer voor Peter Groot Kormelink. Staat zijn gehele project 'Weerkommen' in het teken van een terugkeer naar zijn roots in Groenlo en de Achterhoek in het algemeen. Voor het programma Clubgenoten van Omroep Gelderland (dat vrijdag 6 november wordt uitgezonden) ging Peter onlangs terug naar zijn tijd als misdienaar in de Calixtuskerk, de huidige Calixtusbasiliek. Vooraf werd er de nodige research verricht door de redactie van het programma om de misdienaars die op de groepsfoto van een misdienaarsreisje, die centraal staat in de uitzending, op te sporen. Wonderwel lukte dit. 'We hebben veel hulp gehad van diverse mensen om de identiteit, adressen en telefoonnummers van de toen nog jonge jongens te achterhalen. De meesten van hen hebben we gevonden. Die zijn dan ook geweest op de dag dat we de opnames maakten,' vertelt redactrice Iris Maalderink van Omroep Gelderland. 'Het is een bijzonder mooie uitzending geworden met mooie beelden en leuke gesprekken en ontmoetingen.'

Door Henri Walterbos

In Clubgenoten herenigt presentatrice Froukje Jansen wekelijks een bekende of bijzondere Gelderlander met zijn of haar vereniging van vroeger. Na meer dan 100 topsporters, waaronder Guus Hiddink en Stefan Groothuis gaat Froukje dit huidige draaiseizoen met bekende Gelderlanders op pad. Waar groeiden ze op en welke vereniging stond daarin centraal, kortom waar liggen de roots en hebben die nog invloed gehad op hun bekendheid. Vrijdag 6 november wordt het programma uitgezonden om 18.20 uur, waarna het ieder uur herhaald wordt.

Altaartje
Peter ziet er ontzettend naar uit. 'Het is voor mij een zeer dierbare periode geweest waar we in die uitzending op terugkijken. Honderden missen gedeind, waaronder veel trouwerijen en begrafenissen. Ook wel ontroerend soms, maar erg leuk om te doen. Ik had er echt iets mee. In de tijd dat je dus als misdienaar bezig was, hoefde je niet naar school. Hoe gaaf was dat? Ik was best wel een populaire misdienaar volgens mij want ik mocht vaak opdraven.' Dat zijn misdienaarsperiode veel indruk op hem maakte is thuis in Groningen nog steeds zichtbaar door middel van een klein altaartje dat hij in de woonkamer inrichtte, compleet met wierook. Als Peter de sacristie in loopt mag hij zich hijsen in een misdienaaroutfit. Hij is zichtbaar geroerd.

Anekdotes
Na enkele luchtige ludieke shots op dierbare plekjes voor hem in Groenlo is het 's avonds een weerzien met al die misdienaars van toen. 'Als ik ze nog maar herken,' hoopt hij vooraf. Als presentatrice Froukje Jansen met een draaiende camera achter haar een goed bezette, en naar wierook ruikende, Temple Bar in City Lido, het voormalige parochiehuis, betreedt en Peter met een warm applaus binnengelaten wordt neemt Peter ruimschoots de tijd voor alle oud-misdienaars. De ene herkent hij iemand direct, de andere keer 'sorry, moar wie bun ie ok al weer?' In de meeste gevallen gaat hem direct een lichtje branden. Anekdotes te over volgen elkaar op. Van bloedserieus tot bulderende mannenlachsalvo's.

'Dit voelt echt als weerkommen,' voelt Peter zich helemaal in zijn element tussen zijn oude maten. Aan het einde mogen de heren nog eenmaal de foto in scene zetten van het misdienaarsreisje in 1963. De hilariteit is groot. Anekdotes gaan onder het genot van, langzamerhand over in sterke verhalen. Een geslaagde avond. Even weer die kwajongens van toen onder elkaar.